Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suudi Arabistan'da gözaltındakilere işkence iddiası!

        Geçtiğimiz hafta başlayan gözaltı dalgasından sonra dün gerçekleşen ve 208 kişinin gözaltına alındığı yolsuzluk operasyonları kapsamında 7 kişi serbest bırakılmıştı.

        Bugün de Orta Doğu merkezli Middle East Eye haber sitesinde yer alan habere göre, Suudi Arabistan'da gözaltında bulunan 201 kişiden bir bölümünün güvenlik güçleri tarafından işkence gördüğü iddia edildi.

        Üst düzey yetkililerden bazılarının gözaltılar esnasında işkence gördüğü iddiasına yer verilen haberde, Suudi yetkililer tarafından açıklanan rakamın çok üstünde gözaltılar olduğu ancak kamuoyuna açıklanan rakamın oldukça düşük olduğu belirtildi.

        REKLAM

        İşkence gördüğü belirtilen bazı üst düzey yetkililerin bir süre hastanede tedavi gördüğü iddia edilirken bazı üst düzey yetkililerin banka hesaplarının detaylarını açıklamak için şiddete maruz kaldığı belirtildi.

        100 MİLYAR DOLAR KÖTÜYE KULLANILDI

        Suudi Arabistan Başsavcısı, geçtiğimiz gün son yıllarda sistematik yolsuzluk ve zimmete geçirme yoluyla 100 milyar doların kötüye kullanıldığı söylemişti.

        Başsavcı Şeyp Saud el Mojeb, geçen Cumartesi günü başlayan yolsuzluk operasyonlarında 201 kişinin sorgulanmak üzere gözaltına alındığını belirtmiş, gözaltındakiler arasında üst düzey prensler, bakanlar ve nüfuzlu işadamlarının bulunduğu belirtilmişti.

        Şeyh Mojeb "Bu suçtaki kanıtlar çok güçlü" derken, ülkedeki normal ticari faaliyetlerin operasyonlardan etkilenmediğini ve sadece kişisel banka hesaplarının dondurulduğunu vurgulamıştı.

        Şeyh Saud el Mojeb, 32 yaşındaki veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ın başkanlığında yeni kurulan Yolsuzlukla Mücadele Yüksek Komitesinin "hızla yol aldığını" kaydetmiş, Başsavcı "Ortaya çıkartılan yolsuzluk faaliyetlerinin potansiyel boyutları çok büyük. Son üç yıldaki çalışmalarımız temelinde, en az 100 milyar doların geçtiğimiz birkaç onyılda sistamatik yolsuzluk ve zimmete geçirme yoluyla kötüye kullanıldığını tahmin ediyoruz" demişti.

        REKLAM

        MUHAMMED BİN SALMAN KRAL OLACAK İDDİASI

        Suudi Arabistan resmi televizyonu El Arabiya'nın attığı iddia edilen bir tweette, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın kısa süre sonra Kral olacağı belirtildi.

        İran yayın organı Al-Manar'da yer alan habere göre devlet televizyonu El Arabiya'nın attığı iddia edilen tweette, planlanan törenin detaylarının kısa süre içinde paylaşılacağıaçıklandı.

        Al-Manar'ın Kraliyet ailesinin yakınında bulunan kaynaklara dayandırdığı habere göre, Kral Salman bin Abdulaziz'in sağlık sebeplerinden dolayı Krallıktan çekilerek oğlunu yeni kral olarak adlandıracağı belirtildi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ