Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Şeb-i Arus törenleri sadece Konya’da mı yapılmalı?Şeb-i Arus törenleri, Şeb-i Arus törenleri konya, Şeb-i Arus törenleri mevlana

        Serkan AKKOÇ -Zafer SABANCI / HT GAZETE

        ‘Kırkpınar Erzurum’da yapılıyor mu?’

        MEVLÂNÂ’yı anma etkinlikleri bugün Konya ve İstanbul dahil Türkiye’nin pek çok kentinde düzenlenecek Şeb-i Arus gecesi ile son bulacak. Konyalılar “Kırkpınar güreşleri Erzurum’da mı ki Mevlânâ’yı anma etkinlikleri Konya dışında düzenlensin” diyerek tepki göstermişti. Bugün Şeb-i Arus gecesiyle Mevlânâ’yı anma törenleri son buluyor. Biz de konunun taraflarına “Şeb-i Arus törenleri sadece Konya’da mı yapılmalı?” sorusunu yönelttik...

        Mevlânâ’nın 22’nci göbekten torunu Faruk Hemdem ÇELEBİ: Aleviler semahlarına sahip çıkıyorlar, cemevlerinde yapıyorlar, biz dejenere ediyoruz.

        KONYA’daki türbede, Mevlânâ’nın ölüm yıldönümü olan 17 Aralık günü bir tören düzenlenir. Bu tören dini bir törendir. Onun haricinde eskiden Türkiye’nin genelindeki tekke ve mevlevihanelerde de sema ayini yapılırdı. Ancak Mevleviliğin merkezi Konya. Siz Kırkpınar güreşlerini tutup da Erzurum’da yapmazsınız. Stadyumlarda, spor salonlarında yapılması son yıllarda yaşanan bir durum. Biletler yüksek fiyatlara satılıyor. Ticari bir durum var ortada.

        Kültür Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Postnişi Fahri ÖZÇAKIL: ‘Konya dışı sadece rant’

        BUGÜN bakıldığında özel bir organizasyon şirketi Hz. Mevlânâ’yı anmak adına program düzenliyor; Hz. Mevlânâ yerine bu programa katılan sanatçılar ön plana çıkıyor. Ne anlamı kaldı? Konya dışında düzenlenen bu ve bunun gibi sözde anma gecelerinin Hz. Pir’in maneviyatı ile birlikte semanın edebine, ahlakına, usulüne, geleneğine her şeyine tamamen zıt olarak sadece rant amaçlı yapıldığını biliyoruz. Onu Allah aşkıyla yanıp tutuşan bir mümin olarak anlamak gerekir; İşine geleni almak ona hakaret etmektir. Çoğalan anmalar hoş değil.

        Konya Kültür Sanat Derneği Başkanı Mehmet ÇİPA: ‘Ranta devlet disiplini şart’

        MEVLEVİ geleneklerinde Şeb-i Arus mukabelesi sadece Hz. Pir Mevlânâ’nın kabri başında yapılır. Ancak bu dönemde, yaşanan ticari rant sebebiyle başta vakıflar ve birçok grup tarafından tamamen saçma yerlerde Şeb-i Arus yapılıyor. Bunun sebebi, Çelebi, Mevlevi gibi unvanları kullananların yasal boşlukları istismar etmeleridir. Devlet disiplini şarttır.

        ‘Mevlânâ’ya aykırı olur’

        Adalet ve Kalkınma Partisi Konya Milletvekili Avukat Ayşe TÜRKMENOĞLU:

        BU tür organizasyonlara yasak getirmek, Mevlânâ’nın hayat felsefesine ve görüşüne aykırıdır. “Siz Mevlânâ’yı anamazsınız, bu yasak” demek hoşgörünün diğer ismi olan Hz. Mevlânâ’nın hayat felsefesine aykırı olur. Unutulmamalı ki, Konya dışında yapılan bu etkinlikler Konya’ya bir şey kaybettirmez. Taklitler her zaman asıllarını yaşatır. Anma törenleri işinin uzmanı olan özel bir organizasyon şirketine verilmesi taraftarıyım. Böylece görsel zenginliğin de artacağını düşünüyorum.

        Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa ÇIPAN: ‘Aslından uzak yapılmasına karşıyız’

        BİZ etkinliklerin başka kentlerde yapılmasına değil ehil olmayan insanlar tarafından sadece ticari amaçla aslından ve maneviyatından uzak bir şekilde yapılmasına karşıyız. Keşke anma törenleri Galata ya da Kahire Mevlevihanesi’nde de yapılabilse. Oralarda aslına uygun, geleneğine uygun ve ehil insanlar tarafından yapılacağı için bizler de mutlu oluruz.

        Yazar, Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Cemalnur SARGUT:‘Asıl önemli olan Ayin-i Şerif’in ibadet şekli’

        Hz. Mevlânâ’nın manası her yerdedir ama makamından dolayı manevi etkisi Konya’da daha kuvvetlidir. Gidemeyenlerin istifade etmesi için Şeb-i Arus törenlerinin başka şehirlerde olmasına bir mâni yoktur. Biz de çocukluğumuzda Konya’ya gidemez ve İstanbul’daki törenlere katılır, etkilenirdik. Asıl önemli olan Ayin-i Şerif’in ibadet şeklinde ve bütünüyle gerçekleşmesidir. Düğünlerde, AVM açılışlarında, iftar yemeklerinde olması ibadeti bozar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ