Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AYM ilk kez ‘Çözüm süreci’ dedi

        Fevzi ÇAKIR / HT GAZETE

        Anayasa Mahkemesi (AYM), 2010 yılında yaptığı basın açıklaması nedeniyle terör örgütü PKK ve elebaşısı Abdullah Öcalan’ı övmek suçundan mahkûm edilen dönemin BDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın’ın başvurusunda ilk kez “çözüm süreci” değerlendirmesinde bulundu. Aydın’ın konuşması bütün olarak incelendiğinde, “şiddeti ve terör eylemlerini övme ve kişileri teröre yönlendirme veya silahlı direniş çağrısı” içermediği belirtildi. Kararda, “Açıklamada esas olarak ‘Kürt sorunu’nun çözümü için başlatılan ‘çözüm süreci’nde Abdullah Öcalan’ın düşüncelerine daha fazla önem verilmesi çağrısı bulunmaktadır. Başvurucu, demokratik usuller yerine şiddete dayalı yöntemlerin benimsenmesine karşı çıkmakta, siyasi yasakların kaldırılmasını, silahlı çatışmaların durmasını ve Öcalan’ın serbest bırakılmasını talep etmektedir” denildi.

        94 GÜN TUTUKLU KALDI

        Aydın, 15 Şubat 2010’da Diyarbakır’daki basın açıklamasında Öcalan’ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesini, askeri operasyonların durdurulmasını, Öcalan’ın önerilerinin değerlendirilmesi çağrısında bulunmuştu. Aydın, “yasadışı örgüt adına suç işlediği ve propaganda yaptığı” iddiasıyla 23 Şubat 2010’da tutuklanmıştı. 94 gün tutuklu kalan Aydın, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı, 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza ertelendi, karar, Yargıtay tarafından da onandı.

        Aydın, AYM’ye bireysel başvuruda bulunarak, düşüncelerden dolayı hakkında “denetimli serbestlik tedbiri” uygulanmasının ifade özgürlüğünü ihlal olduğunu savundu. Başvuruyu ele alan mahkeme, oybirliğiyle Aydın’ın ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Aydın’a 5 bin TL tazminat ödemesine karar veren mahkeme, yeniden yargılama yapılmasını da kararlaştırdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ