Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam 30 yaş üstü kadınlar erkeklerden daha mı ahlaklı araştırması

        Bülent GÜNAL/ HT GAZETE

        İŞTE tartışma yaratacak bir araştırma sonucu daha: 30 yaş üstü kadınlar erkeklerden daha ahlaklı çıktı. Araştırmanın sonuçları İngiliz kurumsal felsefeci, yazar ve danışman Prof. Roger Steare’nin, insanların değer sistemlerini ölçmek için 4 yıl önce geliştirdiği ‘Ahlak DNA Testi’ne dayanıyor. Test kapsamında 200 ülkede yaklaşık 60 bin kişinin katılımıyla bir anket gerçekleştirildi ve ankete göre 30 yaş üstü kadınlar, erkeklerden daha ahlaklı ve daha güçlü değerlere sahip çıktı. Dürüstlük ve yeterlilikler, iş ve aile hayatı hakkında sorular sorulan ankette, kadınların kararlarını verirken diğer insanları nasıl etkilediklerini dikkate aldıkları ve “Kendimi kontrol etme konusunda iyiyimdir”, “İnsanların bana güvenmesinden her zaman gurur duyarım” gibi cevaplar verdiği kaydedildi.

        ‘DNA araştırmasıyla ahlaki sınıflandırma yapılamaz’

        Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Nesrin ÖZÖREN

        SON yıllarda bazı genlerdeki mutasyonlarla davranışlar arasında bağlar kuruluyor. Ancak bu tür araştırmaların sonuçları genellikle çarpıtılarak veriliyor. DNA araştırmalarıyla cinsiyetleri veya belli yaş gruplarını ‘daha ahlaklı’ ya da ‘ahlaksız’ gibi sınıflandırmak doğru değil. Ahlak geniş bir kavram. Neye göre ahlaklı, kime göre ahlaklı? DNA testiyle “30 yaş üstü kadınlar erkeklerden daha ahlaklı” demek bilimsel bir yaklaşım olmaz.

        ‘Genelleme yapamazsınız’

        Psikiyatr Dr. Tanju SÜRMELİ

        ARAŞTIRMADA hangi sosyo kültürel kesimlerin örneklem alanı içine alındığı belirtilmemiş. Ahlak DNA testi sonuçları böyle dese de “Erkekler bencil ve çıkarlarına bakıyor”, “Kadınlar daha ahlaklı” gibi genellemeler yapmak doğru olmaz.

        ‘Kadın, insani değerlere bakılınca ön plana çıkıyor’

        Bakırköy Psikiyatri Tedavi ve Araştırma Merkezi Psikiyatr Dr. Ayhan AKCAN

        İNSANİ değerler, mahremiyet, ahlak, dürüstlük, doğruluk, vicdan gibi insanları bir arada tutan değerlere bakıldığında kadın cinsi ön plana çıkıyor. Ancak yine de “Kadınlar böyle, erkekler tam tersi” diyemezsiniz. Doğurma, yani nesli devam ettirme özelliği kadınlara insanları bir arada tutma özelliği kazandırmıştır. Bu değer erkeklere oranla kadında çok daha fazladır. Bu veriler yapılan araştırmanın sonuçlarını doğruluyor.

        ‘Araştırma sonuçlarına şaşırmadım’

        Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Hülya Uğur TANRIÖVER

        Bu araştırmanın sonuçlarına neden şaşırmadım acaba? Dünya tarihine baktığınızda iktidar kuruldu kurulalı dünya erkeklerindir. Bu yüzden erkekler kendilerini iyi göstermek, başkalarıyla iyi geçinmek için taviz vermek zorunda hissetmezler. İş hayatında da böyle. Kadınlar daha disiplinli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ