Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Türk doktordan, Erbil'deki doktorlara kök hücre eğitimi

        Plastik ve Estetik Cerrahı Doç. Dr. Mehmet Karaaltın, Iraklı doktorlara kök hücre tedavisindeki yeni teknolojiler konusunda eğitim verdi.

        Kök hücre tedavisinin Erbil'deki alt yapı çalışmaları, Uluslararası İsveç Hastanesi, Zheen Hastanesi ve Biotrend Medikal iş birliğiyle başlatıldı. Laboratuvar sistemi tamamlandıktan sonra bir ay içerisinde hastalara kök hücre tedavisinin uygulanabileceği belirttildi.

        Hazırlıklar öncesi Erbil'e gelerek Iraklı doktorlara kök hücre konusunda eğitim ve seminerler vererek mesleki tecrübelerini paylaşan Doç. Dr. Mehmet Karaaltın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tıbbın yeni buluşu kök hücre tedavisinden Iraklı hastaların da istifade etmesi gerektiğini" söyledi.

        Iraklı plastik ve ortopedi cerrahları ile dermatologlara kök hücre eğitimi verdiğini belirten Karaaltın, "Eğitim ve seminerlerimiz çok iyi geçiyor. Iraklı doktorların bire bir bu tedaviyi uygulayacak uzmanlığa kavuşmasını istiyoruz. Buradaki sistem oturana kadar destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

        Kök hücre tedavisinin tıpta sağladığı avantajları anlatan Dr. Karaaltın, şöyle devam etti:

        "Bu tedavi yöntemiyle travmatik yaraları, kemik kırıklarını, yanıkları, estetik sorunları ve diş hastalıklarını iyileştirmeyi hedefliyoruz. Örneğin bir hastanın kök hücresinden yararlanarak hasarlı organını, nakil olmadan iyileştireceğiz. Hastanın vücudundan elde ettiğimiz kök hücreyle hasar görmüş dokular, damar, kıkırdak, kemik veya deri yenileniyor. Yani durmuş bir işlevi, tekrardan hastaya kazandırıyoruz. "

        Mevcut yasalar gereğince sadece hastadan alınabilen hücrelerin kesinlikle ameliyathane dışına çıkarılamayacağını ifade eden Karaaltın, AB standartlarında kök hücre tedavisi yapılması gerektiğini vurguladı.

        Karaaltın, Türkiye'deki üniversitelerde yakın bir zamanda kök hücreyle ilgili bölümlerin kurulacağını dile getirerek, "YÖK'e gerekli başvurular yapıldı. Ben de bu işin yaygınlaşmasını isteyen doktorlardanım" ifadesini kullandı.

        Erbil Plastik Cerrahisi Dernek Başkanı Dr. Ali Bayraktar da kök hücre tedavisini, Irak'a getirmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirerek, "Irak'ın güneyinden kuzeyine kadar birçok bölgede hastaların kök hücre tedavisine ihtiyacı var. Bu ihtiyaç nedeniyle Dr. Mehmet Karaaltın ile iletişime geçtik. Erbil'in, Irak'ın sağlık turizmi merkezi olmasını hedefliyoruz. Orta Doğu için çok yeni bir teknolojiyi Irak'a getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ