Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Esed, Trump'tan ne bekliyor?

        HABERTURK.COM

        Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, Portekiz devlet televizyonu RTP'ye İngilizce bir röportaj verdi. Esed, röportajında Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesini değerlendirdi.

        Geçtiğimiz hafta seçimlerin hemen ardından Trump'ın sözlerini tutabileceğinden emin olmadığını söyleyen Esed, "Onun ne yapacağı hakkında bir şey diyemeyiz. Eğer teröristlere karşı savaşırsa, tabiki müttefik olacağız. Ruslar, İranlılar ve diğer pek çok ülkeyle olduğumuz gibi doğal müttefik oluruz." ifadelerini kullandı.

        "TRUMP BAŞA ÇIKABİLECEK Mİ?"

        Trump'ın seçim kampanyası boyunca Suriye'de DEAŞ'a odaklanacağını söylemesinin hatırlatılması üzerine Esed, "Bunun umut verici olduğunu söyleyebilirim. Ancak bunu yerine getirebilecek mi? Yönetimdeki dengeleyici güçlerle ilgili ne yapacak? Ana akım medya tamamen kendisinin karşısında. Bununla nasıl başa çıkacak? Bu bizim Trump'ın sözlerini tutması konusunda hala şüpheci olmamızın nedenidir. Bu onun hakkında değerlendirmede bulunurken, ihtiyatlı olmamızın nedenidir. Özellikle daha önce hiç politik bir pozisyonda bulunmadığını düşünürsek." ifadelerini kullandı.

        ABD'nin diğer ülkelerle ilişki kurma biçimini eleştiren Esed, "Dünyanın polisi olduklarını düşünüyorlar. Dünyanın yargıcı olduklarını düşünüyorlar. Ama değiller." dedi.

        BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN NE BEKLİYOR?

        Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği görevini yürütecek Portekizli Antonio Guterres ile ilgili yorumu sorulan Esed, "Birleşmiş Milletler, genel sekreterden ibaret değildir." dedi.

        BM'nin yapısını eleştiren Suriye Devlet Başkanı, "Dürüst olmak gerekirse, insanlar Birleşmiş Milletler'in sadece 5 daimi üyeden oluştuğunu düşünüyor. Çünkü onların veto hakkı var. Ne isterlerse yapabilirler, neyi isterlerse veto edebilirler." ifadelerini kullandı.

        Yeni BM Genel Sekreteri'nden beklentileriyle ilgili konuşan Esed, "İki şeye ihtiyacımız var. Birincisi, objektif olması. İkincisi ise, ofisine ABD Dışişleri'nin bir memuru olarak dönmemesi." şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ