Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol Milli Takım Potada altyapısından oyuncu fışkıran Türkiye, Avrupa'ya parmak ısırtıyor - Basketbol Haberleri

        HABERTÜRK SPOR ÖZEL RÖPORTAJ / Gökhan TÜRE

        Basketbolda son yıllarda Avrupa arenasında tüm kategorilerde başarıyla boy gösteren Türkiye, yaptığı yatırımın meyvelerini toplamaya başladı. Erkeklerde altyapıda son 5 yılda 4 ayrı kategoride başa güreşen, altyapı takımlarıyla sürekli ilk 8’in içinde yer alan Türkiye, Avrupa’nın basketbolda önde gelen ülkelerinin de ‘gıpta’ ile baktığı ülke konumuna geldi. Türkiye Basketbol Federasyonu Sportif Direktörü Barbaros Akkaş da, Türk basketbolunda altyapıda yaşanan büyük patlamanın sistematik bir çalışmanın ürünü olduğunu belirterek, “Tüm çabamız, istikrarı sağlamak ve geleceği garanti altına almak” dedi. Habertürk’e konuşan Akkaş, 2006 yılından bu yana planlı ve programlı bir şekilde hareket ettiklerini ifade ederek şunları söyledi:

        ‘SAĞLAM TEMELLER ATILDI’

        “Son yıllardaki bu büyük başarılar düzenin, sistemin ve istikrarın oluşmasında önemli rol oynadı. Özellikle 2006 yılından itibaren milli takımların kurulması, yeni jenerasyonların yaratılması ve teknik kadroların oluşması için büyük emek harcadık. Oyuncuların sistematik olarak fiziksel ölçümlerini yaptık, gelişimlerini sürekli takip ettik. Kısacası temelleri sağlam attık.”

        ‘15 YIL GARANTİ ALTINDA’

        “1994 jenerasyonundan itibaren her kategoride yakaladığımız 3-4 yıldız adayı oyuncu ve bunların etrafında oluşan yetenekli takım oyuncularıyla bu büyük başarılar her yıl gelmeye başladı. Bundan sonraki 15 yıl, özellikle A Milli Takımımız’da başarı ve yetenek açısından hiçbir sıkıntı yaşanmayacak ve hiçbir pozisyonda oyuncu eksikliği olmayacak.”

        ‘DEMİREL’E BORÇLUYUZ’

        “FIBA Avrupa Başkanı ve TBF Onursal Başkanı Turgay Demirel’in bu süreçte bizlere sağlamış olduğu imkan ve olanaklar doğrultusunda bu istikrarı yakalama ve bu başarıları ülkemize kazandırma şansını yakaladık. Ona çok şey borçluyuz. Şimdi de bayrağı kendisinden devralan başkan Harun Erdenay da başarıların devamı adına her türlü desteği veriyor. Altyapılar sorumlusu Nihat İziç’in de bu anlamda emekleri çok büyüktür. Sistemin oluşması ve yerli yerine oturmasında en büyük pay onundur.”

        ‘FRANSA VE İTALYA HEYET YOLLADI’

        “Altyapı milli takımlarımız için bu yıl 2001 ve 2002 doğumlu olmak üzere 9 bölge merkezli olarak yaklaşık 3500 kız-erkek sporcu Milli Takım antrenörlerimiz tarafından değerlendirmeye alındı ve yeni takımlarımızın oyuncuları belirlenmeye başladı. Geçmişte de gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonun özellikle son 5-6 yıl içerisinde bize kattıkları ortada. Yakaladığımız bu başarı başta Fransa ve İtalya olmak üzere birçok ülkenin dikkatini çekmiş olsa gerek, yolladıkları heyetlerle çalışmalarımızı mercek altına aldılar. Altyapılar sorumlusu Nihat İziç’le toplantılar yaptılar.”

        'KÜRSÜ ALIŞKANLIK OLDU'

        “Bu yıl Dünya ve Avrupa şampiyonalarında 3 kategoride de kürsüye çıktık. İki bronz, bir gümüş kazandık. U19’da Dünya Şampiyonası’nda, U20’de ise Avrupa Şampiyonası’nda bronz aldık. Geçtiğimiz haftasonu U18’de de gümüş madalya alarak Avrupa 2.’si olduk. Şimdiki hedefimiz U16 Avrupa Şampiyonası’nda kürsüye çıkabilmek.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ