Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan emekli maaşlarında vergi açıklaması

        CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesine verdiği yazılı yanıtta Maliye Bakanı Naci Ağbal, kanunla kurulan emekli sandıkları ile Sosyal Sigortalar Kanunu'nda belirtilen sandıklar tarafından ödenen emekli, maluliyet, dul ve yetim aylıklarının, en yüksek devlet memuruna ödenen en yüksek ödeme tutarı ile sınırlı olmak üzere gelir vergisinden müstesna tutulduğunu anımsattı.

        Ağbal, 2015 itibarıyla, kamu görevlilerinin ve memur emeklilerinin aylıklarında, ocaktan geçerli olmak üzere yüzde 3 ve temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 1,76 oranındaki enflasyon zammı dahil yüzde 4,76 oranında artış yapıldığını belirtti.

        Memur emekli aylıklarında, 1 Eylül 2015 tarihinden geçerli olmak üzere ortalama 100 TL tutarında artış sağlandığına işaret eden Ağbal, şunları kaydetti:

        "SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ise Ocak ayında yüzde 2,33 oranında, temmuzda ise yüzde 4,76 oranında genel artış sağlanmıştır. Ayrıca bunlardan aylıkları bin lira ve altında olanların aylıkları 100 TL artırılmış, bin lira ile bin 100 TL arasında olanların aylıkları bin 100 TL'ye çıkarılmıştır.2016 yılında da emekli aylıklarında önemli artışlar sağlanmıştır."

        İSMET ÖZEL ŞİİRİ TARTIŞMA YARATTI

        Öte yandan TBMM Genel Kurulunda, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın, İsmet Özel'in "Amentü" şiirini okuması tartışma yarattı.

        CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm'ün bugün bir şiir okuduğunu, kendisinin günün anlam ve önemine uygun bir şiir okumak istediğini belirten Ağbal, İsmet Özel'in "Amentü" şiirinden şu mısraları okudu:

        "Ezan sesi duyulmuyor, Haç dikilmiş minbere/ Kafir Yunan bayrak asmış, camilere, her yere/ Öyle ise gel kardeşim, hep verelim elele/ Patlatalım bombaları, Çanlar sussun her yerde/ Çanlar sustu ve fakat binlerce yılın yabancısı bir ses değdi minarelere: Tanrı uludur Tanrı uludur/ Polistir babam Cumhuriyetin bir kuludur."

        Ağbal, "Hakikaten içimizi sızlatan tarihsel geçmişe de ifade ve referans veriyor" dedi.

        AK Parti hükümetleri döneminde kişi başına milli gelirin satın alma gücü paritesiyle karşılaştırıldığında 8 bin 667 dolardan 20 bin 298 dolara geldiğini belirten Ağbal, "Türkiye, kişi başı milli gelir de dolar cinsinden satın alma gücü itibarıyla 3 kat artmıştır. Millet olarak, ülke olarak hepimiz zenginleştik" dedi.

        Söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ağbal'ın okuduğu şiirin "nefret söylemi" taşıdığını savundu.

        Özel, "Diplomatik ilişki içinde olduğumuz, geçmişte yaşananlar ne olursa olsun Yunanistan'a karşı 'kafir Yunan' ifadesi, 'Çanlar sussun her yerde' gibi Hristiyanları rencide edebilecek sözler, sonra CHP'ye sataşmak için ezanın Türkçe okunmasıyla ilgili söylenenler... Kabinenin bir üyesi bunu niye yapıyor, ne amaçla yapıyor? Gerçekten utanarak ve üzülerek dinledik" diye konuştu.

        HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Ben, Müslüman ve Şafi mezhebine mensup bir Grup Başkanvekili olarak, Sayın Bakan'ın dile getirdiği, okuyarak onayladığı, nefret söylemini aşan o cümlelerin tamamını buradan kınıyorum" ifadelerini kullandı.

        MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, İsmet Özel'in AK Parti'ye yönelik eleştirilerinin olduğunu anımsatarak, "Bu eleştirileri dikkate alındığında, Sayın İsmet Özel'in geldiği noktadan sizlerin de ibret aldığını görmekten memnuniyet duyuyorum" dedi.

        SALDIRI ANLAMI TAŞIMAZ

        Yeniden söz alan Ağbal, şunları söyledi:

        "Kurtuluş Savaşı zamanında bu ülkenin karşılaştığı işgal karşısında yaşanan acılara, ızdıraplara, bu ülkenin bin yıllık medeniyet kültürüne ve birikimine karşı yapılan saldırıya karşı bir iç okumadır, o tarihsel dönemin bir anlatısıdır. Hiçbir şekilde bir millete veya dine karşı saldırı anlamını taşımaz.

        Zaman zaman burada Kurtuluş Savaşı dönemini anımsıyoruz, Kurtuluş Savaşı döneminde yapılanları biliyoruz ve bugün gelinen noktada bu okuduğum şiir tamamen tarihsel bağlamında o döneme ait gelişmeleri özetleyen bir şiirdir. Benim herhangi bir millete, dine karşı olumsuz düşünce içinde bunu söylemem mümkün değildir, sadece tarihsel koşullar içerisinde bu söylenmiştir.

        Sabahleyin burada yapılan konuşmalarda da Cumhuriyetin kuruluşuna ilişkin olarak birtakım temennilerde ve takdirlerde bulunulmuştur. Okuduğum bentler de tamamen bu bağlamda söylenmiş şeylerdir. Bunu maksadından, bağlamından koparıp bugün güncel bir şekilde bu meseleyi farklı bir yere saptırmak olsa olsa sizin kafanızın ardındaki esas ayrımcılık ve esas nefret söylemine dayanmaktadır."

        "İHTİMAL VERMİYORUM"

        TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayanların camiye, cemevine, kiliseye, sinagoga gidebileceğini ya da herhangi bir inanca mensup olmayabileceklerini kaydetti. Hamzaçebi, "Hepsi saygıdeğer vatandaşlarımızdır. Bu Genel Kurulda bunun dışında bir düşüncenin olabileceğini ben düşünmüyorum, buna ihtimal vermiyorum" dedi.

        Ağbal, Hamzaçebi'nin bu sözlerine "Aynen katılıyorum" diye karşılık verdi.

        Yeniden söz alan Baluken, "Sayın Bakan'ın özrü kabahatinden beter" diye konuştu.

        AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise, "Bütün inançlara saygılı olduğumuza ilişkin sayısız veri varken bir şiire atıfla nefret suçu işlendiği iddiasını kabul etmiyoruz" dedi.

        Bostancı, "Mesele şiirden çıktı, İsmet Özel tartışmasına döndü. İnsanların eserleri farklıdır, kendileri farklıdır ve burada dile getirilen İsmet Özel'in ne söylediği, ne yaptığı, tarihe nasıl baktığı değildir. Meseleyi şiirden alıp ondan sonra kişiye ilişkin bir tartışmaya dönüştürürsek ortada sanatçı kalmaz" sözlerini sarfetti.

        Nefret suçlarıyla mücadele konusunda AK Parti'nin yaptıklarının ortada olduğunu belirten Bostancı, "Konunun anlamından fazla köpürterek bu şekilde mukabele edilmesini de uygun bulmuyorum. Sonuçta, İsmet Özel'in bir şiiridir. Kendi bağlamı içinde görülmelidir. AK Parti'nin içinde de Hristiyan bir vekilimiz vardır, bütün partilerde olduğu gibi" ifadelerini kullandı.

        Hamzaçebi, tartışmanın sürmesi üzerine birleşime ara verdi.

        Aranın ardından söz alan Ağbal, "Şiiri okurken maksadım asla herhangi bir milleti, dini hedef almak değildi. Bütün yaşantım buna delildir. Bütün dinler ve milletler, bütün insanlık hepimizin ortak değerleridir. Bunu kollamak, korumak, geliştirmek hepimizin görevidir. Şiirden maksadını aşacak, bazı arkadaşları üzecek şekilde bir anlam çıkarılmış olabilir, bundan dolayı ben de üzgünüm" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ