Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'li Erdal Aksünger: VPN'in engellenmesi ekonomik kayıplara yol açar

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, internet kesintilerine ilişkin, "Hükümeti ve BTK'yı uyarıyoruz, yaygın bir VPN engellemesi, şirketlerin ticari faaliyetlerini engeller, uluslararası sorunlara yol açar ve ekonomide kayıplara neden olur." değerlendirmesinde bulundu.

        Aksünger, "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından bazı VPN servislerinin kapatılmasının istenmesine" ilişkin yazılı açıklama yaptı.

        Bu uygulamanın Türkiye'yi, Kuzey Kore, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerle sınıf arkadaşı yapacağını savunan Aksünger, Facebook, Whatsapp, Twitter, Youtube gibi iletişim ve sosyal medya ağları için erişim engelleme kararı olmadan, hükümetin hukuksuz talimatlarıyla, trafik daraltılarak engelleme yapıldığını iddia etti.

        Herhangi bir erişimi engelleme kararı olsa bile, maddenin sadece ilgili yayınları kapsadığını, VPN servislerine dönük engellemeyle, VPN kullanıcılarının internet trafiğinin tamamen bloke edildiğini ileri süren Aksünger, bu uygulamayla, Başbakanlığın internet sitesine girip Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamasının okunmasının bile engellendiğini ifade etti.

        Aksünger, uygulamanın ticari faaliyetler ve rekabet hukuku açısından sorunlu olduğunu öne sürerek, "VPN olarak anılan sistem, 'Sanal Özel Ağ' anlamına gelmektedir ve binlerce şirket tarafından güvenlik, sanal toplantı, ortak çalışma ve dosya paylaşımı gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Hükümeti ve BTK'yı uyarıyoruz, yaygın bir VPN engellemesi, şirketlerin ticari faaliyetlerini engeller, uluslararası sorunlara yol açar ve ekonomide kayıplara neden olur." ifadesini kullandı.

        Hükümetin, halkı VPN servislerine mahkum etmesinin ortaya çıkardığı maddi yük ve güvenlik risklerine dikkati çeken Aksünger, şu görüşleri savundu:

        "Şimdi bu servislere ödenen para çöpe gitmeye başladı. Son iki gündür medyaya 'VPN kullanmanın suç olduğunu' ima eden haberler servis ediliyor. İşin ironik yanı, haberi yapan ajans bunları sosyal medyada VPN kullanarak paylaşıyor. Türkiye'de faaliyeti olan bütün uluslararası şirketler ve kişisel gizliliğe, sansüre, baskıya karşı milyonlarca insan VPN kullanıyor. Bu manipülasyona derhal son verin, halkı ve iş dünyasını tedirgin etmeyin."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ