Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Son günlerde çok artan Türkiye'de selfie merakı nereye kadar gidecek?

        Bülent GÜNAL / AHT- Mehmet ÇALIŞKAN / MAGAZİN

        Oscar ödül töreninde dünyaca ünlü yıldızların kendi fotoğraflarını çekip yayınlamasıyla büyük ivme kazanan 'selfie çılgınlığı' artarak devam ediyor. Sosyal medyada çığ gibi büyüyen 'selfie' paylaşımlarına son olarak CHP Genel Merkezi'nin maskotu Şero, ünlü komedyen Cem Yılmaz ve Fenerbahçeli futbolcular da katıldı. Sosyal medyanın en popüler konusu olan selfie'ye ünlü bankacılar da kayıtsız kalamıyor; siyasetçiler de. Hatta dünyada son moda seks sonrası selfie. Peki selfie çılgınlığı neden arttı? Kişinin kendisiyle birlikte bir grubun fotoğrafını çekmesi neden bu kadar büyük ilgi görüyor?

        Dr. Ayhan Akcan (Psikiyatr)

        'Rutin görüntülerden bıkanlar selfie'yi çok sevdi'

        ''Selfie, kendi kendine demek. Kendine yönelmek, kendini görüntülemek, kendini seyretmek en nihayetinde kendini sevmek olarak algılanabilir. İnsanın doğasında var zaten bu. İnsan en çok kendinden söz eder. Pornografiye girmeden, cinsellik çağrıştırıcı unsurlar katmadan yapılan selfie'leri normal olarak yorumlayabiliriz. Diğerleri teşhirciliğe girer. Selfie de sınır cinsel teşhirciliktir. Rutin görüntülerden sıkılan ve nostaljiyi seven geniş kitleler bu nedenle de selfie'yi çok sevdi.

        Mustafa Akgül (İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı)

        ''Görüntü farklı olduğu için tercih ediliyor''

        ''Sosyal medya kullanıcılarının birçoğu zaten kendi fotoğraflarını yayınlamayı seviyordu. Eskiden bir başkası çekiyordu fotoğraflarını; selfie'deki tek fark ise bu fotoğrafı kendinizin çekmesi. Farklı olduğu için de tercih ediliyor. Oscar ödüllerindeki selfie fotoğrafı birden gündeme oturunca; birçok ünlü bu modayı devam ettirince diğer sosyal medya kullanıcıları da bu son modaya kayıtsız kalamadı.''

        Başak Sayan (Oyuncu):

        'Kendini ortaya koyma ihtiyacı'

        "Bu akım, Andy Warhol'un yıllar önce söylediği 'Herkes bir gün 15 dakikalığına şöhret olacak' sözünün vücut bulmuş hali. Kendini ortaya koyma ihtiyacı. Hepimiz yaptığımız bir hareketin en güzel anlarını çekip ortaya koyuyor. Bakın ben ne güzelim ya da bakın benim ne harika bir hayatım var.

        Serhat Özeren (İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı)

        ''Bir moda ama bu da bitecek''

        ''Selfie bir moda ve rahatsız edici bir yönü yok. Selfie de kullanım açısından pik noktaya ulaşır; ardından da diğer tüm moda ürünleri gibi düşüşe geçer. Şu an için insanlar kendi fotoğraflarını sosyal medyada yayınlamaktan keyif alıyorlar. Keyif aldıkları için de selfie çığ gibi büyüdü. Sosyal medya artık hayatımızın önemli bir parçası. Yakında yeni selfie gibi yeni bir moda baş gösterir; bu kez de selfie yerine onu konuşuruz.''

        Zeynel Abidin Ağgül (Fotoğrafçı):

        'En çok yapanlar en narsistlerdir'

        "İnsanoğlunun yapısında kendini beğenmek ve kendini göstermek vardır. Selife de bu yanlarını kullanmak için için oldukça elverişli bir araç oldu. En çok selfie yapanlar en narsistlerdir. Bu da ömrünü tamamlayacaktır. Bir süre sonra selfie yapanlar için 'Ne kadar demode biri' yorumunu yapacağız."

        Demet Akalın (Şarkıcı):

        'Herkes delirmiş durumda'

        Ben kendi kendimi çekip paylaşmayı seven birisiyim. İnstagram yokken twitter'dan zaten yapıyordum. Görüyorum ki şimdi herkes delirmiş durumda. Ben de bu delirmişliğe katıldım. Tabii ki bunun da modası geçecek.

        Arzu Yanadağ (Oyuncu):

        'Zaten çekiyorduk ama adını bilmiyorduk'

        Aslında ben kendi kendimin fotoğraflarını daha önce de çekiyordum. Çevremdeki birçok kişi de kendisinin fotoğrafını çekiyordu. Sadece adının selfie olduğunu bilmiyorduk. Sanıyorum bu moda yakında güncelliğini kaybedecektir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ