Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP'li Ziya Pir hendeği savundu

        HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir,"Kürdistan'da hendekler varsa canını, malını korumak için vardır. Kürtlerin toplumsal hafızası onlara hendek ve barikatları emrediyor. Ya kendini koruyacaksın, ya da ölüp gideceksin.

        Kürtler artık ölüp gitmeyecek, buradan Kürtler canını, malını koruyacak. Bunun içinde gerekirse hendek hazırlar, gerekirse barikat kuracak, gerekirse farklı bir şekilde direniş gösterirler" dedi. HDP ve DBP Diyarbakır il örgütleri, kentte ve bölgede sokağa çıkma yasakları, güvenlik güçlerinin düzenledikleri operasyonları protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Koşuyolu Parkı'ndan başlayan ve valilik önüne kadar sürmesi planlanan yürüyüşe HDP Diyarbakır Milletvekilleri Ziya Pir, Feleknas Uca, partilerin il başkanları ile yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

        Yürüyüş sırasında PKK lehine sloganlar atılırken, 500 metre yürüdükten sonra Ofis Semti'nde güvenlik önlemi alan polis protestocuların önlerini kesti. Polis, valiliğe yürüyüşe izin verilmeyeceğini söylemesi üzerine grup, burada basın açıklaması yaptı. HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

        KİMSE HENDEK SERZENİŞİNDE BULUNMASIN

        "Neden Çankaya'da hendek olmuyor da Kürdistan'ın mahalle ve sokaklarında hendekler oluyor sorun bakalım. Çünkü Kürt'ün hafızası diyor ki, devlet beni her zaman top yekun terbiye etmeye ve cezalandırmaya hazır. Ufak bir olayda beni cezalandıracaktır. Benim anamı, babamı öldürecektir, çocuklarımı katledecekler. İşte Kürdistan'da hendekler varsa canını, malını korumak için vardır.

        Kürtlerin toplumsal hafızası onlara hendek ve barikatları emrediyor. Ya kendini koruyacaksın, ya da ölüp gideceksin. Kürtler artık ölüp gitmeyecek, buradan Kürtler canını, malını koruyacak. Bunun içinde gerekirse hendek hazırlar, gerekirse barikat kuracak, gerekirse farklı bir şekilde direniş gösterirler. Biz bundan ille de yana değiliz. Hendek mi olmalıydı başka bir şey mi bunu tartışabiliriz. Ama hiç kimsenin Kürt gençlerine hendek var diye serzenişte bulunma hakkı yok. Önce kendinizi düzelteceksiniz, önce o hafızadaki kötü olaylardan dolayı özür dileyeceksiniz.

        Kürtlere bu olayların tekrarlanmayacağını inandıracaksınız. Bunu yapabiliyor musunuz? Yapamıyorsanız buyurun gelin oturup konuşalım ama yapamıyorsunuz. Sizin yapabildiğiniz bir şey var şiddet, eğer bu işe yaramıyorsa daha fazla şiddet. Nereye kadar, bu şiddetle nereye varacaksınız. Bir tarafta polis asker ölecek, öbür tarafta gerilla ve gençler ve elbette siviller. Sizin şiddetle ulaşabildiğiniz tek şey var katliam ve ölümlerdir. Biz bunu istemiyoruz. Bu katliamlara ve ölümlere son verin.

        "ÖCALAN İLE MASAYA OTURUN

        HDP'li Ziya Pir, operasyonların durmasını isteyerek, "Bugün itibariyle bizim taleplerimiz bir Kürdistan'daki kelle avcılarını geri çekin. Onlarcası var burada, onlarcası. Bazıları kendilerine Esadullah timi diyor, bazıları kendilerine sosyal medyada JİTEM diye hesap açmış. Onları geri çekeceksiniz buradan derhal. İkincisi bu savaş ve şiddet dilinden artık vazgeçeceksiniz.

        Üçüncüsü Kürtlerin varlığını artık kabul edin. Biran önce oturup yeni sivil anayasa, Kürtlerin de içinde bulunduğu yeni bri anayasa yapmanız lazım. Bir an önce müzakere masasına geri dönmeniz lazım. Müzakereyi de yok ben HDP ile, yok sayın Abdullah Öcalan'la yapmam deme lüksünüz yok. 10 milyondan fazla imza toplanmış, 10 milyondan fazla Kürt diyor ki, sayın Abdullah Öcalan benim irademdir. 5 milyondan fazla insan HDP'ye oy vermiş, siz bunları gözardı edemezsiniz. Beni gözardı edebilirisiniz belki ama 15 milyon insanı gözardı edemezsiniz. Bir an önce sayın Abdullah Öcalan'la masaya oturup müzakereler yapmanız lazım" dedi.

        DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ'E TEPKİ

        Milletvekili Ziya Pir, Diyarbakır Kulp İlçesi Karaağaç Köyü'ndeki Kuran Kursu'nda çıkan ve ölen 6 öğrenciden 5'nin cenaze namazını kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'e tepki gösterdi. Pir, Görmez'in konuşmasının camidekileri incittiğini öne sürerek, " Diyanet İşleri Başkanı, Vali beyle geldiler camiye bir konuşma yaptı. Diyor ki, Diyanet İşleri Başkanı bu çocuklar ilim yolunda şehit oldular. Eyvallah, onlar diyor diğerleri gibi dağa çıkmadı, diğerleri gibi kötülüklere bulaşmadı.

        O camide bulunan binlerce, yüzlerce kişiyi incitti bu söylemleriyle" dedi.Pir, konuşmasının sonunda kalabalığa seslenerek sakin bir şekilde dağılmalarını isteyerek oturma eylemini başlattı. Yaklaşık 15 dakika oturma eylemi düzenleyen grup daha sonra olaysız dağıldı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ