Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Kime göre neye göre Habertürk TV'de başladı, Kime göre neye göre programı,

        Habertürk TV'de Ceren Akdağ Şahin'in moderatörlüğünde, Cemil İpekçi, Günseli Kato, Pelin Batu, Esra Elönü ve Cem Mumcu ile yepyeni bir program başladı. Kime göre neye göre...

        Birbirinden farklı beş bakış açısının kime göre neye göre dediği, bilgi verdiği ancak bilgiçlik taslamadığı programın ilk bölümünde konu maneviyat ve insanın anlam arayışlarıydı.

        Konuklar, dini farklı yaşama biçimleri ve varoluşu anlamlandırma arayışlarını konuştu, konuyu herkes kendine göre yorumladı. Program renkli tartışmalara sahne oldu.

        "DOĞDUĞUMDA, ERKEK ÇOCUK OLDU DİYE BAKLAVALAR DAĞITMIŞLAR!"

        Cemil İpekçi: Ben neyim sorusunu kendime çok sordum. Doğduğunuzda size yüklenen bir cins kavramı var. Ben doğduğumda da erkek çocuk oldu diye baklavalar dağıtılmış. Nereden bilsinler kulağı küpeli biri olacağımı!

        Benim bugün geldiğim nokta şudur: Ben bir hiçim. Hiçbirimiz, herhangi bir varlıktan, yapraktan, taştan daha değerli değiliz. Herkes kendisini çok değerli zannediyor ama değiliz.

        "SANAT VE BİLİM, MİSTİK ÖĞRETİLERLE AYNI ŞEYİ YAPIYOR"

        Cem Mumcu: "İnsan çok çaresiz halde dünyaya geliyor, düşe kalka çaresiz bir hikayenin kahramanı olmaya çalışıyor Geçmişine, şimdisine ve geleceğine bir hakimiyet kurmak zorunda kalıyor ve burada devreye mistisizm veya bilim veya sanat giriyor. Bizim bilimle, sanatla yapmaya çalıştığımız şeyle mistik anlam arayışlarının arasında çok büyük farklar yok. Sanat da aynen bu tasavvuf gibi, kabala gibi anlam arayışlarının yaptığı şeye hizmet eder. Peki neden bu kadar popülerleşti? Çünkü çok uzun zamandır aklı ve zihni ön plana alan, yoğun bilimsel bir dönemden geçtik. Bilim bir kilise oldu ve sorgulanamaz hale geldi. İnsan da bu nedenle yeniden akıl dışında bir alanın arayışına girdi."

        "KOMÜNİZMİN ÜLKÜSÜYLE, DİNLERİN ÜLKÜSÜ AYNI"

        Esra Elönü: Gizem merakı, ötekiyi merak etme ve yalnızlık korkusu insanı dinle bütünleşmeye itiyor. Bu, Zeus Olur, Allah olur, tapınılan herhangi bir şey olur... Komünizmin cennet ülküsüyle dinlerin cennet ülküsü hemen hemen aynıdır. Bu arada İhsan Eliaçık'ın da zaman zaman dile getirdiği "Allah mı insanı yarattı, insan mı Allah'ı yarattı?" sorusunun çok doğru bir soru olduğunu düşünüyorum. Ben, bana dayatılan Allah'tan ziyade, içsel sezişle var ettiğim Allah'ı bulmak isterim."

        "CEMİL BEY'E ARTIK 'APTİ BEY' DİYECEĞİM"

        Cem Mumcu: Cemil İpekçi'nin birkaç kez kendisine "Uğur Bey" şeklinde hitap etmesinin ardından "Cemil Bey bundan sonra bana ne zaman 'Uğur Bey' derse ben de kendisini 'Apti Bey' diyeceğim" demesi gülüşmelere neden oldu.

        "BÜTÜN GECE KUSUP 'ALLAH NE KADAR KÖTÜ' DEDİM

        Pelin Batu: "5-6 yaşlarındayken 10 Emir filmini izlemiş ve bütün gece kusmuş, "Allah ne kadar kötü bir varlık!" demiştim." Esra Elönü araya girerek "Bu, Allah'ın sana nasıl kodlandığıyla ilgili olabilir mi?" diye sorunca, Batu karşı çıktı.

        "ALLAH İLE TANRI AYNI ŞEY DEĞİL"

        Cem Mumcu: Allah ve Tanrı kelimesini yan yana kullanıyoruz, bunlar aynı şeyler değiller. "La ilahe", "Tanrı yoktur" demektir. "İllallah" ise, "Allah'tan başka" demektir. Yani, "Allah'tan başka Tanrı yoktur" diyoruz. Tanır parçadır, güneştir, paradır, çocuğunuza olan sevginizdir, iyi araba sahibi olmaktır ama Allah kelimesi, parçalanamayan, bölünemeyen, bütün olan bir şeydir. Bunun ayrımını yapamazsak narsistik bir yapıya gideriz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ