Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Yargıda yeni dönem: Hukuki himaye sigortası

        Fevzi ÇAKIR / HT GAZETE

        Başbakan Ahmet Davutoğlu Çankaya Köşkü’nde düzenlediği basın toplantısında, 22 maddelik “Yeni Yargı Reformu Stratejisi”ni anlattı, “hukuki himaye sigortası” sistemine geçileceğini açıkladı. Başbakan Davutoğlu, sistemi “Devlet desteğiyle vatandaş, sağlık sigortası gibi hukuki himaye sigortasına girecek. Vatandaş, ‘Avukatlık parasını nerede bulacağım’ kaygısı duymamak için kendi istekleriyle hukuki himaye sigortasına girebilecek, girenleri de biz devlet olarak destekleyeceğiz” sözleriyle anlattı.

        SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

        Davutoğlu’nun işaret ettiği “Hukuki himaye sigortası” sisteminin ayrıntılarına HABERTÜRK ulaştı. Sigorta, vatandaşların yaşam boyu hukuki risklere karşı kendini; “zamanında ve en az masrafla avukat güvencesine alması” olarak tanımlanıyor: Vatandaş, düzenli sigorta primi ödeyecek. Devlet prim desteği verecek.

        Vatandaş hukuki yardımı kendisine verecek olan avukatı ve bu avukata ödeyeceği ücreti önceden belirleyecek.

        Hukuki himaye sigortası, avukatlık ücretinin yanı sıra vatandaşın isteğine bağlı olarak dava masraflarını da kapsayabilecek. Avukat işe başladığını belgelediği andan itibaren ücrete hak kazanacak.

        Sistem sayesinde vatandaş, bir kalemde binlerce liralık yüklü avukatlık ücretini ödemekten kurtulacak, uzman bir avukattan hukuki yardım alabilecek.

        UZMAN GÖRÜŞÜ: "Düşük gelirli için önemli "

        Prof. Ersan Şen-Ceza Hukukçusu: “Bu sigorta primi ödemek suretiyle aile hekimi gibi bir aile avukatının belirlenmesi ve işlerin bu kişi tarafından yapılmasıdır. Bu düzenleme herkesin bir avukata kavuşması ve hukuki işlemlerini bu avukatlar aracılığıyla yapması anlamına geliyor. Barodan avukat gönderilmesi gibi uygulamalar var ancak yardımları sınırlı oluyor. Bu nedenle düşük gelirli vatandaşlar istediği hukuki yardımı alamıyor. Bu sistem düşük gelirli vatandaşların kaliteli hukuki yardım almalarının önünü açabilecek bir sistem. Avrupa ve dünyanın uyguladığı önemli bir sistem"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ