Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Milli Takım Avrupa'nın kapıları Türklere sonuna kadar açılacak mı? - Futbol Haberleri

        HTSPOR.COM / AHMET HAMDİ GİRGİN

        A Milli Takımımız, 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nin son kulvarında mucizeyi başararak turnuvaya direkt olarak gitmeye hak kazandı. Şimdi herkesin aklındaki soru şu: Ay-Yıldızlılar, 2002 Dünya Kupası ve 2008 Avrupa Şampiyonası’nda ulaştığı başarıları tekrarlayabilir mi?

        Futbol tabii ki bir takım oyunu ama iyi futbol, iyi futbolcular olmadan oynanmıyor. 2002 ve 2008'de kaliteli kadrolara sahiptik fakat özellikle birkaç futbolcu kahramanlaşarak ön plan çıktı. Parlayan bu isimler, kariyerleri adına büyük adımlar attılar. Kazanılan zaferler, futbolumuza özellikle özgüven ve dışa açılma konusunda çok faydalı oldu.

        2002’NİN İSKELETİ GALATASARAY’DAN

        Güney Kore-Japonya ortaklığında düzenlenen Dünya Kupası’na giden A Milli Takım'da, Galatasaray’ın UEFA Kupası ile Süper Kupa'yı almasının ve yurt dışında eskiye oranla daha fazla futbolcumuzun bulunmasının özgüveni vardı. 23 kişilik kadrodan 10 futbolcu, Galatasaray'da UEFA Kupası zaferini yaşamıştı. Avrupa’da mücadele eden 10 futbolcuya sahiptik. O zamanın Hakan Çalhanoğlu'su Yıldıray Baştürk, Leverkusen formasıyla Şampiyonlar Ligi finali oynamıştı. 27.5 yaş ortalamasına sahip olan takım, turnuvada yarı finali görmeyi başardı.

        En akılda kalıcı performanslar Rüştü Reçber ve Hasan Şaş'tan geldi. Kupanın ardından Rüştü Reçber'e Barcelona kapıları açıldı. Hasan Şaş, Avrupa devlerini peşine taktı, Liverpool'a gitmeye çok yaklaştı ancak transferi gerçekleşmedi. Farklı tarzıyla Japon futbolseverlerin gönlünü kazanan İlhan Mansız ise 2004'te Beşiktaş'a yüksek bir bonservis bedeli kazandırıp Japonya'ya transfer oldu.

        EURO 2008, ARDA TURAN'I DÜNYAYA TANITTI

        2008 Avrupa Şampiyonası'nda Türkiye'nin gösterdiği olağandışı başarının dünya futbol tarihine geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. 26.3 yaş ortalamasına sahip genç sayılabilecek kadromuzun dinamizmi başarıyı getiren etkenlerdendi. Bu turnuvanın gerçekleştiği yıl Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynama başarısını göstermişti. Kadronun temelini Galatasaray ve Fenerbahçeli oyuncular oluştururken, 7 isim de Türkiye'yi yurt dışında temsil ediyordu.

        EURO 2008'deki son dakika zaferlerini sıradan futbol analizleriyle izah etmek zor, o yüzden 1-2 ismi ön plan çıkarmak da güç olur. Ancak Arda Turan, Tuncay Şanlı, Nihat Kahveci ve Semih Şentürk, hırslarıyla ve skora katkılarıyla bir nebze daha parlayan oyunculardı. O dönem genç yetenek sınıfında bulunan Arda, Avrupa devlerinin radarına girdi. O zamanki performansının da katkısıyla 2011'de Atletico Madrid'in yolunu tuttu.

        2016 TÜRK FUTBOLUNDA YEPYENİ BİR SAYFA AÇABİLİR

        Şimdi gözümüzü yeni turnuvaya çevirdik. Fatih Terim, şampiyona öncesi Katar ve Yunanistan maçları için gençlerle takviye edilmiş bir ekip kurdu. Takımın lider ismi Arda Turan olacak. Artık olgunluk döneminde bulunan Arda, Milli Takım'daki son maçlarında, henüz Barcelona forması giymemiş olmasına rağmen dünya devi bir takımda oynadığını kanıtlar gibi oynuyor... Bir diğer önemli kozumuz Hakan Çalhanoğlu olacak. Başta Manchester United olmak üzere birçok devle ismi anılan frikik ustası, en üst seviyeye çıkmak için mücadele edecek.

        Turnuvadan başarılı çıkarsak Süper Lig'den birçok oyuncuyu Avrupa'ya ihraç etmemiz çok daha kolay olacak... Şener Özbayraklı, Serdar Aziz, Emre Taşdemir, Gökhan Töre, Oğuzhan Özyakup, Ozan Tufan, Okay Yokuşlu, Alper Potuk ve Cenk Tosun gibi 1990 ve sonrasında doğan isimler için kendilerine piyasa oluşturmak için büyük bir fırsata sahip. Yine daha önce ismi transfer dedikodularına karışan Caner Erkin, Mehmet Topal, Gökhan Gönül, Selçuk İnan ve Burak Yılmaz da turnuvadan sonra rotalarını Avrupa'ya çevirebilir.

        Olası başarıda EURO 2016, 'Türklere Avrupa'nın kapılarını sonuna kadar açan turnuva' diye hafızalara kazınabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ