Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Çin'in Guangzhou kentindeki Sun Yat-sen Üniversitesi, insan embriyonunun DNA'sını deşifre ettiklerini açıkladı

        HT GAZETE

        Çin'in Guangzhou kentindeki Sun Yat-sen Üniversitesi, bilim dünyasında aylardır spekülasyon olarak yer alan bir haberi doğrulayarak insan embriyonunun DNA'sını deşifre ettiklerini açıkladı.

        Çinli bilim insanları, araştırmalar sonucunda genetik kökenli hastalıkların önüne geçilebileceğini düşünüyor. Söz konusu sistemde hedef hücreye şifrelenmiş enzim ve RNA enjekte ediliyor, böylece spesifik bir DNA dizini kesiliyor. Ortaya çıkan hasar, kesilen DNA'ya benzeyen genetik bilgiyle onarılıyor.

        Eğer mühendislik ürünü DNA enzimle beraber enjekte edilirse, yapay DNA genoma entegre oluyor ve hasarı onarmak için kullanılabiliyor. Geliştirilen yöntemi β-globin geni üzerinde deneyen araştırmacılar, yapay olarak üretilen DNA dizininin genom içinde belirlenen yere enjekte edilmesinde tatmin edici başarı sağlayamadı. İnsan geninde β-globin geninin birçok versiyonu bulunması nedeniyle, hedefe enjekte edilemeyen yapay DNA'nın ciddi yan etkileri olabileceği belirtiliyor. Deneylerde, DNA enjekte edilen 86 embriyondan bazıları ölürken, geride kalan 54 embriyondan yarısında β-globin genine müdahale edilebildi.

        Sonuç olarak, embriyonların sadece yüzde 14'ünde yapay DNA kullanılarak değişiklik yapılabildi. Araştırmanın Parkinson ve Down sendromu gibi birçok hastalığı ortadan kaldırabileceği öngörülüyor. Bazı çevreler "Bu tür çalışmalar yapay yolla üretilen embriyonun önünü açar, kabullenilemez" diye tepki gösterirken, bazıları bu yolla dünyaya gelenlerin çocuk ve torunları için sorun yaratabileceğini savundu. ABD Rejeneratif Tıp Birliği Başkanı Edward Lanphier ise "Biz insanız, transgenik fareler değil" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ