Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık İyi kolesterol kalbi korumuyor

        Dünyanın en saygın tıp dergilerinden The Lancet’te yayımlanan bir araştırma bugüne dek kalp dostu olarak bilinen iyi kolesterolün (HDL) zannedildiği kadar etkili olmayabileceğini ortaya koydu. Yüksek seviyede olduğunda kalp krizine karşı koruduğu düşünülen HDL’nin kalp krizine karşı koruyucu etkisi olmayabileceği ilk kez tespit edildi.

        Toplam 116 kişi incelendi

        Genleri sayesinde HDL seviyeleri yüksek olan kişiler incelendiğinde diğerlerinden daha az kalp krizi riski taşımadıkları görüldü. Ancak HDL’nin kalbe zararlı olduğunu gösteren herhangi bir bulgu da şimdilik yok.

        Massachusetts General Hastanesi’nden Doktor Sekar Kathiresan, araştırma çerçevesinde 116 bin kişiyi inceledi. Karşılaştırmalı gruplarda HDL seviyesinin yüksek olmasının kalp krizi riskini azaltmadığı görüldü.

        Sonuca katılmayanlar var

        Kathiresan, “Bu bizim için oldukça şaşırtıcı. Ancak HDL seviyesi düşük olanlar yaşam biçimi nedeniyle obezite, sigara bağımlılığı ve insülin direnci sorunlarından muzdarip olabileceği için bu da kalp krizine neden olabilir. Kalp krizi ile HDL arasında bugüne kadar kurulan bağlantının nedeni bu faktörler olabilir” yorumunu yaptı.

        Araştırmaya katılmayan Texas Southwestern Tıp Merkezi’nden Profesör Doktor James A. de Lemos da “HDL doktrini ip üstünde” yorumunu yaptı. Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü’nden Doktor Michael Lauer ise, HDL’nin kalp sağlığına etkisi üzerine yeni araştırmalar yapılması gerektiğini söyledi. Ancak HDL seviyesini yükseltmek için üretilen ilaçlar üzerine araştırmalar yapan Doktor Steve Nissen araştırmaya katılmadığını ve HDL’nin kalbe iyi geldiğine inanmaya devam ettiği dile getirdi. Araştırmada kötü kolesterolün de (LDL) kalbe etkisi incelendi. LDL seviyesi yükseldiğinde kalp krizi riskinin arttığı görüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ