Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Garip çağrıya 3 bin başvuru!

        KADINA karşı şiddet olaylarının artmasının ardından kadınlara kendilerini korumak için “Devlet korumuyorsa başınızın çaresine bakın” başlığıyla alternatif çözümler kılavuzu yayımlayan Şefkat-Der’in bu açıklamalarının büyük ses getirdiği, sunulan önerilerinin risk altındaki kadınlar tarafından son bir umut olarak destek gördüğü bildirildi.

        Konuyla ilgili bir açıklama yapan Şefkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan, “Çoğunluğu hayati yönden risk altında olan, bir kısmı da bir gün bana da lazım olabilir diyen 3 bin civarında kadın, atış poligonlarında silah kullanma eğitimi ve bulundurma, taşıma ruhsatlı silahı nasıl temin edebileceği ile ilgili derneğimizle bağlantıya geçti ve müracaat sayısı da gittikçe artıyor” dedi. Bulan kamuoyunda yaptıkları açıklamaların tepki topladığına da dikkat çekerek şunları kaydetti:

        ‘Katile şefkat olmaz’

        “Şefkat-Der olarak gönlümüzden geçen, devletin adli ve idari mercilerin tam olarak görevlerini yapıp kadın cinayetlerinin önlenmesi, potansiyel katillerin cinayet fikrinden vazgeçmesidir. Fakat adımız Şefkat-Der diye, cinayet işleme fikrinden vazgeçmeyen potansiyel katillere karşı da şefkat gösterecek değiliz. Potansiyel katile şefkat göstermek demek masum insanların öldürülmelerini seyretmek demektir. Biz devlet hiçbir şey yapmasın, zihniyet kökten değişmesin, idari adli her türlü tedbirler en iyi şekilde alınmasın da şiddet yönünden risk altındaki kadın silahlansın mı diyoruz?

        Biz, kadın durduk yerde daha önce kendisine şiddet uygulayan erkeği bulsun üzerine gitsin de onu vursun demiyoruz ki. Potansiyel katili, kadına sığındığı aile fertlerine yönelik öldürmeye teşebbüs ettiklerinde yanlarında güvenlik görevlileri yoksa canlarını korumak amacıyla meşru savunma hakkını kullansın diyoruz.

        Kadın göz göre göre katledileceğine, kendisine saldıran potansiyel katile karşı meşru savunma hakkını kullanması yasalara da vicdana da uygun. Mahkemeler kesinlikle TCK’daki meşru savunma ve zorunluluk hali maddesini işletecektir.”

        ‘Polis gelene kadar zaman’

        Şefkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan yaptığı açıklamasında, kadınların potansiyel katillerine karşı güvenlik görevlileri gelene kadar kendilerini emniyete almak ve zaman kazanmak için silahlanma yöntemine de başvurabileceklerini ifade etti.

        Cinayetler sürecek

        Polisin gelmesinin bazen 15 dakikayı bulabildiğini, ancak bu süre zarfında kadının hayatını kaybettiğini de sözlerine ekleyen Şefkat-Der Başkanı Bulan şöyle devam etti:

        “Maalesef görülecek ki, yakın bir zamanda yeni çıkacak yasaya rağmen hâlâ devletin ilgili birimlerinin ihmalkârlığı ile kadın cinayetleri göz göre göre devam edince bizim önerimize karşı durmakta ısrar edenlerin hemen hepsi isyan edecek ve akıllarına bizim önerilerimiz gelecek. Keşke böyle olmasa ama maalesef şartları bunu zorunlu kılacak.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ