"Aslında Erdoğan ve Gül de 1 Mayıs'a katılırdı"
Gazeteci-yazar Fehmi Koru, Doğru Açı programında Belkıs Kılıçkaya'nın ''Antikapitalist Müslüman Gençler, 1 Mayıs, 6'ıncı Filo ve Kanlı Pazar'a ilişkin sorularını yanıtladı
Koru, '' Ak Parti'nin çekirdek kadrosu SSCB'nin olmadığı, yani ateist bir rejimle tercih noktasında kalmadığı bir ortamda aynen bugünkü gençler gibi o mitinge giderdi. Başbakan da, Abdullah Gül de, Refah'tan gelen etkili pek çok isim de. Başbakan Erdoğan'ın cep telefonu da ''Mağrur olma padişahım, senden büyük Allah var'' sözüyle açılıyordu. belki hala da öyledir'' dedi.
Fehmi Koru, 1 Mayıs 1977'den 8 yıl önce yaşanan Kanlı Pazar'da müslüman gençlerin namaz kılması ve kimilerinin de 6'ıncı filoyu protesto eden gençlere saldırmasının da izahı olmadığını anlattı.
İslam ve sosyalizm tartışmaları
Aslında islamiyetin bir yorumu sözkonusuysa bunun kapitalist bir yorum olamayacağı açık. Tartışma da zaten ekonomik bir uygulama tercihinden ziyade siyasi ve stratejikti. Kapitalist olduğu için değil Hür dünyanın lideri olduğu için ABD'ye daha yakın hissediyordu inançlı kesim kendini. O zaman da inançlı kesimde ''islam ve sosyalizm'' tartışmaları vardı. ''SSCB gibi bir heyyula tepemizde olmasa biz acaba sosylizmle fikren daha yakın mıyız'' diyenler vardı. Hareket Mecmuası ve Nurettin Topçu mesela bunu enine boyuna yazardı. Ve bu ikisinin bağdaştığını söylüyordu Topçu. Soldan bakan İdris Küçükömer de mesela ''acaba bizim solda gördüğümüz oranın solu CHP mi, yoksa geleneksel olarak sağa oturttuğumuz Demokrat Parti mi daha sol'' diye tartışma açmıştı. Yahut Hüseyin Hatemi yine Hareket dergisinde çıkan yazılarını İslam ve sosyalizm diye kitap haline getirmişti. Arap Dünyasında da benzer tartışmalar oldu. Suriyeli Mustafa Simahi'nin kitabı türkçeye tercüme edildi. Heyecanlı ve manalı bir tartışmaydı. Sonra unutuldu. Ama islamiyeti belli bir ideolojiyle çok fazla irtibatlandırmak da anlamlı değil. Sosyalizm böyle ele alındı belki kapitalizmle icma vardı. Seyyid Kutuplar kapitalizm karşıtı kitaplar yazdı. Biz de bundan etkilendik, bizim neslimiz. Yani öyle yeşil kuşak ve ''müslüman olunca kapitalizmle özdeşleşmek gerekir'' tesbiti çok doğru bir söylem değil. Diğer tarafta da SSCB gibi anayasasında ateist olduğu dine karşı olduğu yazılı bir ülkeyle inançlı kesimin kendsini iritbatlı görmesi de mümkün değildi. Tabiki karşı çıkmakta da haklıydı.
6'ıncı filo ve Kanlı Pazar
Kanlı pazar'da solcu gençlerin protesto gösterilerine karşılık namaz kılan gençler oldu. O zaman soğuk Savaş ortamında, komunizm tehlikesi, Amerika'nın nato'nun uç karakolu konumunda SSCB'yle sınır komşusu Türkiye'de kullanılabilir kesim inançlı kesim göründü. O dönemde camiilerde büyük bir kampanya yürütüldü. Komunizm tehlikesine karşılık.Haklıydılar. Ama 6'ıncı filoyu protesto eden gençlere sopayla saldırmak yahut yaralayıcı silahlarla üstlerine yürümek bu da iş değildi. Kanlı Pazar'da namaz kılanlar arasında bugün de var olan daha heyecanlı daha hareketli tipler vardı. O harekete önderlik ettiler.
Antikapitalist Müslüman Gençler ve Ebu Zerr
Antikapitalist Müslüman Gençler mevzuunda esas üzerinde durulması gereken Ebu Zerr'dir. Bir sahabidir. ve o çizgiyi bugüne kadar sürdürenler vardır. Bugün sitelerde yaşayan zengin ve gettolaşan gruplar var. bu sitelerin nizamiyesi var, kimlikle giriliyor. Hem etraflarındakileri görmüyorlar hem de belki birgün saldıranlar olur diye..Böyle olmamalı, toplum içinde kalmak lazım.
Başbakanın Cep telefonu mesajı: ''Mağrur olma padişahım, senden büyük Allah var''.
Ak Parti'nin çekirdek kadrosu SSCB'nin olmadığı ateist bir rejimle tercih noktasında kalmadığı bir ortamda aynen bugünkü gençler gibi o mitinge giderdi. Başbakan da Abdullah Gül de, Refah'tan gelen etkili pekçok isim de. Ki bugün de onları sempatik gördüklerini düşünüyorum. Ama bir yandan da siyasetçi olmaları nedeniyle acaba bize bir oyun mu bu diye düşündüklerini de sanıyorum. Ama endişeye mahal yok. Ebu Zerr çizgisini hatırlatıyorlar. O çizgi toplumun vicdanı. yani zenginlere sadece siz yoksunuz, bir de yoksullar var, emekçiler diyen çizgi. Mağrur olma padişahım senden büyük Allah var. Başbakanın telefonu böyle açılıyordu. belki hala öyledir.