Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'de Parti Meclisi'nde büyük yarış

        Düzgün KARADAŞ / GAZETE HABERTÜRK

        CHP’nin, 16-17 Ocak tarihinde Ankara Arena’da yapılacak büyük kurultayı için geri sayım sürerken, parti vitrinine girecek yeni isimler konusunda kulisler hızlandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun rakipsiz göründüğü kurultayda, asıl yarış Parti Meclisi’nde (PM) yaşanacak. Çarşaf listeyle yapılması beklenen PM seçimleri için yüzlerce aday mücadele edecek.

        KADINLAR ŞANSLI

        Parti tüzüğüne göre PM seçimlerinde yüzde 10 gençlik, yüzde 33 cinsiyet kotası uygulanıyor. CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun, gençlik ve cinsiyet kotasını PM seçimlerinde kadınlardan yana kullanması bekleniyor. Bu da PM’de her 3 kişiden 1’inin kadın olması anlamına geliyor. 60 kişilik PM’ye, bu çerçevede en az 20 kadının girmesi öngörülüyor.

        Mevcut PM’de halen 21 kadın üye bulunuyor. Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke’nin yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. PM’de halen görev yapan diğer kadın milletvekillerinden Zeynep Altıok, Ayşe Gülsün Bilgehan, Gaye Usluer, Candan Yüceer’in de yerini korumaları bekleniyor. Diğer kadın PM üyelerinin yenilenebileceği belirtiliyor. İstanbul Milletvekilleri Gamze Akkuş İlgezdi, Selina Doğan PM için şans tanınan yeni yüzlerin başında geliyor. Aylin Nazlıaka ile Şafak Pavey’in de PM’ye girebileceği ifade ediliyor.

        ERKEK KONTENJANI

        PM’de cinsiyet kotasını kadınlar lehine kullanması beklenen CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) kontenjanından PM’ye girecek 8 kişiyi belirlerken ise erkeklere öncelik vermesi bekleniyor. Bu platformun seçimlerinde Genel Başkan, toplam 12 aday gösteriyor. Delegeler, 12 adaydan 8’ini seçiyor. Önceki kurultayda, 12 üyeden 9’u kadınlardan oluştuğu için Kılıçdaroğlu, kalan üç aday Mehmet Bekaroğlu, Sencer Ayata ve Burhan Şenatalar’ı cinsiyet kotasından seçtirmeyi başarmıştı. Kılıçdaroğlu’nun korunmasını istediği bazı isimleri aynı yöntemle PM’ye taşıyabileceği belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ