Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İstanbul Emniyeti'nden önemli uyarı

        Diyetisyen Kardiyolog Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın 110 bin lirasını kaptırdığı dolandırıcılık, kamuoyunun dikkatini telefon dolandırıcılığına yöneltti. Mağdur vatandaşlardan bazıları, telefonla kendilerini polis diye arayanların dolandırıcı olduğunu Canan Karatay'ın dolandırıldığı haberiyle fark etti. Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik Dolandırıcılık Büro Amirliği'ne müracaat eden vatandaşlar, kendilerinin de benzer yöntemle dolandırıldığı ihbarında bulundu. İstanbul'da 10 ay içerisinde yaklaşık 11 milyon liranın benzer yöntemle çalındığını aktaran emniyet yetkilileri, vatandaşları kendilerini telefonla arayıp polis olarak tanıttıktan sonra para isteyen kişilere karşı bir kez daha uyardı.

        İstanbul'da 10 ay içinde yaklaşık 11 milyon liranın çalınmasıyla sonuçlanan 656 telefon dolandırıcılığı, emniyet yetkililerini harekete geçirdi. Canan Karatay'ın dolandırıldığı haberini alan bazı mağdurlar, kendilerinin de dolandırıldığının farkına bu haberlerle vardı. Emniyet yetkilileri, hiç bir polis ya da savcının telefonla para istemeyeceğini belirterek büyük bir operasyonun içinde bugüne kadar hiç bir vatandaşın kullanılmadığını aktardı.

        Son yıllarda gittikçe artan Telefon dolandırıcıları olayları ünlü Diyetisyen Kardiyolog Prof. Dr. Canan Karatay'ın dolandırılmasıyla yeniden gündeme geldi. Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde Telefon dolandırıcılarına karşı kurulan özel ekibin başında bulunan Başkomiser Yusuf Tüfenk, vatandaşları dolandırıcılıktan kurtaracak püf noktalarını anlattı.

        Başkomiser Yusuf Tüfenk, "Cep telefonunuzda eğer -155- ten arandığınız görünüyorsa dolandırıcılarla karşı karşıya olmanız kesin. Çünkü teknik olarak 155 telefonu sistemi sadece aramalara açık. Dış aramalara kapalı bir sistem. Dolayısıyla bu telefondan bir polis memurunun sizi araması imkansız." dedi.

        Güvenlik güçlerinin operasyonlarında bugüne kadar hiç bir vatandaşın aktif olarak rol almadığını söyleyen Yusuf Tüfenk, "Bir operasyonda hem de terör operasyonunda bugüne kadar hiç bir vatandaş kullanılmadı. Şüphelilerin en çok kullandığı bu yöntemde vatandaşlar bir terör operasyonu içinde devlete yardım eden kişiler konumuna sokuluyor. Vatandaşta devlete yardım ettiğini sanıp dolandırıcılara para veriyor. Bu gerçek hayatta mümkün değil." dedi.

        Güvenlik güçlerinin bir kişiyi telefonla aradığında bunun sebebinin ancak "Polis merkezine çağırmak." olabileceğini söyleyen Yusuf Tüfenk, "Polis bir kişiyi aradığında konuşma süresi 5 dakikayı geçmez. Saatlerce konuşması gerçek hayatta olan bir şey değil. Bunun için vatandaşlar böyle bir durumla karşılaştıklarında telefonu kapatıp. Söylenen polis birimini kendileri aramaları dolandırılmamalarını sağlayacak bir önlem olur." dedi.

        Telefonda kendilerini polis olarak tanıtan kişilere itibar edilmemesini isteyen Yusuf Tüfenk, "Böyle bir durumda yukarıda söylediklerimiz dikkate alınarak paniğe kapılmadan telefonu kapatıp bir polis merkezine gidip şikayetçi olunmalı." dedi.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ