Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Emekli Orgeneral Aytaç Yalman "Hayata Dönüş Operasyonu" kapsamında ifade verecek!

        Bayrampaşa Cezaevi'ndeki "Hayata Dönüş Operasyonu" sırasındagörev sınırlarını aşarak 12 kişinin ölümüne sebep oldukları, 29 kişiyi öldürmeye teşebbüs ettikleri öne sürülen dönemin 39 jandarma görevlisinin yargılandığı davada mahkeme, dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın talimatla ifadesinin alınmasına karar verdi.

        Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 10 tutuksuz sanık ile müdahil Turan Tarakçı ve Güldede Çelen katıldı.

        Mahkeme Başkanı Hayri Özdal, daha önce tanık olarak dinlenilmesine karar verilen dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve o dönemde Üsküdar Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Kemal Canbaz'ın mahkemeye gönderdikleri dilekçelerde, Eskişehir ve Muğla'da bulunduklarını ve ifadelerinin talimatla alınmasını talep ettiklerini söyledi.

        Duruşmada söz alan mağdur avukatlarından Erhan Ergun da operasyon sırasında çekilen yeni görüntüler elde ettiklerini, bu görüntülerde operasyonlara katılan askerlerin yüzlerinin görüldüğünü, teşhis ve operasyonun nasıl gerçekleştiği konusunda bilgi edinilebileceği için görüntülerin izlenmesini istedi.

        Duruşmada mağdur avukatlarının sosyal medyada topladığı görüntüler, sanıklara izletildi.

        Söz alan mağdur avukatlarından Fikret İlkiz, görüntüleri herkesin izlediğini, ancak kendilerinin savcının bu görüntüleri izlemediğini tespit ettiklerini söyledi.

        Daha sonra söz alan avukat Ergun ise sanıklara görüntülerdeki kişileri tanıyıp tanımadıklarını sordu. Tutuksuz sanıklar, görüntülerde kişileri tanımadıklarını ifade etti.

        Duruşmada söz alan mağdur Ali Ekber Düzova'nın avukatı Türkan Demir, müvekkilinin operasyonda ağır yaralandığını ve katılan sıfatının bulunduğunu belirterek, "Müvekkilimin mağduriyet durumunun tespitini talep ediyoruz. Hali hazırda bacağında bulunan fişeğin nitelik ve niceliğinin tespitini istiyoruz" dedi.

        Avukat Ergun da sanıkların askerlik yaparken çekilmiş fotoğraflarının Jandarma Genel Komutanlığından istenmesini, duruşmada izlenen görüntülerden elde edilecek fotoğraflarla kıyaslanmak üzere bilirkişi incelenmesi yaptırılmasını ve görüntülerde yüzleri açık olarak görülen kişilerin kimliklerinin tespit edilmesini talep etti.

        Mağdur avukatlarından İlkiz ise tanıklar Aytaç Yalman ve Kemal Canbaz'ın duruşmada dinlenilmesini istedi.

        Cumhuriyet savcısı İsmail Saç, iddia makamı olarak kimseden emir almadıklarını ve görevlerini yaptıklarını dile getirerek, "Bu nedenle bu yöndeki eleştirileri kabul etmiyoruz. Biz davanın tarafıyız. Hangi delillerin lehe ve aleyhe değerlendireceği hususu takdirimizdedir. Herhangi bir makamın talebi ile bağlı değiliz" diye konuştu.

        Savcı Saç, duruşmada izlenen görüntülerin operasyon sonrasında cezaevindeki hükümlü veya tutukluların, görevli cezaevi personelinin, görevlendirilen jandarmalarca tahliye işlemi yapılan ve ölen kişilerin morgdaki görüntülerini içerdiğini aktardı. Bu görüntülerin suçun sübutuna etki edecek görüntüler olmadığını kaydeden Saç, bu nedenle görüntülerin bilirkişi marifeti ile incelenmesi talebinin dosyaya katkı sağlamayacağından reddedilmesini istedi.

        Saç, sanıkların askerlik yaparken çekilen fotoğraflarının Genelkurmay Başkanlığından istenip teşhis için karşılaştırılması talebinin de dosyaya katkı sağlamayacağından reddini talep ederek, "Yargı çevremiz dışındaki tanıkların talimatla dinlenilmelerini, delillerin karartılması şüphesinin bulunmamasıve delil durumu nazara alınarak, sanıkların tutuklanma taleplerinin reddine karar verilmesi talep edilir'' dedi.

        Mahkeme heyeti, daha önce yazılı olarak ifadesi alınan tanık Zeki Bingöl'ün zorla getirilmesine, dönemin Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman ve dönemin Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Kemal Canbaz'ın da aralarında bulunduğu 9 kişinin ise talimatla ifadelerinin alınmasına karar verdi. Mahkeme, İstanbul'da ikamet eden tanıkların duruşmada dinlenilmesine, hayatını kaybeden tanık Engin Hoş'un ise dinlenilmesinden vazgeçilmesine hükmetti.

        Mağdur avukatları tarafından ibraz edilen görüntülerin bilirkişiye gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, sanıkların askerlik görevini yaparken çekilmiş fotoğraflarının gönderilmesi için Jandarma Genel Komutanlığına yazı yazılmasını, sanıkların toplanacak delilleri karartma durumları bulunmadığından tutuklama taleplerinin reddini kararlaştırdı.

        Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ