Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Kuran-ı Kerim dersinde abdest ve baş örtme tartışması

        MECLİS tarafından kabul edilen eğitimde 4+4+4 sisteminde ortaöğretimde seçmeli ders olarak getirilen Kuran-ı Kerim dersleri tartışma yarattı. “Öğrenciler ders öncesi abdest alacak mı, kız öğrenciler başını kapatacak mı?” şeklindeki sorular tartışmanın odak noktası oldu. Kimi ilahiyatçılar, Kuran eğitiminde abdest ve başörtüsü zorunluluğunun bulunmadığını vurgularken, kimileri isteyen kız öğrencilerin başını örtebileceğine işaret etti.

        ‘Kuran dersi için abdest ve başörtüsü zorunluluğu yok’

        MÜ İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bayraktar BAYRAKLI:

        KURAN-ı Kerim’i ellemek için abdest almak şart değildir. Kuran-ı Kerim’in Vakıa Suresi de, Kuran’a dokunmakla alakalı değildir. Çünkü bu sure indiği zaman abdest ve namaz söz konusu değildi. Onun için namaz abdesti almadan da Kuran’a dokunabiliriz. Zaten öğrenciler için bunlara gerek yoktur. Bunlar Kuran okumaya mâni değildir. Öğrencilerin Kuran öğrenmesi için abdest alma ya da başını örtme zorunluluğu yoktur.

        ‘Öğrenim için baş örtme gerekli değil’

        Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Saim YEPREM:

        MİLLİ Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Dairesi, Kuran-ı Kerim derslerinin nasıl olacağını yorumlayacak. Kız öğrencilerin başını kapatmaları gibi bir gereklilik yok. Bu, öğrenim için gerekli değil.

        ‘Başını isteyen örtecek istemeyen örtmeyecek’

        Eski Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa FAYDA:

        ATATÜRK okurken nasıl yapılmışsa öyle yapalım. Atatürk döneminde de Kuran-ı Kerim dersi vardı. Annesi Atatürk’ü Sıbyan Mektebi’ne göndermişti. Bunun çaresi yok. Şimdiki Kuran derslerinde de, kızlar nasıl istiyorlarsa öyle hareket edecekler. Derste başını örtmek isteyen örtecek, istemeyen örtmeyecek. Ben bunun problem olacağını zannetmiyorum.

        ‘Kızlar ay halinde bile Kuran okuyabilirler’

        Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman ULUDAĞ:

        KURAN-ı Kerim okumak için abdest almak şart değildir. Kızlar ay halinde olsalar bile, abdestsiz Kuran okuyabilirler. Abdestli olarak Kuran okumak, adaptandır. Ayrıca kız öğrenciler, okulda başı açık Kuran öğrenebilirler. Ancak okul dışındaki ortamlarda, başı örtmek adaptandır, sevaptandır. Dini gelenek de bunun üzerine kurulmuştur.

        ‘Öyle bir hüküm yok‘

        MÜ İlahiyat Fak. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa ÇAĞRICI:

        TESETTÜRLE ilgili düzenlemeler umumidir. Ergenlik çağına erişmiş tüm kadınların İslamiyet’te belirlenen ölçülere göre örtünmeleri gerekir. Kuran-ı Kerim öğrenen öğrencilerinin durumu ise düzenlemeyle belirlenecektir. Kuran dersinde kız öğrencilerin başını kapatması diye bir hüküm yok. Abdest alma konusunda da bir ayette, “Kuran’a temiz olanlardan başkası dokunamaz” der. Ancak bu insanlarla değil, meleklerle ilgilidir.

        ‘Çözüm kız okulları’

        Yazar Ali Rıza DEMİRCAN:

        KURAN-ı Kerim derslerinde, Kuran'ın orijinal metni okutulurken ve anlamı aktarılırken abdestli olmak tavsiye edilirse de, zorunlu değildir. Kız çocuklarımızın özel günlerinde Kuran dersine katılmalarında da dini bir engel yoktur. Ayrıca Kuran okurken örtünmek gibi özel bir yükümlülük yoktur. Bu konuda duyarlı olan ailelerin problemleri, önceden olduğu gibi kız okulları açılarak çözülebilir.

        ‘Zorunluluk yok ama hocalar isteyecektir’

        Prof. Dr. Beyza BİLGİN:

        BU konuda değişik fikirler söz konusu. Kimi fıkıhçılara göre, eğitim-öğretim konusunda ne öğretmenin, ne de öğrencinin abdest alma zorunluluğu vardır. Bu görüşe göre, Kuran öğrenmek için, eğitim için hiçbir şart yoktur. Ancak bazı fıkıh bilginlerine göre, Kuran’ı okumak için abdest almak, başını örtmek, hatta kıbleye dönmek gerekir. Kimileri televizyonda ya da radyoda Kuran-ı Kerim dinlerken bile başını örterler. Elbette temiz ellerle Kuran’ın sayfalarını tutmak gerekir. Ancak abdest alma, baş örtme zorunluluğu yoktur. Ama gelenekler böyle olduğundan hocalar bunları isteyecektir. Bu durum, öğretmenin ve idarenin tutumuna göre değişir, neler olacağını göreceğiz.

        ‘Aslolan baş örtmektir’

        İstanbul Müftüsü Rahmi YARAN:

        KURAN-ı Kerim derslerinde bu olanak çocuklara sağlanmalı. Abdest almak çok zor bir iş değil, baş örtmek de çok zor değil. Bunu bu ders sırasında yaparlar, olması gereken budur. Aslolan abdestli olmaktır, kadınların başını örtmesidir. İnşallah öyle olur.

        ‘Kuran okunuyorsa başörtüsü olmalı’

        Yazar Abdülaziz TANTİK:

        KURAN-ı Kerim için illa abdest almak gerekmiyor. Ama Kuran okunuyorsa başörtüsü olmalı tabii. Başörtüsü de, abdest de ahlaki bir şeydir, hukuki bir emir değildir.

        ‘Mahalle baskısı şimdiden başladı’

        CHP İstanbul Milletvekili, emekli Müftü İhsan ÖZKES:

        HÂLÂ bu dersin ne şekilde, nasıl olacağını kimse bilmiyor. Ben milletvekili olarak bilmiyorum, AKP’liler de bilmiyor. Bir kanun çıkardılar, ancak kanunun altyapısı yok. Herkesin kafasında bir karmaşa var. Öğrenciler abdest alacak mı, almayacak mı? Bu konu 1400 yıldır çözülememiş ki. Kimilerine göre abdest almak gerekir, kimilerine göre zorunlu değildir. Ayrıca başörtüsü ve ergenlik dönemine gelen kız öğrencilerimizin özel günlerinde derse girip girmeyeceği sorunları var. Biz kaygılarımız nedeniyle buna karşı çıktık. Ben ameliyat olduğum için görüşmelere katılamadım. Ancak bazı çevreler beni “Kuran’a karşı” olarak gösterdi. Mahalle baskısı şimdiden başladı. Emekli bir müftüyü bile “Kuran karşıtı” gösteren anlayış, dersi seçmeyen öğrencilere karşı da ithamlarda bulunacak. Gerginlik ve ayrımcılık ortaya çıkacaktır. Ayrıca Kuran dersi verecek kişinin dini yetkinliğinin de olması gerekir. Bu konu aylarca tartışılacak. Kuran üzerinden tartışma çok tehlikelidir. Telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ