Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yalçın Akdoğan: Ustabaşımız Erdoğan’dı, birçok usta ortaya çıktı Yalçın Akdoğan'dan önemli açıklamalar Yalçın Akdoğan gazetecilerle biraraya geldi

        Bülent AYDEMİR / ANKARA

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde başdanışmanı olarak en yakınındaki isim olan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, gazetelerin Ankara temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi.

        Çözüm süreci, paralel yapıyla mücadele, IŞİD, yeni Anayasa çabaları konusunda soruları yanıtlayan Akdoğan, şunları söyledi:

        ANAYASA UMUDU: En azından anlaşılan maddelerin çıkarılması konusunda yeni bir uzlaşı yani uzlaşılan maddelerin çıkarılması konusunda bir uzlaşı sağlanması için yeni bir şey gerekli bence. Toplumdaki bu umut müthiş şekilde canlandırabilir seçim öncesinde. Bu teklif bence masadadır hâlâ.

        USTALAR ÇIKTI: Biz Tayyip Erdoğan’dan çok şey öğrendik. Davutoğlu ilk atanan başmüşavirdi. Ondan sonra gelen danışman bendim. Yani Tayyip Erdoğan’ın yanında olmak, ondan bir şekilde bu eğitimi almış olmak bence çok önemli bir özellik. Bu yüzden ustabaşımız Tayyip Erdoğan’dı ve birçok usta ortaya çıktı.

        ANAYASAL YETKİLER: Bir kaygı pompalama var. Yani Cumhurbaşkanı olursa her şeyi kontrol edecek, her şeyi yönetecek, kendi elinde toplayacak, adeta padişah yetkileri kullanacak vs. gibi. O dönemde de ben defalarca söyledim. Tayyip Erdoğan, Anayasa ve yasalarda ne varsa onu yapar. Bunları zorlayacak bir işin içine girmez.

        ÇÖZÜM SÜRECİ: Bölgede ciddi bir çalkantı var, bu çalkantıda yeni aktörler sürece girebiliyor; IŞİD gibi dün olmayan yeni bir aktör sisteme girebiliyor ve bütün dengeleri değiştirebiliyor. Yani bir dönem birbirini hasım gibi gören birtakım ittifakların başka bir düşmana karşı işbirliği geliştirebildiklerini vesaire görüyoruz. Bunlar Türkiye’nin çözüm sürecinin önemini daha da artırıyor.

        IŞİD HABERLERİ: Bunların bir kısmı doğrudan hükümeti baskılamak, hükümete zarar vermek için yapılan işler. Bir kısmı da genel olarak Türkiye’yi baskılamak için yapılan psikolojik harekât operasyonları. Bu son dönemde IŞİD üzerinden bu biraz daha köpürtülmeye çalışılıyor. Burada bizim duruşumuz çok net.

        REHİNE HASSASİYETİ: Rehineler meselesi temel hassasiyetimiz ve önceliğimiz şu anda. Bundan dolayı da açıklamaları daha özenli yapıyoruz.

        PARALEL YAPI: Bu grup işte sayıca birtakım alanlarda bulunmaları, devlet kurumlarında bulunmaları, bunların bir şekilde etkisizleştirilmesinden daha önemli gördüğüm benim, bir farkındalık oluşturulmasıdır, yapının deşifre olmasıdır ve toplumda bunlarla ilgili bir güven sarsılması yaşanmasıdır. Bu, işin ruhudur ve ben başarılı olduğumuz kanaatindeyim.

        KÜRTÇE OKUL: Burada bir okul falan yok. Burada bir işi şova çevirme, suiistimal etme durumu var. Yani orada imam hatip okulu da olsa buna izin verilmeyecekti, meslek okulu da olsa verilmeyecekti; ona da verilmeyecek. Bu, çok ucuz bir siyasi taktik.

        HSYK SEÇİMİ: Bu önemli bir seçim olabilir ama bunu ülkenin kaderini belirleyecek en hayati şey, olmazsa kıyamet kopar şeklinde algılamak da doğru değil. Ülkenin kaderini, geleceğini 12 bin kişinin yaptığı seçim belirlemez; 55 milyon kişinin yaptığı seçim belirler. Ve hiç kimse de 55 milyonun yaptığı seçim konusunda “Bunlar önemli değildir” şeyine giremez. Devlete meydan okuyamaz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ