Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları Uzman Dr. Yeliz Cengiz, Otizm Farkındalık Günü'nde hastalık hakkında bilgi verdi

        HT GAZETE

        Tüm dünyada 2 Nisan, Otizm Farkındalık Günü olarak kabul ediliyor. Sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimin gelişiminde gecikmeyle kendini gösteren otizm, günümüzde zihinsel yetersizlikten sonra en sık rastlanan nörogelişimsel bozukluk. Her 68 çocuktan 1’inde otizm görülüyor.

        Otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığının kızlardan 4 kat daha fazla olduğunu belirten Uzman Dr. Yeliz Cengiz, şunları söyledi: “Tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanlarıyla kendini gösteren otizm, genellikle yaşamın ilk 3 yılı içerisinde ortaya çıkar. Nedeni bilinmemekle birlikte, genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular mevcut. Çevresel faktörlerin etkisi ise oldukça tartışmalı bir konu. Otizme her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanabiliyor.”

        Dr. Yeliz Cengiz’e göre, otizmlilerin eğitim sürecinde erken tanı çok önemli: “Otizmli çocuklar çevreye ilgisiz olur, gelişimsel aksamaya ek olarak anlamsız el çırpma, sallanma, dönme gibi tekrarlayıcı hareketler de gözlenebilir. Bu belirtilerden herhangi biri çocuklarında bulunan aileler, zaman geçirmeden bir çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanına başvurmalı. Erken tanı ve özel eğitimle otizmli çocukların yaşam kalitesini artırmak, hatta yaşıtlarıyla birlikte aynı okulda okuyacak seviyeye getirmek mümkün.”

        FRKINDALIK İÇİN BALON UÇURDULAR

        Öte yandan, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle dün Türkiye’nin pek çok ilinde renkli etkinlikler gerçekleşti. Muğla Engelliler Derneği’nde bir araya gelen engelliler ve aileleri, otizme dikkat çekmek için renkli balonları gökyüzüne bıraktı. Isparta’da düzenlenen ve minik öğrencilerin de katıldığı yürüyüşte ise “Otizme yeşil ışık yak” denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ