Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Aksaray'daki Hasan Dağı'na tırmanan Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri, tipide yollarını kaybedince mahsur kaldı. 3 bin 216 metrelik zirve yakınında 4.5 saat süreyle kurtarılmayı bekleyen 6'sı kız 9 öğrenci ile başlarındaki emekli kadın öğretmen Savaş Bat'ı, Sivil Savunma ekibi kurtardı. Ancak öğretmen Bat, daha sonra mahsur kalma olayının sözkonusu olmadığını ciddi bir tehlike atlatmadıklarını söyledi.

İstanbul Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri Kurban Bayramı tatilinden yararlanarak Hasan Dağı'na tırmanmak için önceki gün Aksaray'a geldi. Türkiye'nin ilk kadın trackingcilerinden olan, Kaçkar Dağları'na defalarca tırmanan emekli biyoloji öğretmeni Savaş Bat liderliğinde, Kadıköy Anadolu Lisesi Doğa Sporları Kulübü'ne üye 6'sı kız 9 öğrenci, dün öğleden sonra tırmanışa geçti. Geceyi 2 bin metrede kurdukları kampta geçiren 10 kişilik grup bu sabah erken saatlerde yeniden tırmanmaya başladı.

Zirve yakınları bölgeye geldiklerinde tipinin başlamasıyla tırmanmaktan vazgeçen grup dönüşe geçti, ancak saat 07.00'de yollarını kaybetti. Grup lideri öğretmen Savaş Bat, jandarmayı cep telefonuyla arayarak yardım istedi. Öğretmenin, dağın zirvesine yakın bir yerde koyun ağılına sığındıklarını söylemesi ardından telefon bağlantısı kesildi.

4.5 SAAT DEHŞETİ YAŞADILAR

Aksaray'dan saat 09.30'da Sivil Savunma Müdürlüğü'nün Dağcılık Arama Kurtarma Timi ile jandarma ekipleri yola çıkarıldı. Cezmi Türkmen başkanlığındaki 6 dağcıdan oluşan ekip, 2 saat sonra tipide yollarını kaybedip mahsur kalan 10 kişilik grubu, zirveye yakın yerde buldu.

Kadıköy Anadolu Lisesi Doğa Sporları Kulübü eğitmeni olan grup lideri emekli kadın öğretmen Savaş Bat ile öğrenciler Canberk Öztürk (17), Taner Çolak (18), Sumru Tamer (16), Nice Uysal (18), Demet Arman (16), Pınar Çağlayan (17), Ayşe Yılmaz (15), Hazan Baştar (16), Eylem Akyürek (18), Aksaray'a getirildi.

Yapılan sağlık kontrolunda, öğretmen ve öğrencilerin durumlarının iyi olduğu belirtildi.

ÖĞRETMEN MAHSUR KALMA İDDİALARINI YALANLADI

İstanbul Kadıköy Anadolu Lisesinden Aksaray Hasandağı'na tırmanmak için gelen lise öğrencilerinden oluşan grubun lideri kadın Biyoloji Öğretmeni Savaş Bat, dağda hiçbir şekilde mahsur kalmadıklarını, olayın yanlış anlaşıldığını söyledi.

Kendilerini Hasandağı eteklerinde karşılayan Aksaray Sivil Savunma Ekibiyle birlikte Aksaray kent merkezine ulaşan 9 öğrenciden oluşan ekibin lideri Biyoloji Öğretmeni Savaş Bat,  dağda önemli bir tehlike geçirmediklerini belirtti.

ZİRVEYE ÇOK YAKLAŞTIK

Olayın kamuoyuna, bir yanlış anlaşılma nedeniyle yanlış şekilde aksettiğini öğrendiklerini ifade eden Bat, şunları söyledi:

“Biz dün sabah tırmanışa geçtik. Ancak zirveye yakın noktalarda, adeta sizi dağın üzerinden söküp alacak kadar şiddetli bir fırtına başladı. Fırtına başlayınca, pek rüzgar görmeyen bir yere çadırımızı güvenli bir şekilde açıp geceyi burada geçirdik. Sabah tırmanışa devam etmeyi düşünüyorduk, ancak rüzgarın şiddeti azalmadı. Bu nedenle zirve yapmaktan vazgeçip, hep birlikte kahvaltımızı yaptıktan sonra, öğrencilerimin de isteği üzerine farklı bir güzergahtan inmeye karar verdik.”

PANİĞE KAPILMADIK

Bu sırada, yapılan plana göre, kendilerinin bir gün daha dağda kalacağını düşünen Aksaray'daki şoförlerine telefon açarak, fırtınaya yakalandıklarını, dönüşe geçtiklerini, bu nedenle planlamadan bir gün önce Aksaray'da olacaklarını bildirdiklerini ifade eden Bat, sözlerini şöyle sürdürdü:    

 “Şoförümüz yetkililere haber vermiş. Ardından sivil savunma görevlileri bizi karşılamak için o anda bulunduğumuz yere gelmekte olduklarını söylediler. Biz de yerimizi tarif ettik. Yani biz sadece, tırmanışı bir gün erken tamamlayacağımızı haber vermek için şoförümüzü aramıştık. Karşılama ekibini tedbir için kabul ettik. Ne ben ne de öğrencilerim, hiçbir şekilde mahsur kalmadık ve paniğe de kapılmadık. İsterseniz öğrencilerimle tek tek konuşabilirsiniz. Olay bu kadar açık.”

Bugün öğle saatlerinde bir grup dağcı öğrencinin öğretmenleriyle Aksaray Hasandağı'nda kaldığı duyurulmuş, Aksaray Valiliği ve İl Sivil Savunma Müdürlüğü yetkilileri de grubun dağda mahsur kaldığını gazetecilere doğrulayarak kurtarma ekibinin yola çıktığını belirtmişti.
Kerem PULGAT- Hasan BÖLÜKBAŞ/ (DHA 

BAKMADAN GEÇME