Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Ünlüler, yaptırdığı estetikte aşırılığa mı kaçıyor?

        Psikiyatr KEREM DOKSAT:

        ESTETİK çılgınlığına girenler, yaşlanmanın ve ölmenin, tükettiğimiz ömrün en tabii iki süreci olduğunu inkâr ederek, bir nevi ölümsüzlük hezeyanı içerisinde hareket ediyorlar. Eğer gerçekten gerek varsa bunlar tabii ki yapılmalı. Ama hiç gereği yokken orasını burasını gerdirten, botoks vs. ile palyaço suratlı, mimiklerini kaybetmiş, ürkütücü görünüşlü hale gelen ve hemen hepsi de birbirine benzeyen bu “ünlüler” alenen gerçeklik hislerini ve içgörülerini kaybediyorlar. Bu acayip görüntülerinin de esasında ürkütücü, korkutucu, hatta tiksindirici olabileceğini maalesef göremiyorlar.

        Şarkıcı Tuğba EKİNCİ: ‘Aynada bütünü göremiyorlar’

        AYNADA kendilerini bütün olarak göremiyorlar. Yalnızca belli bir bölgeye bakıyorlar. Böyle olunca da doktora giderken takıntısıyla yola çıkıyor. Kendini bütünüyle, göz, burun, çene yapısıyla değerlendirmiyor. Belli bölgeyi kafasına takarak onu düzelttirmek istiyor. ‘Ondan istiyorum’ diyor. Onu yaparsa ne olur diye düşünmüyor. Dokuyu çok fazla söndürmemek için dikkat etmek lazım. Estetik herkese gidebilir ama her suratın ayrı bir formu var. İyi estetisyenlerin fikrine saygı duyulmalı. Estetisyenin önerisi yerine ‘Ben Ayşe’ye benzeyeceğim’ diye eline bir fotoğraf alıp giderse, ortaya başka bir şey çıkar.

        Şarkıcı Umut AKYÜREK: Şarkıcı Umut AKYÜREK:

        HER kadın daha iyi görünmek, daha sağlıklı bir hale gelmek ister. Bu çok normal bir istektir. Ancak bu işin acayip bir pazarı var. Estetik konusu pazar oldu neredeyse. Önüne gelen bu sektöre giriyor. Oradaki insanlar ticarethane işletmesi mantığıyla düşünürse, kadınları da her türlü yanlış yönlendirebiliyorlar. Daha çok estetik, daha sık estetik daha iyiymiş gibi algı oluşuyor. Estetikte bana göre yakışmak diye bir şey yok. Yani ‘Şöyle bir cilt, böyle bir burun yakışır, hemen yaptırayım’ gibi bir düşünce olmamalı. Güvenilir uzmanlara danışılmalı.

        Psikiyatr Ayhan AKÇAN: ‘Kendileri ile barışık olmayan insanlar’

        ESTETİK yaptıranlar genellikle iddialı, sürekli gündemde bulunmak isteyen, güzel ve farklı görünmek isteyen insanlar. Dolayısıyla bu insanlar için estetik ve görünüm çok önemli. Fakat psikolojik olarak problemli ve kendisiyle barışık olmayan insanlar bunlar. Medyatik ve sürekli gündemde olması nedeniyle çok fazla estetik yaptırıyorlar. Yaptıklarının bazılarını beğenmiyorlar. Bu da yeni ameliyatları doğuruyor. Bugün estetik yaptıranların yüzde ellisi, yapılan operasyonu beğenmiyor ve devamı geliyor. Tabii şu anda sektör de buna müsait. Birçok yeni faktör ortaya çıkmış durumda.

        ‘İnsanların fiziklerine dikkat etmesi doğru’

        Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Mustafa TERCAN:

        ESTETİK anlayışı toplumlarda, sosyal sınıflarda, farklı zaman dilimlerinde, yaş gruplarında, erkek ve kadınlar arasında farklılık göstermektedir. Ünlüler arasındaki estetik talebinin, normal toplum ortalamasından çok da fazla olduğunu düşünmüyorum. Sürekli göz önünde olan insanların fizik görünümlerine dikkat etmelerini doğal olarak karşılıyorum. Bunu onların topluma karşı gösterdikleri bir saygı şekli olarak da alabiliriz. Mimiklerle sanat icra eden tiyatro ya da sinema sanatçısı değilseniz, her insan gibi daha iyi görünmek normal olarak kabul edilmelidir. Estetik uygulamalar kişilerdeki gizli kalmış güzellikleri ortaya çıkarmayı hedeflemeli. Yaş, çevresel faktörler, yerçekimi gibi etkilerle deforme olmuş yapıları mümkün olduğu kadar eski haline getirmeyi amaçlamalıdır. Ünlülerde aşırı estetik talebi olduğunun düşünülmesi, belki bazı ünlülerin bunu dikkat çekme, gündeme gelme aracı olarak kullanması, belki de magazin basınında haber niteliği taşımasına bağlanabilir.

        Medikal Estetik Hekimi Dr. Özgür Evren ERSOY:

        ‘Doktorlar abartılı isteği kesinlikle reddetmelidir’

        ESTETİK olayı, sadece ünlüler ve sanatçılar için değil, tüm insanlar için gerekli olan ve kendisiyle barışık olmasını sağlayan bir olay. Makyaj yaptırmaktan ve saç boyatmaktan hiçbir farkı yok. Burada doktorun estetik bakış açısıyla, hastanın ya da uygulatacak kişilerin arzularının aynı paralelde buluşması lazım. O zaman sonuç mükemmel olur. Eğer doktor hastanın abartılı isteklerine karşı gaza gelirse, o zaman iş kontrolden çıkar ve robot gibi insanlar oluşur. Her kişinin ister yüz ister vücut olsun, anatomisi ve yaratılışı birbirinden farklıdır. Hangi kişiye ne yapılması gerektiğini doktorun çok iyi tespit etmesi lazım. Bu tespit doğrultusunda uygulatmak isteyen kişilerin de istekleri aynı paralelde buluşturulursa mükemmel olur. Bu aşamalardan bir tanesi şaşarsa, o zaman sonuç fecaat olur.

        KBB Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer HALİLOĞLU:

        ‘Operasyon, olumlu duygular katmalı’

        ESTETİK operasyonlar genellikle normal vücudun fizyolojik özelliklerini bozmayacak şekilde olmalı. Ve belki de en önemlisi bu operasyonlar, vücudun istediği oranda olmalı. Ameliyat sonrasında estetik yapılan organın fonksiyonlarını tam şekilde yerine getirmesi çok önemli. Öte yandan, dışarıdan bakıldığında kişinin şimdiye kadarki fizyolojik duruşunu aşırı şekilde değiştirmemeli. Esasında vücutta doğal durmalı. Bu operasyon kişiye olumlu duygular katmalı, moral aşılamalı. Yine ameliyat sonrası dışarıdan gelen tepkilerin de olumlu yönde olması gerekir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ