Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3 yıl hapsi istenen Baydemir beraat etti

        İlyas AKENGİN/ DİYARBAKIR (AHT)

        Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 15 kişi hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada mahkeme sanıkların beraatına karar verdi.

        Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 6'si belediye başkan 15 kişi hakkında 19 Eylül 2010'deanadilde eğitim' yürüyüşüne katılarak "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettikleri" gerekçesiyle gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın karar duruşması yapıldı. Diyarbakır 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklardan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran ile Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu'nun avukatları Eren Gül ile Ferda Miran hazır bulundu.

        Mahkeme, iddianameyi okuyarak Kayapınar İlçesi Diclekent Bulvarı üzerinden bulunan Cegerxwin Kültür Sanat ve Gençlik Merkezi önünden Koşuyolu Parkı'na kadar yapılan izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşüne katıldıkları gerekçesiyle haklarında 2911 Gösteri ve Yürüyüş Kanuna ettikleri için dava açıldığını hatırlattı.

        "EYLEME KATILDIM"

        Hakkında bir önceki celsede ifade vermediği için polis zoruyla getirilmesi yönünde karar çıkan BDP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in duruşma öncesi ifade verdiği belirtildi. Baydemir hakime verdiği ifadesinde, "İddianamedeki eyleme katıldım. İddianamede belirtilen doğrudur. Suç tarihinde sivil toplum örgütünün çağrısı üzerine anadilde eğitim hususuna dikkat çekmek için basın açıklaması yaptık. Eylemimiz demokratik bir haktır ve suç teşkil etmemektedir. Basın açıklaması da olaysız bir şekilde sona ermiştir. Beraatımı istiyorum" dediği öğrenildi.

        Duruşmada söz alan sanık avukatları, söz konusu eylemde suç unsuru bulunmadığını ileri sürerek, müvekkillerinin beratına karar verilmesini talep etti.

        Mahkeme heyeti, sanıklar üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığını, bu nedenle eylemlerin suç teşkil etmediğini belirterek, tüm sanıkların beraatına karar verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ