Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim 2016 YGS Başvuruları nasıl yapılır? Son tarih ne zaman? Meslek Liseleri ek puan alacak mı?

        HABERTURK.COM

        İki kademeli yapılan ÖSYS'nin ilk aşaması olan YGS(Yükseköğrenime Geçiş Sınavı)'nın başvuruları 6 Ocak itibariyle başladı. Ülke genelinde 1000'den fazla noktada gerçekleştirilecek başvurular 20 Ocak 2016 tarihinde sona erecek. Sınav ücretlerinin son ödeme tarihi ise 21 Ocak 2016 olacak.

        ÖSYS başvurularıda izlenecek yollar başta olmak üzere sınav ücretleri, başvuru merkezleri, sınavlar, programların puan türleri gibi bilgilerin yer aldığı ÖSYS Başvuru Kılavuzu’nu ancak dün yayımlayabildi. Çünkü YÖK’ün YGS’de 150 puan barajı kararı kılavuz tamamlandıktan sonra alındığı için yeni baraj bilgileri ile ilgili tekrar değişiklik yapılması gerekti. Bu değişiklikler yüzünden ise kılavuzun basımı son dakikaya kaldı. Adaylar başvuru işleminde hata yapmamak için bu kılavuzu dikkate almalı.

        YGS'YE KİMLER BAŞVURABİLİR?

        2015-2016 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirme veya ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar 2015-ÖSYS’ye başvuru yapmak zorunda. Sınavsız geçiş de dahil başvuru yapacaklar şöyle sıralanıyor.

        2014-2015 öğretim yılında lise veya dengi okullar ile açık öğretim lisesi son sınıfında okuyanlar,

        Lise son sınıfta beklemeli olanlar,

        Lise mezunları,

        Ortaöğrenimlerini yurtdışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar,

        YGS’ye girmeden yalnızca sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyenler.

        YGS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

        2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvurular, 6-20 Ocak 2016 tarihleri arasında yapılacaktır. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 20 Ocak 2016 tarihinde, saat 23.59’da sona erecektir.

        YGS BAŞVURU MERKEZLERİ 2016 ÖSYS(YGS) ADAY BAŞVURU FORMU

        DİKKAT! Ücret ödeme için son gün 21 Ocak 2016 tarihidir. Ücret ödemeleri YGS için 55 lira olurken, sınavsız geçiş için 15 lira olarak yatırılacak.

        YGS (Yükseköğretime geçiş sınavı) 13 Mart Pazar günü saat 10:00'da yapılacak ve sınav 160 dakika sürecek.

        2016-ÖSYS başvuruları 2 aşamadan oluşmaktadır:

        1) Aday bilgilerinin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine işlenmesi ve onay kodunun sisteme girilmesi (Başvuru işlemi)

        2) Sınav/sınavsız geçiş ücretinin yatırılması (Başvurunun tamamlanması)

        2016-YGS BAŞVURU ÜCRETLERİ HANGİ BANKALARA YATIRILABİLİR?

        Ziraat Bankası ATM ve İnternet bankacılığı,

        Halkbank ATM ve İnternet bankacılığı,

        Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç),

        Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç),

        Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı,

        Tüm PTT iş yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)

        * Sınav/sınavsız geçiş başvuru ücreti, ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

        *Başvuru/sınav ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

        2016-ÖSYS başvuru işlemlerinde:

        1) Başvuru işlemi yapıldıktan sonra sınav/sınavsız geçiş ücreti yatırılacaktır. Başvurusunu bir başvuru merkezinden veya ÖSYM’nin internet adresinden bireysel olarak yapan adaylar, daha sonra kılavuzda yer alan bilgiler doğrultusunda başvuru süresi içinde sınav/sınavsız geçiş ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.

        2) Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanların/olacakların eğitim bilgileri, MEB e-okul sisteminden elektronik ortamda ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacak, adaylar bu bilgilerini başvuru ekranında görebileceklerdir.

        3) MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi bulunanların eğitim bilgileri, MEB e-okul verilerine uyumlu olması amacıyla ekte yer alan Alan/Dal Dönüşüm Tablosu doğrultusunda güncellenmiştir.

        Başvuruların yapılması:

        - Bir ortaöğretim kurumunda eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylardan kendi okulu başvuru merkezi olanlar, başvurularını kendi okullarından yapacaklardır.

        - ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılacaktır.

        - Diğer tüm adaylar (kendi okulu başvuru merkezi olmayan son sınıf öğrencileri, açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan/var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar), başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan ekte listesi bulunan başvuru merkezlerinin herhangi birinden yapacaklardır.

        Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf, geçerli fotoğraftır.

        Eğitim bilgisi: 2008 yılı ve sonrasında MEB'e bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanlar ile daha önce yapılan ÖSYS sınavlarına başvuru yapmış adayların Eğitim Bilgileri ÖSYM sisteminde bulunmaktadır. Bu bilgiler, başvuruda başvuru ekranına yansıtılacaktır.

        MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi bulunan adayların bu bilgileri, 2016-ÖSYS başvuru ekranına yansıtılacaktır.

        Bu bilgilerinde güncelleme gereken adaylardan;

        - Son sınıf öğrencileri kendi okullarına,

        - Mezun adaylar İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine

        başvurarak e-okul sisteminde mevcut bilgilerinin güncellenmesini sağlayacaklardır. MEB e-okul sistemindeki bilgilerin güncellenme işleminin 2016-ÖSYS’ye başvuru süresinden sonra tamamlanabileceği durumlarda bu adaylar, 2016- ÖSYS’ye mevcut bilgileriyle başvuru yapabileceklerdir. Adayların MEB e-okul sistemindeki eğitim bilgileri, ÖSYM tarafından YGS ve LYS öncesi ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacağından bu bilgilerin güncel olması gerekmektedir.

        MEB e-okul sisteminde eğitim bilgileri ÖSYM tarafından 2016 Haziran ayının son haftası içinde son kez diploma notları ile birlikte ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacaktır. Askeri okullar, KKTC ortaöğretim kurumları ile MEB e-okul sistemi dışında kalan yurt dışı okullarda öğrenim gören adaylar bu sistemin dışındadır.

        ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgileri kayıtlı olan adayların başvuru için başvuru merkezine gitmeden önce ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresine T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak sistemde mevcut eğitim bilgilerini kontrol etmeleri gerekmektedir.

        MEB e-okul sisteminde ve ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi olmayan adaylar ile MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı olan eğitim bilgisinde değişiklik olanlar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya diğer başvuru merkezlerinden yapacakları başvuru sırasında Aday Başvuru Formu ekinde diploma/mezuniyet vb. belgelerinin onaylı bir örneğini başvuru merkezi görevlisine teslim edeceklerdir. Belgeler, teslim alındığı tarihten itibaren en az 1 takvim yılı başvuru merkezlerinde saklanacaktır. Bunun dışında başvuru merkezlerine Aday Başvuru Formu veya herhangi bir belge (sağlık raporu, yurt dışında öğrenim gören adaylara ait transkript vb.) teslim edilmeyecek gerekli hallerde bu belgeler, aday tarafından doğrudan ÖSYM’ye gönderilecektir. Sistemde mevcut eğitim bilgilerinin düzeltilmesi/değiştirilmesi amacıyla ÖSYM'ye gönderilen dilekçeler/belgeler işleme alınmayacaktır.

        Sağlık/engel bilgileri hariç tüm bilgi değişiklikleri/düzeltmeler, başvuru merkezlerinden veya aday tarafından ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.

        2016-ÖSYS’ye başvuru işlemleri, 2016-ÖSYS Kılavuzunda ayrıntılı olarak yer almaktadır. 2016-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adayların, 2016-ÖSYS’ye (Sınavsız Geçiş dâhil) ilişkin başvurma, başvurma koşulları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kurallar ve işlemlerin ayrıntılı olarak belirtildiği bu Kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

        Adaylar, 2016-ÖSYS Kılavuzuna ve Başvuru Merkezleri Listesine, aşağıdaki bağlantılardan erişebileceklerdir.

        Adayların, sınav/sınavsız geçiş ücretini ödeyerek ÖSYS’ye başvuru işlemini tamamladıktan sonra, başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeleri ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinerek ÖSYS’nin diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklamaları gerekmektedir.

        LYS BAŞVURULARI 1 NİSAN'DA BAŞLIYOR

        YGS sınavında baraj puanını aşarak başarılı olan adayların katılabileceği, LYS sınav takvimi belli oldu. Buna göre başvurular Nisan ayında yapılacak ve iki hafta sürecek.

        LYS başvuruları 1-14 Nisan 2016'da alınacak. Haziran'da gerçekleştirilecek LYS'lerin sonuçları ise 18 Temmuz 2016'da açıklanacak.

        2016 LYS sınav tarihleri şöyle:

        -Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-4 Sosyal Bilimler: 18 Haziran 2016

        -Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-1 Matematik: 19 Haziran 2016

        -Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-5 Yabancı Dil: 25 Haziran 2016

        -Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-2 Fen Bilimleri: 25 Haziran 2016

        -Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-3 Edebiyat-Coğrafya: 26 Haziran 2016

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ