Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ruh Sağlığı Erkekler daha çok sosyal medya bağımlısı!

        Sağlık Bakanlığı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinin internet bağımlılığına ilişkin yaptığı iki ayrı araştırma, erkeklerin kadınlara oranla sosyal medyada daha çok vakit geçirdiğini, kentlerdebağımlılıkdüzeyinin kırsala göredaha fazla olduğunuortaya koydu.

        Sağlık Bakanlığının, 100bin kişi arasında gerçekleştirilen "18 Yaş ve Altı Okur-Yazar Bireylerin İnternet Bağımlılığının Sosyo-Demografik Özelliklerine Göre Analizi Ve Birey Sağlığı Üzerindeki Etkilerinin Tespiti Araştırması"ndadikkatçekici sonuçlara ulaşıldı.

        Bilgisayar kullanabilme oranı tüm katılımcılar için yüzde88, bilgisayar kullanabilen tüm katılımcılariçindeki bağımlı oranı ise yüzde8,4 olarak belirlendi.

        Araştırmaya göre, bağımlılık oranı kızlarda yüzde42, erkeklerde yüzde58 olarak tespit edildi. İnternet bağımlılığı,kentlerde kırsala göre daha fazla. Bağımlıoranı orta gelir düzeyinde artış gösteriyor ve gelir düzeyi arttıkça bağımlılık da artıyor.

        Sağlık Bakanlığının2023 yılı projeksiyonuna göre bağımlılık oranının yüzde24,6 düzeyine çıkmasıbekleniyor. Bu da 8 yıl sonra her 4 kişiden birinin internet bağımlısı olma potansiyelini ortaya koyuyor.

        "İnternet kullanıcılarının yüzde 18'i bağımlı"

        Gazi Üniversitesince yapılan benzer araştırmadadainternet bağımlılığının 16-24 yaş grubunda, erkeklerde, bekarlarda, ortaokul ve lise mezunlarında, işsizlerde, aylık geliri bin TL'nin altında ya da 5 bin TL'nin üzerinde olanlarda daha fazla görüldüğütespit edildi.

        "Bilgisayar ve İnternet Kullanımı Bağımlılık Araştırması" başlıklı araştırmada, bin 390 kişi ile yüz yüze görüşüldü. Araştırmaya göre,katılımcıların yüzde 18'i internet bağımlısı.Bağımlılık 16-24 yaş grubunda, erkeklerde, bekarlarda, ortaokul ve lise mezunlarında, işsizlerde daha fazla.

        Gazi Üniversitesi Tıp FakültesiHalk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüİş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa İlhan'ın verdiği bilgiye göre, katılımcıların yüzde47,8'i düzenli olarak internet kullanırken, yüzde26,5'i hiç internet kullanmıyor. Katılımcıların yüzde 48,8'i haftada 0-9 saat,yüzde30,3'ü de 20 ve üzeri saati internet başında geçiriyor.

        Katılımcılarınyüzde34,4'ünün sosyal, yüzde25,2'sininhaber, yüzde13'ünün oyun amacıyla interneti kullandıkları belirtiliyor.

        Katılımcıların yüzde20,9'u kendisini internet bağımlısı olarak görüyor. Yüzde 79,1'i ise bu görüşe katılmıyor. Araştırmaya göre,katılımcıların yüzde 18,2'si deinternet bağımlısı olma potansiyeli taşıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ