Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Hasip Kaplan'dan flaş açıklama "Kışanak'ın söylemleri bizim projemizdir"

        Melih YİĞİT / ŞIRNAK (AHT)

        BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Gülten Kışanak'ın açıklamalarını Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın çaptırdığını iddia ederek, "Bu projemizin sonuna kadar arkasındayız" dedi.

        Kaplan, "Türkiye de 30 tane büyükşehir belediyesi kuruldu. Bu 30 büyük şehir belediyelerinde İl Özel İdareleri lav edildi. Bunların yerine büyük şehir meclisleri kuruldu. Devlet hakkı, devlet payı denen bir olay var. Burada devlet payının yüzde 50'si İl Özel İdareleri'ne verilir ki hizmet yapılsın diye. Şimdi il özel idareleri kapatılanca bu yüzde 50 hak, bir kere otomatikman büyükşehirlere geçiyor. Ancak merkezi hükümet bunu kesmek istiyor. İl Özel İdareleri'nin binalarını da Mardin'de belediyeye vermiş değil. Aynı şekilde Van'da bunu yaptılar. Diyarbakır'da bunu yapıyorlar. Şimdi Şırnak'ta kömür çıkıyor. Yüzde 23.5 rödevans vergisi ödeniyor. Burada termik santraller var. 4 ünite ile çalışan santral var. Bunun dışında 6-7 tane santral başvurusu var. 2-3 tanesi geçti. Bunların hepsi vergi ödüyorlar. Devlete bir pay ödüyorlar, o pay yerel yönetime şu anki yasa açısında olan hak. Şu anki yasaya göre verilmeyen gasp edilen bir hak var" diye konuştu.

        "77 MİLYON İNSANI ANKARA'DAN YÖNETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR"

        Hasip Kaplan, "Kaldı ki demokratik özerklik modelinden önce Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı 1985'te imzaya açılmış. Türkiye 1988 de kabul etmiş imza atmış. 1993'te de mecliste onaylamış. Meclis'te onaylanan Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na göre Avrupa Birliği'nin yine yerel yönetimlerin yerelden vergi ve bu tür gelir kaynaklarını elde etme, çevre kirliğine, trafiğe, ulaşıma, sağlığa, eğitime hizmet etmesi gerekir. Bunu da görmemezlikten geliyor merkezi hükümet. Üçüncüsü merkezi hükümet Sayın Kışanak'ın konuşmalarını çarpıtılıyor. Artık Türkiye büyüdü. 77 milyon insanı Ankara'dan yönetmek mümkün değildir. Demokratik özerklik doğuda, güneydoğuda da, batıda da, Akdeniz'de de her yerde olacak. Bizim bir projemizdir, bunu ortaya koyduk. Bu projeye göre de elbette ki Antalya'ya milyonlarca turist gidiyor. Tatil yapıyor eğleniyor, kirletiyor çevreyi elbette oradan da pay bırakması lazımdır. Aynı şey İzmir için gerekli, Trakya için, aynı şey Kardeniz için gereklidir. Yani bizim projemiz sadece bir noktaya özgü değildir. Demokratik özerklik 21. yüzyıl projesidir, birleştiricidir ayrıştırıcı değildir" şeklinde konuştu

        "PARTİMİZİN PROJESİ DOĞRUDUR"

        Kaplan, "Şırnak Belediyesini etrafı toz duman içerisinde bir rüzgar esiyor. Toz duman içerisinde sulara karışıyor. Çevreyi kirletiyor. Şırnak Belediyesi, bundan pay alamadığı zaman nasıl hizmet edecek. Halka hizmet için para lazım, ekonomik kaynak lazım. Temiz bir çevre için bırakın onu vatandaşın sağlıklı yaşaması için bunlar gerek. Onun için biz ısrarlıyız. Partimizin projesi doğrudur. Koyduğumuz hedefler doğrudur. Onun için hiç kimse elektrik çarpmış gibi bölücülük sendromuna yakalanmasın" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ