Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Türk polisinden Alman polisine telefon dolandırıcılığı dersi

        Antalya'da Alman vatandaşlarını telefonla dolandıran çeteye, 5 ay önce tutuklanan bir şüphelinin hesabında yer alan 65 bin Euro para hareketiyle ulaşıldığı ortaya çıktı. 474 Alman vatandaşından 898 bin Euro vurgun yapan çeteye yönelik operasyon başlatılmadan bir hafta önce dolandırıcılık konusunda uzman bir ekibin Almanya'ya giderek bu ülkedeki polis ekiplerine bilgi verdiği öğrenildi.

        Aralarında gurbetçi vatandaşların bulunduğu çetenin izine 5 ay önce rastlandı. Telefon dolandırıcılarına yönelik 81 ilde çalışma yapan Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, önemli bir bilgi edindi. Operasyonlarda yakalanıp tutuklanan Özcan E.'nin hesabında Almanya'dan bir Alman vatandaşı tarafından 65 bin Euro'nun gönderildiği, paranın hemen çekildiği anlaşıldı.

        ANTALYA'DA TAKİBE ALINDI

        Para hareketini şüpheli bulan polis, parayı çeken kişinin Antalya'da yaşayan bir çetenin lideri olduğunu tespit etti. Asayiş Daire Başkanlığı koordinesinde Antalya İl Emniyet Müdürlüğü çalışma başlattı. Yusuf I. ile Özgür Y. adlı kişilerin elebaşı olduğu çetenin, Almanya'da bulunan yaşlıları telefonla arayarak dolandırdığı anlaşıldı. Kendilerini polis olarak tanıtan şüphelilerin "Türkiye ye giriş çıkış yaptığınız tespit edildi, adınız FETÖ davasına karıştı" diyerek yüklü miktarda para aldığı belirlendi.

        Çetenin elemanları, teknik ve fiziki takiple tek tek belirlendi. Özellikle Antalya'ya tatile gelen Alman vatandaşların bilgilerini elde eden çetenin, telefon ederek çeşitli yollarla onlardan para aldıkları anlaşıldı.

        TÜRK POLİSİNDEN DERS

        Harekete geçen polis, İnterpol aracılığı ile Almanya emniyet birimleri ile yazışarak, mağdurların bilgilerini istedi. Operasyondan bir ay önce Alman polis heyeti, Asayiş Daire Başkanlığı'nı ziyaret etti ve bilgi verdi. Türk ve Alman polisinin irtibatı sonucu Asayiş Daire Başkanlığı, dolandırıcılık olaylarında uzman bir emniyet müdürü ile yardımcısını Almanya'ya gönderdi. Ekip, 3 gün boyunca Almanya'nın tüm Asayiş Şube Müdürlerine telefon dolandırıcılığı konusunda brifing verdi. Uzman ekip, dolandırıcılığın nasıl yapıldığını ve alınması gereken önlemleri anlattı. Antalya'da takip edilen çetenin yöntemi konusunda da bilgi verildi.

        13 Haziran'da çeteye yapılan operasyonda, 474 Alman vatandaşını dolandırdığı belirlenen 12 kişi gözaltına alındı. İlk tespitlere göre çetenin binlerce Alman vatandaşının bilgilerini elde ettikleri, mağdurlardan 898 bin Euro para dolandırdığı belirlendi.

        MAL VARLIKLARI ARAŞTIRILIYOR

        Soruşturmanın devam ettiğini belirten yetkililer, çetenin mağdurların daha artacağı ve paranın milyonluk rakamlara ulayabileceğini belirtiyor. Düzenlenen operasyonda vurgun yapan çete üyelerinde nakit para bulunamadı. Çete lideri Yusuf I. İle yardımcısı Özgür Y.'nin tüm mal varlığı araştırılmaya başlandı. Çete liderinin Antalya'da birçok ev aldığı iddia ediliyor.

        İLGİNÇ TESADÜF

        Antalya'da çeteye operasyon yaptıran yeni il emniyet müdürü Mehmet Murat Ulucan, 5 ay önce Asayiş Daire Başkanı görevindeyken, çetenin takibi için talimatı veren müdürdü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ