Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Ekonomi F.Bahçe- G.Saray derbisi Anneler Günü alışverişine zarar veriyor

        Şampiyonun belirleneceği, milyonlarca futbolseverin heyecanla beklediği Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin 'Anneler Günü'nden bir gün önceye denk gelmesi ve maç saatinin 19.00 olması 'perakende sektörünü' üzdü. Alışverişin en hareketli saatlerinde maç atmosferine girilmesi, 'Anneler Günü alışverişini engeller' korkusu yarattı.

        Bunun üzerine harekete geçen Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği, TFF'ye mektup göndererek, derbi maçının '1 saat' ileri alınmasını talep etti.

        Mektupta, maçın başlama saatinin en azından 20.00'ye çekilmesi istenirken, bu 1 saatlik farkın bile alışverişin canlanmasına katkısı olacağı belirtildi. AMPD, şimdi Türkiye Futbol Federasyonu'ndan gelecek cevabı bekliyor.

        GEÇEN YIL 790 MİLYON LİRA HARCANDI

        Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerine göre, geçen yıl Anneler Günü haftasında kredi kartıyla 790 milyon liralık harcama yapıldı. BKM verilerine göre 7-9 Mayıs 2011 tarihleri arasında BKM takasında gerçekleştirilen işlem adedi 8 milyon 475 bin 366 olarak kaydedildi. Bu işlemlerin ciro olarak tutarı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 16 oranında artış göstererek 790 milyon TL'ye ulaştı. Türkiye genelinde en çok alışverişin yapıldığı şehir yine İstanbul oldu. İstanbul'un ardından, İzmir, Adana, Şanlıurfa ve Gaziantep bu yıl Anneler Günü alışverişinde bir önceki haftaya göre en yüksek ciro artışını yapan diğer şehirler oldu.

        "1 SAAT TARTIŞMASI"

        Futbol ekonomisini kurtarmak adına 'Federasyonun şike kararı', 'Play-off sistemi' gibi tartışmalı kararlar peş peşe alınırken, ülkenin en önemli sektörlerinden bir olan 'perakende' gözardı mı ediliyor? Şampiyonun belirleneceği Fenerbahçe-Galatasaray derbisi '1 saat' ileri alınabilir mi? İşte konunun taraflarının görüşleri...

        Mehmet Nane / ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ PERAKENDECİLER DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BŞK.

        "İLK MEKTUBUMUZA CEVAP ALAMADIK"

        Bu bizim federayona yazdığımız ilk mektup değil. İlk mektubumuza cevap alamayınca ikinci mektubu yazdık. Yazdığımız şeyin mantığı şuydu: Derbi maçların 19:00'da başlaması demek; alışveriş trafiğinin saat 17:00'de kesilmesi anlamına geliyor ve maçın arkasından da bu trafik geri dönmüyor...

        "150 MİLYON LİRALIK KAYIP OLUR"

        Bugünün bir özelliği var: Bu haftasonu Anneler Günü...

        Anneler Günü alışveriş için çok önemli bir gün. Geçen sene sadece bu günde 790 milyon liralık alışveriş yapıldı. Bu süper finalde Türkiye'nin en önemli iki kulübü oynuyor ve bu maçta hayat duracak. Bu maçın saatini ne kadar ileri götürürsek o kadar iyi. Örnek olarak: Dün oynanan UEFA Final Maçı yerel saatle 20:45, Türkiye saatiyle de 21:45'te başladı. Bu tür büyük maçları ileri saate yapmak alışverişin yararına. Anneler Günü alışverişinde her yıl bir önceki seneye göre yüzde 15-20 artış olur. Bu maç 19:00'da oynanırsa biz bu artışın olmayacağını düşünüyoruz. Bu da 150 milyon TL'lik bir kayıp demek.

        Süleyman Orakçıoğlu / DAMAT-TWEEN MAĞAZALARI ZİNCİRİNİN SAHİBİ

        "SADECE YAYINCI KURULUŞA YARIYOR"

        Derbilerin olduğu zamanlarda alışverişin en az 3-4 saat önce bir şekilde yavaşladığını söylemek mümkün. Bu yıl fazladan 6 tane derbimiz oldu ve hepsi de alışverişin en hareketli olduğu haftasonu oynandı... Daha fazla derbi bir şekilde birilerine yarıyor; Ama perakende sektörüne yaramadığı çok açık. Perakende sektörü olumsuz etkiliyor bu durumdan. Bu durum futbol ekonomisiyle alakalı değil. Sadece maçları yayınlayan kanalla alakalı. Bir tek kanalın reklam gelirlerini artırmaktan başka işe yaramıyor ve onlara yaraması için perakende sektörünü tümden olumsuzlamak doğru değil.

        Özel bir gün ve özellikle Anneler Günü'yle ilgili hazırlık yapan firmalar daha fazla etkileniyor bu maçtan. O bir saat çözüm değil. Ama yinede bir nebze işe yarayabilir.

        Abdullah Kığılı / KIĞILI GİYİM MAĞAZALARI ZİNCİRİNİN KURUCUSU VE SAHİBİ

        "DERBİ GÜNLERİ İŞLER GERİLİYOR"

        Bu konu sadece bu maça mahsus değil ki. Yani her cumartesi pazar 7'de maçlar başlıyor ve saat 6 diyince maçın önemine göre işlerde müthiş bir gerileme oluyor... O gün ayrıca Anneler Günü; Belli bir ciro yapılması gerekiyor... Ama bu sefer ki bütün Türkiye'yi ilgilendiren bir maç. Maçın bir saat ileri olabilir. Olmaması için de hiçbir sebep yok...

        "FEDERASYON SAATİ DEĞİŞTİRMEZ"

        Bu tür maçların saatinin 19:00 olması organize perakendeye ciddi zarar veriyor. Federasyon isterse bu kararı kolaylıkla alabilir, Federasyonun elinde olan bir durum bu... Ama pek de alacağını zannetmiyorum. Alır mı almaz mı? zor alır... İnşallah alır. Alırsalar hiç olmazsa en azından ciro olarak değiştirirler durumu. O günün mana ve ehemmiyetine göre geç kalanlar olabilir. Anneler Günü hediyeleri alınacak, ihtiyaçlar giderilecek. Tam da böyle bir güne denk geliyor maç. Perakende sektör olarak özellikle akşam 18:00'den sonra bütün günün hasılatının toplamından yüzde 30 daha fazlasını yapıyoruz. O saatler alışveriş için çok önemli.

        Levent Bıçakçı / FUTBOL FEDERASYONU ESKİ BAŞKANI

        "FUTBOL FEDERASYONU ANNELER GÜNÜNÜ DÜŞÜNMEZ"

        Evet isterse Federasyon böyle bir şey yapabilir... Ama böyle bir şeye gerek yok. Anneler Günü'nün alışverişini mi düşünsün Futbol Federasyonu... Federasyon, sporu mu yoksa futbolu mu organize etsin. Yoksa dükkanların alışveriş saatlerini mi? Annesine alışveriş isteyen gider alır. Yapar alışverişini. Futbol Federasyonu anneler gününü düşünmez.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ