Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik "Gazze ablukasının kaldırılma zamanı geldi"

        Başbakan Erdoğan, İsrail'in yardım konvoyuna yaptığı saldırının ardından kurulması talep edilen bağımsız soruşturma komisyonunu reddetmesini eleştirdi.

        Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'la ikili görüşmenin ardından yaptıkları basın toplantısında, hükümetin diplomatik yöntemini eleştiren emekli büyükelçilere de sert çıkarak şunları söyledi:

        "Sivillere karşı kuvvet kullanılması hiçbir şartla mazur görülemez. İsrail'in bahaneleri inandırıcılıktan yoksun. Gemilerde 32 ülkeden yardımseverler vardı. Bu yapılan savaç zamanında bile suç niteliğindedir. Gerçekleri örtmeye çalışıyorlar, suçluluğun telaşı içindeler. Barış ev istikarar menfi etki ediyor yaptıklları. Onu bu şekilde şımartan sınırsız imkanlara haiz. Orantısız güç kullanma şımarıklığına sahip. Kendisini destekleyen güçler olduğunu görüyor. BM Güvenlik Konseyi Başkanlık açıklamasında talep edilen bağımsız soruşturma komisyonu kurulmasına uluslararası güçlerin desteke vermesini istiyoruz. Geniş bir kesim olayın sorumlulularının yaptıklarının yanlarına kâr kalmamasını istiyor. Kararları almakla değil uygumakla bir yere varabiliriz. BM'nin 100'e yakın kararı var İsrail'le ilgili. Bunların hiçbirini uygulamıyor. Gazze'ye ablukanın kaldrıılmasının zamanı gelmiştir. Ambargonun tamamıyla kaldırılması gerekiyor. Yapılacak yardımının kısıtlanması düşünülemez. Açık hava hapishanenin kurtulması lazım. İnsanlıkdışı toplu cezalandırma yöntemini içimize sindiremeyiz. Bu işin takipçisi olacağız. Herkesin bölgesel barışa destek verirken bu konuda sessiz kalmamasını bekliyoruz. Diplomasiden geçmiş monşerler bize diplomatik ilişki öğretmesin. İşlerini yapsınlar. Onların görev yaptığı zamanlarda Türkiye'nin nereden nereye geldiğini biz çok iyi biliyoruz. Emekli olana kadar ne yaptılar sonra yaptılar hepsi ortada. Bizim tarihten aldığımzı diplomasi dersi vardır. Bu millete ne yakışıyorsa onu yapacağız."

        İsrail'in gemiye yasadışı yollardan binen yolcular olduğu iddiasının sorulduğu Başbakan Erdoğan, "Bu açıklamanın ne kadar temelsiz olduğu ortada. Böyle bir şey varsa İsrail'e girişti pasaport kontrolü varsa ya iade eder ya da alıkoyarlardı. Bizim İsrail'de kalan vatandaşıız yok. En son 5 ağır yaralı varda. Nerede o teröristler? Onlar yalan üretme makinesi gibi yalan üretiyorlar. Bunların şanındandır. Şu anda da bunu yapıyorlar." dedi.

        Suriye lideri Beşşar Esad da İsrail'in saldırısını sert sözler eleştirdi. "Türk kanı Arap kanı birdir" diyen Esad, kardeşlik vurgusu yaparak şunları söyledi:

        "Kardeşlerimiz çok canice bir eylemle hayatlarını kaybetti. Şehitlerimizin mekanı cennettir. Biz onlarla buluşmasak da onlar bizim kardeşimizdir. Dünyada meydana gelen olay korkunç bir cinayet olarak kabul ediliyor. Sadece cinayet değil aynı zamanda İsrail’in doğasını yansıtır. Bu olaylar 100 yıldır devam ediyor. Bu askeri bir hata değil, hatalı bir karar değil, İsrail hükümetinde var olan bir isteği yansıtıyor. İsrail hiçbir şekilde dünyayı ikna edemedi. Yardım gemilerinin sadece insani amaçları vardı. O insanlar abluka altında olan insanlara yardım etmekten başka bir şey değildi. Tarih boyunca bir Türk'ün bir İsrailliye saldırdığını duymadım. İsrail caydırıcı olmak için cinayet işledi. Türkiye özellikle barış istediği için İsrail bedelini ödemesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin girişimi ve Suriye’nin bu girişime destek vermesi İsraili tedirgin etti. İsrail anlamı olmayan bazı sözler dile getiriyor. Bugün Türkiye'yi ziyaret ediyorsam, saldırıyı kınıyorsam, Türkiye’nin alacağı her türlü kararı desteklediğimizi göstermek istedik. Değerli kardeşim Erdoğan; Kudüs, İstanbul gibidir. Olan her şey bizi ilgilendirir. Bugün Türkiye'nin Gazze'nin yanında yer almaktadır. Türk ve Arap kanı birdir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ