Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik IŞİD'e hava bombardımanı: F-16'lar Suriye'nin Havar köyündeki IŞİD hedeflerini bombaladı

        HABERTURK.COM

        Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı 8'inci Ana Jet Üssü'nden kalkan 3 F-16 uçağı saat03.12'te kalktı, 04.24'te üsse geri döndü.F-16'ların kalkışından sonra Kilis'te 3 patlama sesi duyuldu.

        Diyarbakır'dan kalkan uçaklar önceden belirlenen IŞİD hedeflerini vurdu.

        Özel Kuvvetlere bağlı birliklerin karadan Suriye'ye giriş yaptığına dair bilgilerin olduğunu iddia edilse de bu bilgi Genelkurmay Başkanlığı ve Ankara'daki diğer yetkililer tarafından doğrulanmadı.

        METE YARAR: IŞİD HEDEFLERİ SURİYE SINIRINI GEÇMEDEN VURULDU

        Habertürk TV canlı yayınına katılan Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, operasyonun Suriye sınırına girmeden yürütüldüğünü, IŞİD hedeflerinin sınırı geçmeden vurulduğunu belirtiyor. Yarar, hiçbir askerimizin Suriye sınırını geçmediğini söyledi.

        HAREKATIN İLKESİ: ÖNLEYİCİ SAVUNMA

        Askeri kaynaklar da askeri operasyonun hava harekatıyla sınırlı olduğunu belirtiyor.

        Yine askeri kaynaklara dayandırılan bilgilere göre dün yaşanan çatışmanın ardından Türkiye ulusal güvenlik analizi yaptı ve operasyon kararı "önleyici savunma ilkesi" doğrultusunda alındı. Gelen bilgilere göre IŞİD tekrar saldırı hazırlığındaydı ve yığınak yapıyordu.

        1 SAAT 12 DAKİKALIK "ŞEHİT YALÇIN HAREKATI"

        Operasyona IŞİD tarafından dün şehit edilen Yalçın Nane'nin adı verildi.Hava operasyonu kararı dün yapılan Güvenlik Zirvesi'nde alındı.

        Diyarbakır'dan kalkarak Kilis sınırındaki IŞİD hedeflerini vuran F-16'lar üslerine geri döndü.3 IŞİD yığınak noktası vuruldu. Uçaklar 03.12'te kalktı, 04.24'te üsse geri döndü.Operasyon 1 saat 12 dakikada tamamlandı.2 karargah, 1 toplanma merkezi vuruldu. Kaynaklardan verilen bilgilere göre IŞİD'in toplanma merkezinde toplam 35 IŞİD'linin öldürüldüğü değerlendiriliyor.

        GEREKİRSE KARA OPERASYONU DA YAPILACAK

        Askeri yetkililer bölgedeki terör unsurlarıın tehditlerine göre, gerekli görülmesi halinde uluslararası angajman kuralları çeçevesinde kara operasyonunun da gerçekleştirilebileceğini belirtiyor.

        Cerablus'taki IŞİD hedefleri havan topu ile vuruldu.

        TSK IŞİD MEVZİLERİNİ ÖZEL DONANIMLI LANTIRN İLE VURDU

        Operasyonu, gece harekatları için özel donanıma sahip LANTIRN filo gerçekleştirdi. Türk Hava Kuvvetleri'nin Diyarbakır'daki üstte bulundurduğu bu uçaklar gece operasyonları için özel donanım ve eğitime sahip.

        LANTRIN- (Low attitude navigation and targeting infrared for night), Gece İçin Alçak İrtifa Seyrüsefer ve Hedefleme Kızılötesi Işını olarak adlandırılan sisteme sahip uçaklar, gece koşullarında radarlara yakalanmayacak kadar alçak irtifada operasyon yapabiliyor.

        Uçaklara takılan özel bir podla çalışan sistemde en önemli unsur pilotun bu sistem için eğitim alması. Sistem cevreye yaydığı kızılötesi ışınların yansımalarını toplayarak çevrenin resmini tekrar çizerek ve görüntü haline çevirerek pilota görsel veri sağlıyor.

        Gerek alçak irtifa uçusunun yarattığı risk gerekse de gece uçuşu nedeniyle, pilotun uçağı idare ederken bu görsel verileri değerlendirerek hedefi vurması önemli yetenek gerektiriyor. Türk pilotları bu konuda dünyadaki en deneyimli pilotlar arasında sayılıyor.

        DHA'nın geçtiği habere göre, Kilis'in Seve Köyü'nün karşısındaki Suriye'nin Havar Köyünde bulanan IŞİD hedefleri savaş uçakları tarafından bombalandı. Patlama sesleri Kilis'ten de duyuldu. Diyarbakır'dan havalanan F-16'lar olduğu tahmin edilen jetler, Kilis'in Seve Köyü karşında bulunan Suriye'nin Havar Köyündeki IŞİD hedeflerini bombaladı. İki gün önce Kilis Valiliği tarafından 'özel güvenlikli bölge' olarak duyurulan bölge jetler tarafından 4 kez bombalandı. Jetlerin attığı bombaların sesleri Kilis'ten de duyuldu.

        F-16'ların IŞİD hedeflerine yönelik bombardımanı sırasında Suriyeli muhalif gruplarda da hareketlilik gözlendi. Türk jetlerinin çekilmesinin ardındanmuhalifler karadan top atışları başlattı. Patlama sesleri Kilis merkezinden duyuldu.

        BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA: 12 DAKİKADA 3 HEDEF

        Başbakanlık'tan operasyona ilişkin yapılan açıklama şöyle:

        "Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu başkanlığında 23 Temmuz tarihinde Çankaya Köşkü’nde yapılan Güvenlik Toplantısı’nda sınırımızda yaşanan DAEŞ Saldırısı değerlendirilmiş ve alınacak güvenlik önlemleri kararlaştırılmıştır.

        Bu çerçevede, Türk Silahlı Kuvvetleri milli imkan ve kabiliyetler ile Özel Güvenlik Toplantısı’nda alınan kararlar çerçevesinde DAEŞ terör örgütüne ait Suriye sınırları içindeki hedeflere dönük bir operasyon gerçekleştirmiştir.

        Saat 03:12’de Diyarbakır 8. Jet Ana Üs Komutanlığı’ndan 3 F-16 havalanmış, 03:40 - 03:53 arasında icra edilen hava harekatı ile DAEŞ terör örgütüne ait 3 hedef vurulmuştur. Daha önceden belirlenen 2 karargah ve 1 toplanma noktasına 4 güdümlü bomba atılmıştır. Uçaklarımız 04:24’te üslerine intikal etmişlerdir.

        Türkiye Cumhuriyeti Devleti ulusal güvenliğini korumak için gerekli önlemleri almakta kararlıdır.Başbakanlık Koordinasyon Merkezi ve ilgili kurumlar tarafından kamuoyu süreçle ilgili bilgilendirilecektir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ