"Haksız tahrik kavramı TCK'dan çıkarılmalı!"
'Kadına şiddet' suçuna verilen cezaların yetersizliği neden kaynaklıyor?
Ahmet Emin HACISALİHOĞLU / KUŞADASI (AHT)
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kuşadası Kadın Kolları, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Haftası'nda geçen ay boşanmak istemeyen eşi tarafından öldürülen Nurhan Bayrakçı'nın ailesini ziyaret etti. Bu arada, CHP Kuşadası Kadın Kolları tarafından "Kadına Şiddete Son" sloganıyla başlatılan imza kampanyası sona ererken, toplanan 5 bin imza TBMM Başkanlığı'na iletilmek üzere CHP Genel Merkezi'ne gönderildi.
"NAMUS CİNAYETİ AĞIRLAŞTIRICI OLSUN"
CHP Kuşadası Kadın Kolları tarafından kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla eşi tarafından öldürülen Nurhan Bayrakçı'nın ailesine yapılan ziyarete Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ve eşi Sebahat Altungün ile birlikte belediye meclis üyeleri, CHP İlçe Yönetim Kurulu üyeleri ve kadın kolları üyeleri ile kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Nurhan Bayrakçı'nın öldürülmesinden derin bir üzüntü duyduklarını belirterek, ailesine tekrar başsağlığı diledi.
Ziyaretin ardından Nurhan Bayrakçı'nın ailesinin evinin önünde CHP Kadın Kolları tarafından bildiri okundu. CHP Kadın Kolları Başkanı Nimet Dede'nin okuduğu bildiride şu görüşlere yer verildi: "Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için; TCK'ya 'kasten adam öldürme' suçunun ağırlaştırıcı hali olarak 'namus cinayetlerinin' de eklenmesini, namus cinayetleri davalarına kadın örgütlerinin de müdahil olarak kabul edilmelerini, kadına karşı işlenen suçlarda 'haksız tahrik' kavramının TCK'dan çıkarılmasını, kadına karşı işlenen suçlarda verilen cezaların seçenek yaptırımlara çevrilmemesini, 4320 sayılı ailenin korunması hakkındaki kanunun uygulanmasının yaygınlaştırılması için yurttaşları bilgilendirici farkındalık çalışmaları yapılmasını, hakim, savcı ve kolluk görevlilerince eğitilmesini, şiddet gören veya görme ihtimali bulunan kadınların vakit geçirilmeksizin kolluk kuvvetlerince koruma altına alınmalarını, şiddet gören kadınların iş bulmalarının kolaylaştırılmasını, şiddet gören kadınların güvenli biçimde kalabilecekleri kadın dayanışma evlerinin belediyeler tarafından açılmasını ve kadın örgütlerinin denetimi altında çalıştırılmasını, kadın ve eşitlik bakanlığının kurulmasını istiyoruz. Bizler yapmış olduğumuz bu kampanyanın maddelerinin yeni hazırlanacak olan anayasamızda yer almasını istiyoruz. 24 yaşındaki çiçeği burnunda kızımız Nurhan Bayrakçı gibi kızlarımız ölmesin, öldürülmesin. Varsa çocukları ağlamasın, aileleri karalar bağlamasın. Biz CHP ailesi olarak kızımızın ailesine başsağlığı dileriz."