Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Tutuklanan HDP'li vekiller için itiraz başvurusu

        Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) tutuklanan eş genel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, 8 milletvekili ve yurtdışı yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 3 milletvekili için ‘tutuklama, adli kontrol, yurt dışına çıkış yasağının ve dosyaya konulan kısıtlılık' kararlarının kaldırılması için 4 ilin sulh ceza hakimliklerine itiraz edildi. Dokunulmazlıkları kaldırılan 56 milletvekili için AİHM'ye başvuru yaptıklarını hatırlatan Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, tutuklu 10 milletvekilinin durumunu da AİHM'ye bildirdiklerini söyledi.

        Diyarbakır, Şırnak, Hakkari ve Bingöl cumhuriyet başsavcılıkları tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 13 HDP'li milletvekilinden aralarında eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 10 milletvekili tutuklanmıştı. 3 milletvekili ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

        Avukatlar 13 HDP'li vekil için harekete geçti. Diyarbakır, Şırnak, Hakkari ve Bingöl sulh ceza hakimliklerine ‘tutuklama, adli kontrol, yurt dışına çıkış yasağının ve dosyaya konulan kısıtlılık' kararlarının kaldırılması için itirazda bulunuldu.

        AİHM'E BİLDİRİLDİ

        Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, itirazın reddedilmesi durumunda, Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi. Yalçındağ "Dokunulmazlıkları kaldırılan 56 milletvekili için Ağustos ve Eylül aylarında, başvurumuzun öncelikli olarak ele alınması ve ihtiyati tedbir konulması için AİHM'ye ayrı ayrı başvuru yaptık. Dokunulmazlıkları kaldırılan 10 milletvekilinin tutuklamasını ardından, bu durumu da AİHM'ye bildirdik" dedi.

        Yurtdışında bulunan milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuba Hezer için ise yakalama kararı çıkarılmıştı.

        Mehmet KAYAHAN/DİYARBAKIR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ