Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Savcılık o isteğe onay vermedi

        Can HACIOĞLU / ESKİŞEHİR (AHT)

        Eskişehir'de Gezi Parkı'na destek yürüyüşünde polisin müdahalesi sonrasında kaçtığı sokakta 5-6 kişinin saldırısı sonucu ölen 19 yaşındaki üniversiteli Ali İsmail Korkmaz'ın uğradığı saldırıyı gördüğünü öne süren Eskişehirli bir kişinin Cumhuriyet Savcılığına gizli tanık olarak ifade vermek isteğinin reddedildiği öğrenildi.

        OLAY YERİNE KARANFİL BIRAKTILAR

        Dün akşam binlerce Eskişehirli sloganlar atarak Ali İsmail Korkmaz'ın darp edildiği Odunpazarı ilçesi Kurtuluş Mahallesi Yunus Emre Caddesi'ne doğru yürüdü ve olay yerine karanfiller bırakıp mumlar yaktı. Kalabalık bir süre oturma eylemi yaparak caddeyi trafiğe kapattı.

        "EŞYA TAŞIRKEN MERDİVENDEN DÜŞTÜĞÜNÜ İFADE ETTİ"

        Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, yaptığı yazılı açıklamada Korkmaz'a saldıranların sivil polis olduğu yönünde basında çıkan haberler olduğunu belirterek, bu nedenle açıklama yapmanın uygun görüldüğünü ifade etti ve şöyle dedi:

        "Soruşturma kapsamında merhum Korkmaz'ın ilk olarak 03.06.2013 günü saat 02.10'da baş ve omuz ağrısı şikâyeti ile hastaneye müracaat ettiği, görevli doktor tarafından olayın öyküsü kısmına şahsın 'Eşya taşırken 8-10 basamaklı merdivenden düştüğünü ifade etti' şeklinde muayeneyle ilgili not yazılarak, yapılan muayenesinden sonra taburcu edildiği ve aynı şahsın 17 saat sonra avukatıyla birlikte darp iddiasıyla polis merkezine 19.25 sıralarında gelerek '03.06.2013 günü saat 02.00 sıralarında eski otogar arkasında bulunan ikametine gittiği sırada 5-6 kişilik sivil giyimli bir grubun saldırısına uğradığını, kafasına, sırtına ve omzuna aldığı darbeler sonucunda yaralandığıyla ilgili' şikayette bulunduğu tespit edilmiştir. Alınan ifadesinin ardından şahıs hastaneye gönderilmiş ve şahsın hayati tehlike kaydıyla yatış işlemleri yapılmıştır. Olayın geçtiği iddia edilen bölgede bulunan 43 ayrı kamera kayıtları ise, C. Savcılığına tahkikat evrakı ile birlikte teslim edilmiştir. Konuya ilişkin yürütülen adli soruşturmanın yanı sıra idari yönden de soruşturma yapılmaktadır."

        CUMHURİYET SAVCILIĞI GİZLİ TANIKLIĞI KABUL ETMEDİ

        Ailenin avukatı Selin Dağlar, olayın aydınlatılmasına çalıştıklarını, ancak karartmanın ciddi boyutlarda olduğunu söyleyerek, "Olayı gördüğünü söyleyen bir şahıs gizli tanık olması durumunda bildiklerini anlatacağını söyledi. Ancak, Cumhuriyet Savcılığı şahsın gizli tanık olmasını kabul etmedi. Başvuruyu reddetti" dedi. Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin de olayı aydınlatmak için, bütün ipuçlarını değerlendirerek, çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

        BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

        Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada Ali İsmail Korkmaz'ı hiçbir şeyi olmadığı gerekçesiyle evine gönderen Yunus Emre Devlet Hastanesi Acil Servis görevlileri hakkında soruşturma açtı. Eskişehir Tabip Odası da olayın takipçisi olduklarını söyledi.

        "VALİ, İKTİDAR PARTİSİ YETKİLİSİ GİBİ DAVRANIYOR"

        Öte yandan Vali Güngör Azim Tuna'nın yaptığı yazılı açıklama ve CNNTürk'teki konuşmalarına tepki gösteren Eskişehir Barosu'nun 50 kişiden oluşan İnsan Hakları Komisyonu, basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Ali İsmail Korkmaz'ın öldüğü gün Eskişehir Valisi Güngör Azmi Tuna'nın yaşanan olayla ilgili yaptığı açıklamalar kamuoyu vicdanını rahatsız etmekle kalmamış, hukuk devletinin en temel prensiplerini açıkça çiğnemiştir. Yaşananlar karşısında Vali Tuna'ya hukukçu olmanın sorumluluğu ile belirli sorular sorma ihtiyacı ve kamuoyunu bilgilendirme göreviyle bu basın açıklamasını yapma zorunluluğumuz doğmuştur. Vali basın mensuplarına cevaben yaptığı açıklamada; yürüyüşe katılanların birbirine zarar verdiği yönünde duyumları olduğunu, bu suçu polislerin üzerine atan kötü niyetli grupların olduğunu, Türk polisinin kesinlikle böyle bir saldırı yapmayacağını, kimseyi bu şekilde öldürmeyeceğini, Eskişehir'de bu olayın münferit olduğunu ve benzer başka bir olayın yaşanmadığını söyleyerek bir mülki amirden çok iktidar partisi yetkilisi gibi davranmış ve görev alanının dışına çıkmıştır" denildi.

        Açıklamada, "Açıklaması şahsi düşüncelerini yansıttığı halde, yetkili bir ağız olarak konuştuğundan kamuoyunun kendisine duyduğu muhtemel güveni kötüye kullanarak Ali İsmail'in katledilmesiyle ilgili halkı yanlış bilgilendirmiştir. Yürüyüşe katılanların birbirine zarar verdiği yönünde duyumları olduğunu belirten Sayın Vali elinde soruşturma makamlarının bilmediği delil ya da tanık var ise bunları basından önce soruşturma makamıyla paylaşmak zorundadır. Henüz soruşturma aşamasındaki bir dosyada deliller tamamıyla toplanmamışken, soruşturma tamamlanmış gibi kesin bir hükümle konuşmak, yargıya müdahale olduğu gibi soruşturmanın sağlıkla ilerlemesine de zarar verecek niteliktedir. Dosyada faillerle ilgili teşhis dahi henüz yapılmamıştır. Faillerin kim olduğu bilinmediği gibi kim olmadığı da bilinmemektedir. Nitekim Gezi Parkı direnişine destek veren eylemciler bir bir gözaltına alınarak kendilerine ait onlarca fotoğraf, MBS kaydı ve suçlama ile karşı karşıya kalırken, olaylarda polis şiddetinden mağdur olmuş hiç kimsenin dosyasında hiçbir fail yakalanmamış ve hiçbir görüntü elde edilememiştir. Bu haliyle Eskişehir'in bağımsız ve tarafsız bir yargıdan uzaklaştırılmaya çalışıldığı ortadadır. Mağdurlar lehine deliller karartılırken göstericiler aleyhine deliller yaratılmakta, gizliliği esas olan soruşturma dosyası hakkında yargılama tamamlanmış gibi beyanlarda bulunulmakta, tüm bunlarla yargılama baskı ve etki altında bırakılmaya çalışılmaktadır. Vali'nin bu açıklamaları adil yargılamayı etkilediğinden Eskişehir Cumhuriyet Savcılarını konuyla ilgili işlem yapmak üzere göreve çağırıyoruz."

        "KAMERA KAYDININ 20 DAKİKALIK BÖLÜMÜ SİLİNDİ"

        Açıklamada resmi üniforma giymeden görev yapan birimler olup olmadığı sorularak, "Tuna kolluk güçleri içerisindeki sivil giyimli polislere de amirlik ettiğinin farkında mıdır?" ve "İkinci olarak, geçtiğimiz haftalarda Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesi ile ilgili başlatılan adli soruşturmada en önemli kamera kaydının 20 dakikalık bölümünün profesyonel bir el tarafından ustaca silindiğini, kaydın hard disk bölümünün dahi sıfırlandığından haberdar mıdır?" soruları soruldu.

        Gezi protestoları sırasında Eskişehir'de polisin orantısız şiddet kullandığı belirtilen açıklamada, "Ali İsmail Korkmaz ile aynı gün darp edilen, burnu ve kolu kırılan, polis arabasının bagajında taşınan Tevfik Caner Ertan ve kafa travması sonrasında yoğun bakımda tedavi gören Akaki Avaliani bu muamelelerin en somut örnekleridir" denilerek olayların sonuna kadar takipçisi olacaklarını bildirdiler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ