Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı savunma yaptı

        Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürüldüğü sırada Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü olan Faruk Sarı, Yasin Hayal ile ilgili teknik takiplerin yapıldığını, ancak somut bilgi elde edilmediğini belirterek, "Hayal'in bir grubunun olduğunu cinayetten sonra öğrendim" dedi. Hrant Dink'e yönelik eylem yapılacağından haberi olup olmadığı sorulan Faruk Sarı, 2006 Eylül'de yapılmayacağı yönünde bilgi aldığını, eylemin şekli ve safahatıyla ilgili bilgisi olmadığını söyledi.

        İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ile tutuksuz sanıklar, eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlileri Ercan Demir, Muhittin Zenit ve Hasan Durmuşoğlu ile Erhan Tuncel katıldı. Duruşmaya, Ogün Samast, Yasin Hayal, Hamdi Egbatan, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç SEGBİS aracılığıyla görüntülü ve sesli olarak katıldı.

        Duruşmada, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı savunmasını yaptı. Ardından da Sarı'nın çapraz sorgusu yapıldı. Dink cinayeti davasının tutuksuz sanığı dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, İl Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın isteğiyle Trabzon'a tayin edildiğini söyledi. Görevine yeni başladığında, Engin Dinç'in kendisine Yasin Hayal ve grubundan hiç bahsetmediğini, Dink cinayeti tasarısına ilişkin bilgi vermediğini belirten Faruk Sarı, "Reşat Altay'ın da talebi üzerine İstihbarat Daire Başkanlığından aradılar ve Trabzon'da ihtiyaç olduğunu söylediler. Bunun üzerine Trabzon'da göreve başladım. Ben geldiğimde Engin Dinç halen makamdaydı. Bir süre çalışmadım. Ara ara Dinç ile görüşmeler yaptık. Bana şube işleyişi ve personelle ilgili bilgi verdi, ancak özel olarak bir konudan bahsetmedi" dedi.

        "ERHAN TUNCEL JANDARMAYA ÇALIŞIYORDU"

        Sanık Sarı, Erhan Tuncel'in ‘yardımcı istihbarat elemanlığından' çıkarılmasıyla ilgili olarak "Erhan Tuncel, hakkında Engin Dinç tarafından 2006 Nisan ayınca teknik takip kararı alınınca takip edildi. Görüşme yaptığı kişilerle ilgili yanıltıcı bilgiler veriyordu. Jandarmayla görüştüğü tespit edildi. Bizimle toplam 30-35 görüşmesi varken jandarmayla 40-45 görüşmesi vardı. Jandarma istihbarat görevlileriyle ilişkisi olmuştur, evine gidip gelmeye başlamıştır. Benim bulunduğum süreçte ne radikal öğrenci faaliyetleri ne de başka bir bilgi iletmedi. Yalan söylemesi, ikili çalışması ve bilgi vermemesi üzerine elemanlıktan çıkartılmıştır. Yönerge hükümlerine göre ilişkisi kesilmiştir" dedi.

        Sarı savunmasında, "Silahlı terör örgütü üyeliğini kabul etmiyorum. Devletim için yıllarca çalıştım. Cinayetin hazırlandığı yer jandarma bölgesidir. Jandarmayla ilgili devam eden soruşturmada, jandarmanın keşif ve silah temini konusunda başka bilgileri olduğu ortaya çıkmıştır" sözleriyle kendisini savundu.

        "HAYAL'İN GRUBU OLDUĞUNU CİNAYETTEN SONRA ÖĞREDİM

        Faruk Sarı'ya çapraz sorgusunda, Erhan Tuncel'in yardımcı istihbarat elemanlığından çıkartıldıktan sonra Trabzon İstihbarat Şubesi'nin telefonundan yapılan görüşmeler soruldu. Sarı, görüşmelerin bir kısmından haberdar olduğunu söyledi. Ne konuşulduğu sorusuna ise "Hatırlamıyorum" diye cevap verdi. Yasin Hayal ile ilgili teknik takiplerin yapıldığını, ancak somut bilgi elde edilmediğini belirten Faruk Sarı, "Hayal'in bir grubunun olduğunu cinayetten sonra öğrendim" dedi.

        "EYLEM YAPILMAYACAĞI YÖNÜNDE BİLGİ ALDIM"

        Mahkeme Başkanı Faruk Sarı'ya Hrant Dink'e yönelik eylem yapılacağından haberi olup olmadığını sordu. Sarı, 2006 Eylül'de yapılmayacağı yönünde bilgi aldığını, eylemin şekli ve safahatıyla ilgili bilgisi olmadığını söyledi.

        "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ JANDARMAYLA 40 KERE NE KONUŞUR ?"

        Mahkeme başkanı, "Yönetmelikte, yardımcı istihbarat elemanı başka bir yere çalışırsa görev sonlandırılır deniliyor. Neden sonlandırmadınız, ayrıca neden raporlarda jandarmayla çalıştığını yazmadınız" diye sordu. Mahkeme başkanının sorusu üzerine Faruk Sarı, jandarma görüşmesini teyit edemediklerini, bilgi verebileceğini düşünmeye başladıktan sonra ilişkisinin kesildiğini söyledi. Mahkeme Başkanı bunun üzerine "Üniversite öğrencisi 40 kere Jandarmayla ne konuşur, şüphelenmediniz mi? Bu görüşmeler Temmuz'da oluyor. Kasım'da çıkartıyorsunuz. Hayal'in Dink'i öldüreceği hususu var, Yasin Hayal telefon kullanmıyor. Ne tür ilave tedbirler aldınız?" sorusuna Faruk Sarı, "Yeni bir eleman arayışına gidildi, ama başarılı olmadı. Fiziki ve teknik çalışmalarda bulunduk. O zaman Yasin Hayal grubundan haberdar değildik. Hayal'in grubunu cinayetten sonra öğrendik. Hayal dışında herhangi bir bilgi gelmemişti" dedi.

        Mahkeme başkanının, "Temmuz'da göreve başlamışsınız. ‘Dink'in öldürüleceğinden haberim yoktu' dediniz. Nasıl Oluyor" sorusuna Faruk Sarı şöyle cevap verdi: "Biz eylemden vazgeçildi diye biliyorduk. Yasin Hayal normal hayatına devam ediyordu. Eylem yapılacağından sadece cinayeti düşünmedim. Bomba ya da başka bir şey olabilirdi."

        Hakimin, "Engin Dinç 'Ben görevde olsam cinayet önlenirdi' demişti. Silah talimleri, fotoğrafların indirilmesi konusu var. Yargıtay kararlarında geçiyor artık somut hazırlık. Teknik takip yapılsaydı bunlar tespit edilebilir miydi?" sorusuna Faruk Sarı "Bugün bu bilgiler elimizde olsaydı size katılıyorum."

        Veli SARIBOĞA/ İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ