Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ankara Palas için tadilat talebi

        Bahar BAKIR/ GAZETE HABERTÜRK

        Ankara Palas ya da eski adıyla Ankara Vakıf Oteli, Türkiye’nin ilk yıllarında Ankara’da milletvekilleri için sosyal tesis ve resmi konuklar için konukevi olarak hizmet verdi. Türk siyasi hayatının pek çok önemli olayına tanıklık eden tarihi bina, günümüzde Devlet Konukevi olarak kullanılıyor.

        Cumhuriyet döneminin simge yapılarından, Atatürk’ün de kabullerinde kullandığı Ankara Palas, uzun süredir tadilat yapılamadığı için yabancı heyetlerin ağırlanamayacağı bir mekân haline geldi. Yabancı heyetlerin zorunlu olarak otellerde ağırlandığına dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı, Hazine’den mali destek istedi.

        TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Dışişleri Bakanlığı bütçe sunumu kitapçığında yer alan bilgilere göre, bir zamanlar Atatürk’ün de kabullerinde kullandığı ve içinde kendisine ait bir de hatıra odası bulunan Ankara Palas, zamanla yıpranarak temsile uygun olmayan bir yer haline geldi.

        ‘TEMSİLE UYGUN DEĞİL'

        Kitapçıkta, “Binanın temsile uygun olmayan durumu nedeniyle yabancı resmi heyetlerin Ankara Palas yerine otellerde ağırlanması cihetine gidilmekte, bu ise doğal olarak konukevinin maddi gelirlerinde ciddi bir azalma yaşanmasına sebep olmaktadır” denildi. Tarihi yapının işletme borcuna da dikkat çekilen kitapçıkta, şu ifadelerle Hazine’den mali yardım istendi:

        BORCU ÇIKTI, PARA İSTEDİLER

        “Gelinen aşamada, Ankara Palas’ın içinde bulunduğu mali kısırdöngüden çıkarılmasını teminen, altyapı eksiklerinin giderilebilmesi, eskimiş malzemelerin yenilenebilmesi, mali yetersizliklerden dolayı piyasaya borçlarının ödenebilmesi için Hazine’den mali destek sağlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

        Yapılacak söz konusu mali katkının ve Hazine’ye ödenmekte olan kâr payı oranının yüzde 15’ten yüzde 1’e çekilmesinin de mali düzenin işleyişine büyük katkıda bulunacağı, ve mevcut haliyle sürekli zarar eden Ankara Palas’ı önemli ölçüde rahatlatacağı düşünülmektedir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ