Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Başbakan'ın "6 yılda üniversiteyi bitirdin bitirdin. Bitiremediğin takdirde artık güle güle" açıklamasının ardından YÖK'ün çalışması...

        LÜTFİ ERDOĞAN/ANKARA

        BAŞBAKAN Erdoğan’ın Edirne’de önceki gün üniversitelerde uzun yıllar eğitim alan öğrencilerle ilgili yaptığı “6 yılda bitirdin bitirdin. Bitiremediğin takdirde artık güle güle” açıklamasının ardından; YÖK’ün “demirbaş öğrenciler” için bir süredir çalışma yaptığı ortaya çıktı. Şubat 2011’de yapılan düzenlemeyle terör suçlarından hüküm giyenler haricinde üniversitelerden ilişiği kesilen tüm öğrencilere dönüş yolu açılmıştı. Düzenlemede öğrencilerin 2 ya da 3 kat katkı payı ödeyerek uzun yıllar öğrenci kalmalarına da imkân sağlanmıştı.

        Uzmanların 2011’deki maddeyi tekrar incelediği ve tüm kademelerde en fazla 2 yıl uzatma hakkı üzerinde çalışıldığı öğrenildi. Böylece önlisansta 4, lisansta 6, 5 yıllık eğitim bölümlerinde 7, tıp vediş hekimliği gibi 6 yıllık bölümlerde ise 8 yıllık bitirme süresi tanınacağı ifade edildi. Bu sınırları aşan uzatmalarda ise öğrencinin okuldan ilişiği kesilecek.

        YÖK’ün çalışmayı sistemin uygulanamadığı, eğitimde sorunlara yol açtığı ve üniversitede okuyan öğrenci sayısının belirlenemediği gerekçesiyle kurula başvuran rektörlerin uygulamadan vazgeçilmesi talebi üzerine başlattığı öğrenildi. YÖK’ün üniversitelerden belirlenen tarihlerde üniversiteyi bitirmeyen ve uzatan öğrenci sayısını da isteyeceği öğrenildi.

        "ATILMAMA SORUN"

        YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, 2011'de getirilen "üniversiteden atılmama hakkı"nın gündeme gelmesi üzerine bu hakkın birçok soruna yol açtığını söyledi. Konu ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Çetinsaya, "Yasa'nın ilk halinde öğrencilik süreleri mali esaslarla düzenlenmişti. Fakat hükümetimizin harçları kaldırması kararından sonra bu konuda bir boşluk doğdu. Harçların kaldırılması ile birlikte üniversitelerin planlama yapamama gibi bir durumları ortaya çıktı" dedi. Özellikle fen bilimleri ve sosyal bilimler enstitülerinde önemli sorunlar olduğuna dikkat çeken Çetinsaya "Yüksek lisans ve doktora eğitiminde öğrenciliğin bitmemesi öğretim üyeleri ve enstitüler üzerinde tez yükünü artırıyor. Sağlıklı bir lisansüstü yapılması önünde sorunlar oluşturabiliyor. Ayrıca üniversitenin kağıt üzerinde 71 bin öğrencisi var ama o sene 51 bin öğrenci ders seçiyor" bilgisini verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ