Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Taş Mektep - Ya İstiklal Ya Ölüm filmi

        Kurtuluş Savaşı sırasında okullarını bırakarak Kurtuluş Savaşı'nda cepheye giderek şehit olan 63 öğrencinin hikayelerini konu edinen 'Taş Mektep – Ya istiklal Ya Ölüm'ün çekimlerine Beykoz'da kurulan sette başladı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile 8.Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın da öğrenim gördüğü Kayseri Taş Mektep'in şehit olan öğrencilerinin hikayelerini konu edinen 'Taş Mektep - Ya İstiklal Ya Ölüm' adlı sinema filminin çekimlerine başlandı. 1920-1921 öğretim yılında Kurtuluş Savaşı'na katılmak için Kayseri Lisesi'nin son sınıfından ayrılıp cepheye giderek şehit olan 63 öğrencinin hikâyesini Yılmaz Karakoyunlu senaryolaştırdı. Altan Dönmez'in yönettiği 'Taş Mektep - Ya İstiklal Ya Ölüm'de başrolleri Orhan Kılıç, Ayça Varlıer, Feride Çetin, Bora Akkaş, Barış Hayta, Hazım Körmükçü, Elit İşcan ve Züleyha Ortak paylaşıyor.

        TAŞ MEKTEP'İN AYNISI YAPILDI

        Elin Ecealp ile Galip Güner'in yapımcısı olduğu 'Taş Mektep - Ya İstiklal Ya Ölüm'ün yaklaşık iki yıl süren hazırlıklar tamamlanarak çekimler geçildi. İstanbul Beykoz Platoları'nda kurulan sette ilk Taş Mektep bire bir ölçülerinde inşa edildi. Filmin sanat yönetmenliğini 5 Altın Portakal ödüllü Mustafa Ziya Ülkenciler üstlendi. Savaş sahnelerinde kullanılacak olan Türk ve Yunan askerlerinin üniformaları ve postalları orjinallerine uygun olarak hazırlandı. 'Taş Mektep - Ya İstiklal Ya Ölüm'ün müzikleri Prag Senfoni Orkestarası tarafından hazırlanıyor.

        63 ÖĞRENCİNİN KAHRAMANLIĞ NUTUK'TA YER ALMIŞTI

        Nutuk'ta da yer alan Taş Mektep'in 63 şehit öğrencisinin hikayesini beyazperdeye yansıtacak olan 'Taş Mektep Ya İstiklal Ya Ölüm', 6 haftalık çekim sürecinin ardından izleyiciyle Medya Vizyon'un dağıtımıyla 15 Şubat 2013'de buluşacak.

        'ETKİLENDİĞİMİZ KAHRAMANLIKLARI FİLM YAPIYORUZ'

        'Taş Mektep - Ya İstiklal Ya Ölüm'ün ortak yapımcısı Elin Ecealp, "Bu film için uzun süren bir hazırlık dönemi geçirdik. Bütün ön çalışmaları tamamladıktan sonra çekimlere başkadık. Okullarını bırakarak cepheye giden, 63 öğrencinin vatanları için gözlerini kırpmadan genç yaşta şehit olmalarının hikayelerinden oldukça etkilendiğimiz için bu projeyi hayata geçirmek istedik. 63 şehit öğrencinin yaşadıklarını sinema izleyicisine en iyi şekilde yansıtmak için oldukça titiz bir ön çalışma dönemi geçirdik. Bu olağanüstü kahramanlık hikayelerini izleyiciye en iyi şekilde yansıtacağız" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ