Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Maden projesi Artvinlilerin neredeyse tek gündemi

        Arif BALKAN / Deniz ÇİÇEK / HT GAZETE

        Doğu Karadeniz’in çetin coğrafyalarından Artvin, kent merkezine hâkim Cerattepe ve Genya tepelerinde yapılması planlanan bakır madeni projesiyle gündemdeki yerini koruyor. Bu tepeler şehri besleyen su kaynağının bulunduğu yer olması nedeniyle büyük önem taşıyor. 20 yıldır aralıklarla gündeme gelen maden projesi Artvinlilerin neredeyse tek gündemi. Projeyle ilgili bilirkişi ve çevreci raporlarında yer alan tespitlere göre 14 yıl sürecek proje bölgede geri dönülmez tahribata yol açacak. Projeyle arıcılık, ormancılık yok olacak. Yeraltı suları kirlenecek. Endemik bitki türleri yok olacak

        Doğa harikası Artvin Kafkasör Yaylası yakınlarında Cerattepe ve Genya eteklerindeki 32 hektarlık bakır madeni projesi, halkın gündeminden düşmüyor. Nedeni ise yaşam ve geçim kaynağı olarak gördükleri bölgenin zarar görecek olması. Bilirkişi raporları ve çevrecilerin belirlemelerine göre bölgeye yapılacak olan bakır madeni projesi pek çok zararı da beraberinde getirecek. 14 yıllık projenin bölgede geri dönülmez tahribata yol açacağı tespitlerinin yer aldığı raporlara göre madenin doğaya vereceği zararlar şöyle:

        ‘KESİLECEK AĞAÇ SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ’

        -Bakır madeninin ekonomik ömrü sadece 14 yıl. Toplam maliyeti 150 milyon dolar. Projede sadece 200 Artvinli çalışacak.

        -Bakır madeni projesinin yapılacağı alanda, ormancılık faaliyetlerinden yılda 2 milyon lira gelir elde ediliyor. Madenin hayata geçmesi, ormancılığın bitmesi anlamına geliyor.

        -Proje alanı, arıcılık için de son derece elverişli. 1349 farklı bitki türünün olduğu alanda arıcılık yapılması, 5 milyon liralık bir kazanım demek. Artvin Arıcılık Kooperatifi Başkanı Hasan Yaşar, “Bölgede arıcılık, yapılacak temel yatırımlarla geliri şaha kaldırır” diyor. Projeyle bu da yok olacak.

        -Maden için kurulacak teleferik ve diğer çalışmalar için 3600 ağaç kesilmesi planlanıyor. Maden sahasında 568 ağaç damgalandı. Önceki ÇED raporunda kesilecek ağaç sayısı ise 50 bin 300 olarak belirlenmiş. Artvin Barosu avukatlarından Bedrettin Kalın, “Hangi tesislerden vazgeçildi ki kesilmesi planlanan ağaç sayısı azaldı. 3600 ağaç sayısı gerçek dışı” diye konuşuyor.

        ‘PROJE HUKUKSUZ’

        -Eski ÇED raporuna göre, kamyonlarla Çoruh kıyısına indirilecek maden, Murgul’a götürülecek. Yeni ÇED raporunda ise yol projesi yerine teleferiğe yer veriliyor. Avukat Bedrettin Kalın, ÇED raporunun Cengiz Holding bünyesindeki şirket tarafından Kanadalı şirketin raporundan aynen alındığını belirtti ve “ÇED kararları 5 yıl için geçerli ve kime verildiyse o şirket tarafından yapılabilir. Dolayısıyla bu hukuksuz bir proje” dedi.

        ‘PROJE ARTVİN’İN YIKIMI’

        -31.8 hektarlık proje sahasının tamamı verimli devlet ormanlarıyla kaplı. Bilirkişi raporuna göre oluşacak tozlar ve madenden sızacak zararlı gazlar çevredeki ağaçları zayıf düşürecek. Bunun sonucunda böcek tahribatında önlenemez artışlar olacak. Yeraltı suları kirlenecek, endemik bitki türleri zarar görecek. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, bu rapor ışığında maden projesinin Artvin için yıkım olduğunu söyledi.

        ‘MADEN ARTVİN’İN BEYNİNDE ALTIN UR’

        Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, maden projesini değerlendirdi: “Bu maden sahasını adeta Artvin’in beyninde altın bir ur olarak görüyorum. Bilimsel raporlar ve mahkeme kararları ışığında maden çıkartmak zararlıysa çıkarılmasın ama zararsızsa Artvin halkını ikna etmek gerektiğini düşünüyorum.” Eski AK Parti İl Başkanı Dilek Alkan ise projenin hükümet temsilcilerine çok iyi anlatılmadığını belirterek, “Cerattepe Artvin’in beyni. En ufak zararı olacaksa çıkarılmasın” diyor.

        İŞ MAKİNALARI 2 BİN METREDE DURDU

        Samsun’dan Artvin’e kadar 8 ilin yaylalarını bağlayacak Yeşil Yol Projesi için, yaylalarda iş makinelerinin bekleyişleri sürüyor. Geçtiğimiz gün Yukarı Kavrun Yaylası’na tepkiler nedeniyle sokulmayan iş makineleri, vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası’na komando birlikleri eşliğinde getirilerek yol çalışması başlatıldı. Ancak yöre sakinlerinin protestosu çalışmaları durdurdu. Çamlıhemşin’e bağlı 2 bin metre yükseklikteki Avusor Yaylası’nda ise iş makineleri Yeşil Yol Projesi için hazır bekletiliyor. Samistal’da protestolarla durdurulan çalışmaların, yaklaşık 75 km uzaklıktaki Avasor’da başlamasından endişe eden bazı yöre sakinleri bölgeye geldi ve bir süre bekledikten sonra bölgeden ayrıldı.

        "BÖLGEYE ZARAR VERMEYECEK" İDDİASI

        Artvin Cerattepe’deki bakır madeni için hazırlanan ÇED raporu bilirkişi ve çevrecilerin endişelerinden farklı bir tespit ortaya koyuyor. Bölgeye yönelik taahhütlerin de yer aldığı yeni ÇED raporuna göre, proje 14 yıl sürecek. Teleferik yapımı için 3000 ağaç ve yol genişletme için 583 ağaç kesilecek.

        Maden için kurulacak inşaat alanında Artvin Orman Müdürlüğü görüşü ile ağaç kesilecek. Taşınabilir ağaçlar taşınacak. Maden sahasında Nalburunlu yarasa, Alaca sansar, yaban keçisi ve küçük akbaba gibi nesli tehlike altında olan türlerin bulunduğuna dikkat çekilen raporda, madenin bu türlere zarar vermeyeceği, yılan ve kertenkele gibi hayvan türlerinin de yaşamlarını sürdürebileceği iddia edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ