Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ruh Sağlığı ‘Darbe endişesi çocuklarda güven duygusunu zedeliyor’

        Ceyda BAYDAR / GAZETE HABERTÜRK

        15 Temmuz gecesi FETÖ/ PDY tarafından düzenlenen darbe girişiminde yaşananlar, çocukları da etkiledi. Apartmanların üzerinden kulakları sağır edercesine geçen savaş uçakları, tanklardan ve helikopterlerden açılan ateşler ve şiddet içerikli çatışma görüntüleri, yetişkinlerden daha çok hayatlarında “darbe”kelimesi ile ilk kez karşılaşan çocuklarda kaygı yarattı. Çocukların darbe girişimine yönelik haber ve görüntülerden uzak tutulmasını, günlük rutinlerinin değiştirilmemesini öneren uzmanlar, “Büyüklerin endişeli davranışları, çocukların güven duygusunu zedeler ve kaygılarını artırır” uyarısını yaptı. İşte görüşler...

        ‘ÇOCUKLARA YANSITMAYIN’

        Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Dr. Serdar Alparslan:

        Ebeveynlerdeki kaygılı davranışlar çocuklara yansır ve onlarda dakaygı bozukluğuna yol açar. Bunun sonucunda çocukta güvensizlik hissi, ağlamalar, anne babadan ayrılamama, tek başına yatamama gibi belirtiler olur. Çocukların, günlük hayatı değiştirilmemeli. Anne-baba önce kendi korku ve kaygılarını kontrol etmeli, durum çocuklara yansıtılmamalı. Dehşet yaratacak haberlerden, konuşmalardan uzak tutulmalı. Gerçekler çocuklara anlayabileceği şekilde anlatılmalı. Aksi halde çocuk, olağanüstü bir durum yaşandığını ve herkese zarara geleceğini düşünerek bunu travmatik şekilde yaşar.

        ‘FOBILERI TETIKLEYEBILIR’

        Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Doç. Dr. Mehmet G. Karaman:

        Ergenliğe kadar çocuklarda darbe, işgal, rejim değişikliği gibi kavramların anlaşılması ve anlamlandırılması beklenmez. Karmaşa ortamı ve belirsizlikler çocukların güven duygusunu zedeler. Endişe ve tehdit algısı yükselir. Bu algı düzenli devam ettiğinde huzursuzluk ve keyifsizlik oluşur. Özellikle şiddet içeren haberlerin çocuklara izletilmesi psikolojileri için sakıncalıdır. Kaygı bozukluklarını ve fobileri tetikleyebilir. Ebeveynlerin çocukların anlayacağı dilde durumu basit cümlelerle anlatmalı, çocuğun günlük hayatını değiştirmeden devam ettirmesi sağlanmalıdır.

        ‘KORKU NORMALIZE EDILMELI’

        Psikolog Zeynep Armay:

        Darbe büyük bir travma demek. Kişiyi olumsuz etkiler. Olumsuzluklarla karşılaşan bireylerde akut stres tepkileri gözlemlenir. Akut streste çocuklar korktukları sesleri tekrar tekrar duymaya devam eder, kötü tecrübeleri zihinlerinden atamazlar. Uyku bozuklukları, kâbuslar görülür, baş ağrısı, kalp sıkışması, gürültü hassasiyeti, mide sorunları gibi tepkiler gösterir, çocuğun okul performansının düşmesine sebebiyet verir. Korku tepkisi normalize edilmeli, ailenin çocuğu yalnız hissettirmemesi gerekir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ