Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol Milli Takım Yıkın şu duvarı! - Basketbol Haberleri

        HABERTÜRK SPOR / Gökhan TÜRE - Vedat DANACI

        Berlin Duvarı yıkılalı tam 26 yıl oldu... Turistik amaçla bir kısmı hala ayakta tutuluyor; hem de Eurobasket 2015’te B Grubu maçlarına ev sahipliği yapacak Mercedes Benz Arena’nın tam karşısında!.. Kaderin cilvesi, 2014 Kasım’da kuralar çekildiğinde, 1-2’si hariç neredeyse tüm şampiyonluk adayları, cephesi tam da o duvara bakan salonda buluştular. 12 Dev Adam da daha bir yıl önce İspanya’da yapılan Dünya Kupası’ndan tam 7 farklı oyuncu ile ‘gençleştirilmiş’ kadrosuyla tam tabiriyle “duvar gibi” bir gruptan atlayıp, bir üst tura çıkmaya çalışacak...

        GENÇLİK ATEŞİ YANACAK

        İspanya ve Sırbistan’ı anlatmaya gerek yok... İkisine de şimdiden yarı final hatta finalde yer biçiliyor... İtalya, 1999’dan beri özlemini duyduğu şampiyonluğa yaklaşmak için ne kadar NBA’li yıldızı varsa kadroya doldurmuş geliyor... Almanya, ev sahibi... O yetmiyormuş gibi NBA’in yaşayan efsanelerinden Dirk Nowitzki’yi “son bir final” hedefiyle Berlin’e getirdi... Geriye bir İzlanda kalıyor; onlar da ilk Eurobasket deneyiminde sürpriz peşinde koşacak... Kısacası işimiz hiç de kolay değil; itiraf edelim, çok zor... Umudumuz yok mu; tabii ki var... Pota altında Semih, Oğuz, Ersan ve Furkan’ın varlığı, Dixon takviyesi, gençlerin enerjisi ve müthiş potansiyeli, Doğuş’u sakatlığa kurban versek de olağanüstü savunma direnci ve lügatında hiçbir zaman “kaybetme” kelimesi olmayan coach Ergin Ataman faktörüyle Devlerimiz’in “Dev Avcılığına” soyunmasının vakti geldi; çattı... Berlin’deki gurbetçilerimizin de onlara “ev sahibi” atmosferi yaşatacağını düşündüğümüzde şunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliyoruz: Neden olmasın?.. Yolun açık olsun 12 Dev Adam...

        İLK DÖRT 2. TURA ÇIKACAK

        EuroBasket 2015’te 24 takım mücadele edecek. Altışar takımın yer alacağı 4 grupta, ilk 4 sırayı elde eden ülkeler, adlarını ikinci tura yazdıracak. İkinci turdan itibaren Fransa’nın Lille şehrinde tek maç eleme usulüyle oynanacak mücadelelerin ardından madalyalar sahiplerini bulacak. EuroBasket 2015’i 1. ve 2. sırada bitiren takımlar, doğrudan 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na katılmaya hak kazanacak. Şampiyonayı 3. ile 7. sırada bitiren ülkeler ise olimpiyatlara katılabilmek amacıyla gelecek yıl eleme oynayacak.

        'GALİBİYETE BAŞLAMAK ÇOK ÖNEMLİ'

        Basketbol Milli Takımı Başantrenörü Ergin Ataman, turnuvaya galibiyetle başlamanın, hem moral hem de puanlama açısından önemli olduğunu söyledi. Ataman, “İspanya ve Sırbistan şampiyonluğun çok ciddi adayları. Biz de ilk 3’ün içinde yer almak için tabii ki direkt rakiplerimizden birisini (Almanya veya İtalya) yenerek başlarsak bu avantaj olur. Öyle bir gruptayız ki 5 takım da birbirini yenebilecek güçte. Sürprizler de olabilir” diye konuştu.

        DEMİREL'DEN MÜJDE

        FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, Avrupa Şampiyonası’nın dört farklı ülkede organize ediliyor olmasının getirdiği avantajları değerlendirirken, Türkiye’nin yakın bir gelecekte Avrupa ve Dünya şampiyonalarına ev sahipliği yapabileceğini söyledi. Demirel, Eurobasket 2017’de de aynı format devam ederse final gruplarının birinin Türkiye’de düzenlenebileceğini söyledi. Demirel, 2023 Dünya Kupası için de TBF’nin başvuracağını ifade etti.

        İŞTE 12 DEV ADAM

        Cedi Osman (Anadolu Efes)

        Furkan Korkmaz (Anadolu Efes)

        Göksenin Köksal (D.Doğuş)

        Kartal Özmızrak (NSK Eskişehir)

        Oğuz Savaş (Fenerbahçe)

        Semih Erden (D.Doğuş)

        Melih Mahmutoğlu (Fenerbahçe)

        Robert Lee Dixon (Fenerbahçe)

        Sinan Güler (Galatasaray)

        Barış Hersek (P.Karşıyaka)

        Ersan İlyasova (D.Pistons)

        Furkan Aldemir (P.76’ers)

        TÜRKİYE'DEN 18 OYUNCU

        Eurobasket 2015’te Basketbol Süper Ligi’nden 18 oyuncu farklı ülkelerde mücadele edecek. Geçen sezon Türkiye’de forma giyip, transfer sezonunda ayrılan Bjelica, Zoric, Zizis, Randle, Draper,Tadic, Kloof, Seibutis ile bu sayı 26’yı bulacak. Fenerbahçe’den toplam 8 oyuncu da listede yer alıyor. Bu da Fenerbahçe’yi, milli takımı dışında Euro 2015’te oynayacak takımlara en çok oyuncu veren kulüp yapıyor.

        GRUPLAR

        A Grubu:

        İzlanda

        TÜRKİYE

        İspanya

        Sırbistan

        İtalya

        Almanya

        B Grubu:

        Hollanda

        Yunanistan

        Hırvatistan

        Slovenya

        Makedonya

        Gürcistan

        C Grubu:

        Estonya

        Letonya

        Litvanya

        Ukrayna

        Belçika

        Çek Cumhuriyeti

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ