Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bedrettin Dalan'a ret!

        Zülfikar ALİ AYDIN-Bülent CEYHAN-AHT

        Ergenekon ikinci davasının kırmızı bültenle aranan firari sanığı İstek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Dalan'ın, avukatı aracılığıyla yaptığı ?tutuklamayacağınıza güvence verin, Türkiye'ye geleyim' talebi oy birliğiyle reddedildi. Dalan'ın avukatı Celal Ülgen aynı taleple tekrar mahkemeye başvuracaklarını belirterek, mahkemenin red kararında Dalan'ın yurt dışında kaçak olmasını ve suçun vasıf ile niteliğini göz önünde bulundurduğunu ifade etti.

        Dalan'ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz, 21 Ocak günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdikleri dilekçeyle CMK'nın 246. Maddesi'nin 1. fıkrası kapsamında tutuklanmayacağı konusunda güvence belgesi verilmesi halinde müvekkilinin ülkeye gelerek ifade vereceğini ve yargılamanın her aşamasında yer alacağını bildirdi.

        Talebi değerlendiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dilekçe işaret edilen yasa maddesinin uygulanmasına karar verme yetkisinin mahkemenin takdirinde olduğunu belirterek "Takdir yetkimizi kullanarak reddine karar veriyoruz" dedi.

        24 Ocak 2011 tarihinde talebin reddine karar veren mahkeme Dalan hakkında 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 12 Nisan 2010 tarihinde ifadesinin alınabilmesi için yakalama kararı çıkarıldığını hatırlatarak, 12 Ocak 2011 tarihli mahkemenin ara kararında, sanık Bedrettin Dalan'ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve adı geçenin yurt dışında kaçak durumunda olması nedeniyle tutuklama müzekkeresi çıkarılmasına karar verildiğini kaydetti. Bu nedenlerle Dalan'ın avukatlarının dayandığı CMK 246. Maddesinin "takdire bağlı olan uygulama şartlarının yukarıda belirtilen gerekçeler karşısında oluşmadığı anlaşıldığından, talebin reddine" denildi. Andından da "Sanığın yakalanmasının beklenilmesine" karar verildi.

        BİR KEZ DAHA AYNI TALEPTE BULUNACAK

        Dalan'ın avukatı Celal Ülgen aynı taleple tekrar mahkemeye başvuracaklarını belirterek, gazetecilere şu açıklamayı yaptı:"Mahkeme Bedrettin Dalan'ın CMK 246. madde gereğince tutuklamama garantisi verilmesi istemini redetmiştir. CMK 246. maddesi herhangi bir şarta bağlı olmadığı gibi, atılı bulunan suçun, vasıf ve mahiyetine ve delil durumuna da bağlı değildir. Bu maddenin uygulanması tamamen mahkemenin takdirine bağlıdır. Durum böyleyken mahkemenin tutuklama gerekçesi yazar gibi talebin reddini, suçun vasıf ve mahiyetine ve mevcut delil durumuna bağlaması doğru değildir. Ayrıca yurt dışında kaçak durumda olması da bu istemin reddinde önemli gerekçe olmuştur. Oysa CMK 248/7. maddenin yollaması ile 246. maddenin kaçaklar için de uygulanacağı gayet açık olarak düzenlenmiştir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ