Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mekke'deki vinç kazasından yaralı kurtulan hacıdan flaş açıklamalar

        Aykut YILMAZ / GAZETE HABERTÜRK

        Suudi Arabistan’da, Kâbe’nin genişletilmesi çalışmasında kullanılan dev vinçlerden birinin 11 Eylül’de şiddetli fırtına nedeniyle düşmesi sonucu yaşanan kazada 110 kişi hayatını kaybetti. Bu felaketten yaklaşık 2 hafta sonraysa Kurban Bayramı’nın birinci gününde Mina’da şeytan taşlamaya giden iki büyük grubun karşılaşması sonucu yaşanan izdihamda 769 hacı adayı yaşamını yitirdi.

        Her iki faciada yaralanan ve kutsal topraklarda tedavi altına alınan 25 Türk hacı, Genelkurmay Başkanlığı’na ait ‘Herkül’ isimli uçakla dün sabah saatlerinde Türkiye’ye getirildi. 25 Türk hacı adayından 8’inin Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’ne, 8’inin Yenimahalle Eğitim Araştırma Hastanesi’ne, 1’inin Yüksek İhtisas Hastanesi’ne, 1’inin Ankara EAH’ye, 3’ünün Dışkapı EAH’ye, 1’inin Numune EAH’ye, 1’inin Sanatoryum Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne, 1’inin Keçiören EAH’ye, 1’inin de Gazi Devlet Hastanesi’ne nakledildiği bildirildi.

        ‘İZDİHAMIN NEDENİ HACILARIN YANLIŞ YERE YÖNLENDİRİLMESİ’

        Hacca gitmek için 8 yıl bekleyen ve Mekke’deki vinç kazasında yaralanan 50 yaşındaki Mustafa Yurtseven tedavi gördüğü Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde HABERTÜRK’e konuştu. Önceki gün akşam saatlerinde Mekke’den ambulanslarla Cidde’ye, daha sonra da askeri ambulans uçakla Ankara’ya geldiğini belirten Yurtseven, vinç kazasında ayak bileğinin kırıldığını ve Mina’ya şeytan taşlamaya bu yüzden gidemediğini söyledi. Yurtseven arkadaşına vekâlet verdiğini de sözlerine ekledi.

        Arkadaşlarıyla faciaya neden olan izdiham sonrası konuştuğunu dile getiren Yurtseven, “Oradaki izdihamın nedeni hacıların yanlış yere yönlendirilmesi. Arkadaşlarım, daha geniş bir alandan dönüş imkânı varken hacıların dar bir alandan dönüşe yönlendirildiğini belirttiler” diye konuştu.

        ‘O AN ÖLMEK İÇİN EN KUTSAL YERDE OLDUĞUMU DÜŞÜNDÜM’

        Hacca Sinop Kafilesi’nden katıldığını ve o gün Mekke’de yaşanan kazada vincin düştüğü alana 60 metre uzakta olduğunu belirten Yurtseven, yaşadıklarını şöyle anlattı:

        “Kâbe’de o gün tavafımızı yaptıktan sonra tavaf namazımızı kıldık. O sırada yağmur başladı. Yağmur başlayınca ‘Burası Mekke, bu mübarek yere her zaman yağmur yağmaz, ıslanalım’ dedik. Dua etmeye başladım. Yağmur hızını artırdı. O sırada fırtına çıktı. Vincin sallandığını gördüm. O esnada vinçler inşaat alanına düştü. İnşaat alanındaki demir kalıplar hacılarımızın üzerine devrildi. Biz, devrilen yere 60 metre uzaklıkta Altınoluk denilen, Kâbe’nin Türkiye’ye bakan yönünde dua ediyorduk. Vinç düşünce demir kalıpların bize doğru kayarak geldiğini gördük. Kaçmaya fırsat bulamadım, ayak bileğim kırıldı. O an hissettiklerim çok farklı. O an Kâbe’de olduğumu ve ölmek için en güzel, en kutsal yerde olduğumu düşündüm. Ölmek güzel diye düşündük ama can tatlı tabii. Allah bize ufak bir gazilik rütbesini gönderdi.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ