Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika İşte AK Parti'nin dokunulmazlık teklifi

        Saliha ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

        AK Parti, hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Başbakan Davutoğlu ve 316 AK Parti milletvekilinin imzasını taşıyan teklif Anayasa’ya geçici bir madde eklenmesini öngörüyor.

        1- DOSYA DIŞINA ÇIKILMAYACAK: AK Parti’nin Meclis’e sunduğu teklifte; CHP’ye sunulan ve son metin olduğu açıklanan metne göre bir fark ortaya çıktı. Buna göre, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı ve Karma Komisyon’da hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılacak. Ancak metne yeni eklenen ifadeyle bu milletvekilleri hakkında sadece “bu dosyalar bakımından” dokunulmazlığın kaldırılacağı yolunda hüküm getirilerek, mahkemelerin önlerine gelen dosya dışında yargılama yapması, farklı yorumlara meydan vermeyecek şekilde engellenmiş oldu. Teklife göre, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde fezlekeler mahkemelere gönderilecek ve sadece bu dosyalarda milletvekillerinin yargılamasına imkân tanınacak.

        2- İPTAL YOLU KAPALI: Teklifin gerekçesinde, bu yolla dokunulmazlığı kaldırılan milletvekillerinin, “iptal” isteminde bulunmasının mümkün olmadığı belirtildi. Gerekçede, bu kez dokunulmazlıkların Anayasa ve İçtüzük’te öngörülen bir yolla kaldırılmadığı, Anayasa’ya eklenen geçici bir maddeyle, mevcut usul ve hükümlerin dışında bir yolla kaldırıldığı, bu nedenle de Anayasa’da 85. maddede düzenlenen iptal istemi hakkının kullanılamayacağı vurgulandı.

        3- TUTUKLANABİLECEK: Teklifle mevcut fezlekelerde uygulanmayacak Anayasa’nın 83. maddesinin 2. fıkrasının birinci cümlesi şöyle: “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.” Bu durumda dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri Meclis kararı olmadan sorgulanabilecek ve tutuklanabilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ