Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İşte Başbakan'ın rahatsızlığı

        Başbakan Erdoğan, 26 Kasım’da sindirim sistemlerine yönelik bir operasyon geçirdi. Habertürk muhabiri Elif Akkaya, Başbakan'ın rahatsızlığı ile ilgili merak edilen soruları, Gastroentroloji Uzmanı Prof.Dr. Cem Kalaycı'a sordu...

        KALIN BAĞIRSAK POLİBİ NEDİR?

        Polibin kalın bağırsaktaki bir kabarıklık olduğunu, yüzde ya da sırtta çıkan et benine benzediğini söyleyen Kalaycı, "Polipler iyi huyludur, alındığı zaman problem tamamen hallolur."

        BÜTÜN POLİPLER ALINMALI MIDIR?

        Poliplerin büyük bir kısmının kolonoskopi yoluyla alındığını belirten Kalaycı, "Büyük olanların çıkarılması için ameliyat gerekebilir"dedi. Kalaycı sözlerine şöyle devam etti:

        "Genellikle poliplerin hiç bir belirtisi olmaz. Bu nedenle polip var mı, yok mu diye 50 yaşından sonra herkesin kolonoskopi yoluyla kontrol yaptırması önerilir. Dünyada ve ülkemizde 50 yaşın üstünde her 7 kadından 1'inde ve her 5 erkekten 1'inde polip çıkar. Tek tedavisi de polibin alınmasıdır. Polip alındıktan sonra, belli aralıklarla polibin cinsine göre kontroller yapılır."

        Başbakan'ın ameliyatına katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet Füzün, ameliyata ilişkin şu açıklamaları yapmıştı;

        "POLİPLER İRİYDİ AMA ZARARSIZLAR"

        "Kalın bağırsak yaklaşık 1,5 metre uzunluğundadır. Başbakanımızın bağırsağından 20-25 santimlik bir bölüm alındı. Bağırsaktaki polipler kolonoskopi yöntemiyle alınamadığı için ameliyat yöntemine başvuruldu. Yapılan operasyonda aldığımız polipler iriydi ama zararsızdı. Buna halk tabiriyle iyi huylu polipler diyebiliriz."

        "POLİPLER STRESTEN DE OLABİLİR, GENETİK DE"

        Ameliyata neden olan poliplerin neden kaynaklandığını tespit etmelerinin zor olduğunu da söyleyen Füzün, "Bunun birçok nedeni var. Stres, kalıtsal durum, genetik yapı, çalışma koşulları ve aldığı gıdalar nedeniyle olabilir. Zaten poliplerin genel olarak neden oluştuğu bilinse kanserin de sebebi ortaya çıkar. Tıp'taki bu konuda yapılan araştırma ve çalışmalar devam ediyor" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ