Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Cumhurbaşkanına Suikast Davası'nda eski yaver Ali Yazıcı ifade verdi

        15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın yerini söylediği iddia edilen eski Başyaver Albay Ali Yazıcı Muğla 2'nci ağır Ceza Mahkemesine ifade verdi.

        Ali Yazıcı ifadesine, "Burada bulunan tüm sanıklar benim kendilerine yardım etmediğimi söyledi. Ben suçlu olabilirim. Ben suçsuzum demiyorum. Ama onlar suçsuz" diyerek başladı.

        Yazıcı, "Beni bu göreve Cumhurbaşkanımız seçti. 27 Temmuz 2015 tarihinden 15 Temmuz 2016 tarihine kadar hep Cumhurbaşkanımızın yanındaydım. Sadece özel programlarında yanında yer almazdım. O dönem ben resmi olduğum için yanında olamazdım. Bayram dolayısıyla beni serbest bıraktı. Ben de Tokat'a ailemin yanına gittim. 14 Temmuz tarihinde Ankara'ya geri döndüm. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına gittim. Orada beni Muhafız Alayı Albayı görünce ‘Senin burada ne işin var' diye sordu. Ben de ailemin Tokat'ta olduğunu söyledim. O bana Cumhurbaşkanı nerede diye sordu? Ben de kendisine ‘bilmiyorum' dedim. Bana internetten Cumhurbaşkanının Marmaris'te olduğunu gösterdi. Ben yine ‘bilmiyorum' dedim. Daha sonra Kara ve Hava Yarbaylarını arayarak "Cumhurbaşkanı Marmaris'teymiş. İnternette gördüm. Bir araştırın bakalım dedim" dedi.

        "İZAH EDEMİYORUM"

        Cumhurbaşka'nın 16 Temmuz Cumartesi günü Antalya'da programı bulunduğu için yola çıkmak için hazırlandığını kaydeden Yazıcı, "Cumhurbaşkanın Antalya'da programı vardı. Uluslararası bir futbol organizasyonuydu. Ben de oraya gitmek için uçak bileti ayırttım. Sonra karayolu ile gitmeye karar verdim. Şoförüme kalmasını söyledim. Muhafız Alayından ayrılırken yanıma Emin Yarbay diye birisi geldi. Sivil kıyafetliydi. Kendisini ilk kez o gün orada gördüm. Bana ‘Komutanım ben de Antalya'ya gideceğim. Sizinle gelebilir miyim' diyerek arabama bindi. Bunu nasıl izah edeceğimi bilmiyorum, ama Emin Yarbay'ı ilk defa gördüm. Ben arabayı kullanırken benim cep telefonumu karıştırmaya başladı" dedi. Araya giren mahkeme Başkanı Yazıcı'ya "Sizin alt rütbenizde olan ve tanımadığınız biri nasıl sizin telefonunuzu kurcalar" sorusunu sordu. Bu soruya Yazıcı, "Bunu izah edemiyorum. Akla mantığa sığmıyor. Bende 4 aydır bunu kendime izah edemiyorum. Size nasıl izah edeyim" diye cevap verdi.

        Eski yaver Yazıcı 15 Temmuz gecesini şöyle anlattı: "Emin Yarbay bana ‘Özel Kuvvetlerdeyim komutanım' dedi. Kendisinden kuşkulandım. Arabadan indirmek istedim. Ancak şüphe duydum. Afyon'da yemek yedik. Saat 21.30 sıralarında Cumhurbaşkanlığı genel sekreterinden telefon geldi. Albayım hareketlenme var dedi. Bende Cumhurbaşkanımızın telefonu kayıtlı değil. Ben kendisiyle görüşeceğim zaman danışmanını arıyorum. Danışmanını aradım ulaşamadım. Daha sonra özel kalem müdürünü aradım. Saat 21.30 gibi Genel Sekreterimiz aradı. Ayrıca, danışmanı Davut Kavranoğlu aradı, neler olduğunu sordular. Bir watsapp grubumuz vardı. Oradan da bana sordular. Bir şey var mı? diye. Bir süre sonra beni whatsapp grubundan çıkardılar. Bu arada Özel Kalem Müdürümüz Hasan Doğan ve Cumhurbaşkanımızın doktoru ile görüştüm. Yanımdaki yabancı biriyle Marmaris'e gitmek istemediğim için İzmir'e yöneldik. Ben orduevine gidecektim. Emin bana Çiğli'ye gidelim dedi ve Çiğli'ye gittik birlikte. Bunu da kendime izah edemiyorum. Normalde ben orduevine gitmek istiyordum. Ama Emin Yarbay, Çiğili'ye gidelim diyince oraya gittik. Çiğili'de ışıklı bir yer vardı. Oraya gittiğimde Ramazan Elmas'ı gördüm. Sürekli telefonla konuşuyordu. Yakınında 4-5 pilot vardı. İçlerinden birini tanıyordum. Onların yanına gittim bir süre oturdum. Daha sonra misafirhaneye gittim. Saat gece 02.30 gibi televizyonlar Cumhurbaşkanımızın İstanbul'a gittiğini söyledi. Ben de çıkıp oraya gitmeyi düşündüm, ama nizamiyeden çıkamadım tekrar misafirhaneye geçtim."

        "İKİ OLAYIN İÇİNDE OLMADIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM"

        Emin Yarbay'ı Çiğliden çıktıktan sonra otobüs duraklarının orada bıraktığını kaydeden Yazıcı, "İstanbul'a giderken Basın başdanışmanı ile görüştüm Lütfullah Göktaş'la görüştüm. O bana İstanbul'a gelmemi söyledi. Kısıklı'ya gelmemi istedi. Nadir Alpaslan aradı. Ankara'ya bekliyoruz dedi. Ankara'ya gittim. O akşam eve gittim. Gece evde kaldım. Gece Külliyeye gitmek istedim. Ama yollar kontrol altında olduğu için arabayla tur attım. Eve geri geldim. 17 Temmuz sabahı 07.30'unda koruma arkadaşlar gelip beni Külliyeye götürdüler. Gece 01.00'a kadar sorgulandım. Daha sonra spor salonuna götürüldüm. 2-3 saat gözüm bağlı kaldım. Daha sonra adliyeye götürüldüm. Sonra da tutuklanarak Sincan'a götürüldüm. Olayda bir failler var. 12.30'da olan olaylar var. Birde 03.30 ve 03.40'da başlayan darbe var. Ben bu iki olayı neresindeyim? İnanın ben işin içinden çıkamadım. Ben iki olayın da içinde olmadığımı düşünüyorum" dedi.

        "CUMHURBAŞKANIMIZLA DİREKT OLARAK GÖRÜŞMEDİM"

        Ali Yazıcı, mahkeme başkanın o gece Cumhurbaşkanı ile görüştünüz mü sorusunu ise şöyle açıkladı: "Son 1 yıl içinde Cumhurbaşkanımızla direk olarak telefonla görüşmedim. O gece de özel kalem müdürü ve diğer görevlilerden bilgi aldım. Cumhurbaşkanımızın bir emri olup olmadığını sordum."

        Cumhurbaşkanın yerini herhangi birisi ile paylaştınız mı? sorusu üzerine Yazıcı, "O esnada birlikte olduğum sanıklar Cumhurbaşkanını Marmaris'te biliyorlardı. O gece Cumhurbaşkanımız telefonla bağlanmıştı. Yanımda bulunan Emin Yarbay'a Cumhurbaşkanının yerini söylemedim. Darbe girişimini sordum. O olayın içindeymiş gibi belli bir grubun girişimi yanıtını verdi" dedi.

        Ali Yazıcı ifadesinin ardından mahkeme başkanının ve avukatların sorularına cevap verdi. Yazıcı'nın verdiği bazı cevaplar zaman zaman mahkeme salonunda gülüşmelere neden oldu. Mahkeme başkanın o gece olayların yaşandığı esnada askeri bir birliğe girmeniz makul mü' sorusuna Yazıcı, "Şu anki ruh halimle makül değil. Ama o gün olaylar başladığı için daha emniyetliydi" dedi.

        Mahkeme Başkanının ‘O gece Cumhurbaşkanı ile temasa geçtiniz mi' sorusuna, Yazıcı, "Birebir kendisi ile görüşmedim. Yanındakiler ile görüştüm. Emri olup olmadığın sordum. Herhangi bir emrinin olmadığını söylediler" diye cevapladı.

        Akıncı Üssü ile temasınız oldu mu ve ‘Ramazan Elmas'ın odasında askeri hattı kullandınız mı? sorusuna, "Hatırladığım kadarı ile olmadı. Hattı, kullandım, ama neden kullandığımı hatırlamıyorum" dedi.

        Yazı, Emin Yarbay ile darbe konusunu konuştunuz mu sorusuna ise, "Emin Yarbay ile bir sohbetimiz oldu. Cumhurbaşkanı nerede diye sordu. Ben cevap vermedim. O esnada kendisi telefondan internette bir şeyler yapıyordu. Emin Yarbay'a olaylar ile ilgili ne düşündüğünü sordum. ‘Belli bir grubun kalkışması" diye cevap verdi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hadi Çakan'ın '15 Temmuz günü Emin Yarbay sizi Muhafız alayında bir grup asker ile masa üstünde haritada çalıştığınız yönünde ifadesi var' sorusuna, "Benim orada harita üstünde çalışmam olmadı" dedi.

        Avukat Hadi Çakan ‘Sizin hakkınızda Cumhurbaşkanının yerini öğrenirim. Öğrenemezsem elimde paralel listesi bulunduğunu, bu listeyi kendisine ulaştırarak yerini öğrenirim dediğiniz iddia ediliyor' sorusuna, "Elimde öyle bir liste yoktu" dedi.

        Cumhurbaşkanının avukatı Ahmet Özel'in, "14 Temmuz'da kendi odanızda yaver yardımcıları ile toplantı yaptığını, ‘Cumhurbaşkanının yerini koordinatlı olarak bulup bana bildireceksiniz' dediniz mi?' sorusuna, "Ben öyle bir soru sormadım. Talimatım olmadı. Öğrenmek istesem bu şekilde onlara sormam" diye cevaplandırdı.

        "FUAT AVNİ DEĞİLİM"

        Yazıcı, ‘Fuat Avni siz misiniz' sorusuna, "Sayın Cumhurbaşkanı ile 2015 tarihinde göreve başladım. Ama o daha önceden mesaj atıyordu. Değilim" dedi.

        Avukat Ahmet Özel bu defa, ‘Cumhurbaşkanının görev tanımı dışında bir durumu paylaştınız mı? Kaydettiniz mi' sorusuna ‘Görev tanımı dışında böyle bir şey yapmadım" dedi.

        "BİR HAFTAYA DARBE OLACAK"

        Yurt dışı yolculuklarının birinde bazı gazetecilere ‘Gülmeye devam edin. Haftaya darbe yaptığımızda nasıl güleceksiniz dediniz mi' sorusuna, ‘Bunu anlamıyorum. Eğer bunu dediysem yapacak bir şey yok' dedi.

        Duruşma Cumhuriyet Savcısı'nın ‘Yurtta Sulh Konseyi'ne üye misiniz' sorusuna, "Evet. Gazetelerde o listeye dahil edildiğimi gördüm' dedi.

        TAHLİYE TALEBİNDE BULUNMADI

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast teşebbüsü ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı, tahliye talebinde bulunmadı.

        Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının konferans salonunda görülen duruşmanın öğleden sonraki kısmında Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra şehit polis memurlarının aileleri, Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk ve 15 Temmuz gecesi Marmaris'te çatışmaya girerek yaralanan müştekilerin de müdahillik talebinde bulunduğunu belirtti.

        Duruşmada sanıklar ek savunmalarını yaptı, avukatlar müvekkillerini sırayla savundu. Sanıklar, dava dosyasına konulan yeni delillerle ilgili savunma yapmak için mahkemeden süre talebinde bulundu.

        Duruşmada sanıklar ayrıca, Ege Ordusu Komutanı Abdullah Recep, Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı, Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Imsık Meydan Komutanı Fethi Şahbaz, Murat Dağ, Bahattin Akgün, Hacı İbrahim Çalışkan, Serkan Çolak, Yasin Büyükaltay, Yasin Sağkop, Fatih Boztoprak ile iddianamede ifadeleri bulunan "Kuzgun" ve "Şapka" kod adlı gizli tanıkların dinlenmesi talebinde bulundu.

        Sanıkların yargılamaya ilişkin taleplerinin alındığı duruşmada, eski Başyaver Albay Ali Yazıcı, "Önceki savunmama ekleyecek bir şeyim yok. Tahliye talebinde bulunmuyorum." dedi.

        Kadir TAMER/MUĞLA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ