Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik 2 bin Suriyeli muhalifin eğitim yeri Gaziantep ve Şanlıurfa

        MURAT GÜRGEN / ANKARA

        ABD ile sağlanan anlaşma çerçevesinde en az 2 bin Suriyeli muhalife Türkiye topraklarında askeri eğitim verilecek. Suriyeli muhaliflerin eğitiminin, Gaziantep ve Şanlıurfa çevresinde gerçekleştirilmesi düşünülüyor. Eğitim ve silah yardımı masraflarını ABD karşılayacak.

        ABD’yle sağlanan mutabakat kapsamında en az 2 bin Suriyeli muhalife Türkiye’de askeri eğitim verilecek. Eğitimin Gaziantep ve Şanlıurfa çevresinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yabancı askerlere eğitim konusunda NATO’nun en deneyimli ülkeleri arasında yer alıyor. Bugüne kadar 52 ülkeye mensup 27 bin 277 askere eğitim ve kurs verildi. 2014-2015 döneminde de 29 ülkeden 2 bin 284 yabancı askere eğitim verilmesi planlanmıştı. Suriyeli muhalifler bu sayıya eklenecek.

        İÇERİDE VE DIŞARIDA

        TSK, konuk yabancı askerlere Türkiye’deki birliklerde eğitim verirken, Afganistan, Pakistan, Kosova ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ordulara da kendi ülkelerinde mobil timlerle eğitim desteği götürdü. Dağlık alanlarda mücadele veren Afganistan ve Pakistan askerlerinin büyük bölümü Eğirdir Dağ ve Komando Okulu’nda kurs gördü. TSK’nın eğitiminden geçen Afgan askerlerinin sayısı 19 bin 179’a ulaştı.

        SINIRDA EĞİTİM

        Suriyeli muhaliflerin eğitimlerinin Suriye coğrafyasına benzer koşullar taşıyan Gaziantep, Şanlıurfa çevresinde gerçekleştirilmesi öngörülüyor. İlk etapta 2 bin muhalif Suriyeli Türkiye’ye gelecek. Ardından eğitimin 400’erli gruplar halinde sürebileceği öğrenildi. Eğitim faaliyetleri için ABD askerleri de Türkiye’de konuşlanacak. Eğitim görecek personeli Türkiye irtibat içerisinde olduğu Suriyeli muhalif gruplarla birlikte seçecek. Pentagon heyeti hafta başı Ankara’ya gelerek iki ülke arasında yürütülecek askeri işbirliğinin ayrıntılarını görüşecek. Müzakereler sonrasında Mutabakat Muhtırası (MoU) imzalanacak. Irak operasyonlarda savaş uçaklarının yanı sıra Apache AH-64 taarruz helikopterlerini de devreye sokan ABD’nin, İncirlik dışındaki bazı üslere de konuşlanmak istediği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ